ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής νέος υπουργός Υγείας (Συνέντευξη στο ONMED.GR)

Ένα συμβολικό πρόσωπο, τον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή (αγωνιστή ετών και άνθρωπο που έχασε την όρασή του στα 10) επέλεξε ο κ. Αλέξης Τσίπρας για την «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργείου Υγείας.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής νέος υπουργός Υγείας (Συνέντευξη στο ONMED.GR)

Στο πλευρό του θα βρίσκονται ως αναπληρωτές Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων οι κ.κ. Ανδρέας Ξανθός και Δημήτρης Στρατούλης.

Η τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Υγείας, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο.

Ο συμβολισμός των προσώπων στο υπουργείο Υγείας είναι πράγματι μεγάλος. Περνάμε από μία εποχή μεγάλου εξορθολογισμού των δαπανών και ανάλγητων μνημιονιακών πολιτικών με πρωταγωνιστές τους κ.κ. Α.Λοβέρδο, Α. Γεωργιάδη και Μ. Βορίδη, σε μία εποχή όπου αναμένεται να κυριαρχήσει και πρέπει να κυριαρχήσει (αποτελεί αίτημα φορέων και πολιτών) η ισότιμη περίθαλψη, η ποιότητα στην υγεία, η αξιοπρέπεια στο ιατρικό σώμα, η τόνωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και η προσέλκυση των επιστημόνων από το εξωτερικό μετά την δραματική τους μετανάστευση.

Επίσης, τόσο ο κ. Ξανθός, όσο και ο κ. Στρατούλης, έχουν μεγάλη εμπειρία τόσο στα θέματα υγείας και περίθαλψης, όσο και κοινωνικής ασφάλισης αντίστοιχα.

Η πρώτη κίνηση που θα κάνει, ο κ. Κουρουμπλής, όπως είπε, μιλώντας την Τρίτη το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή, είναι να καλέσει τους προηγούμενους υπουργούς Υγείας, ώστε να υπάρξει ενημέρωση και να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα.

Ποιος είναι ο Π. Κουρουμπλής

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής γεννήθηκε το 1951 στο Ματσούκι Αιτωλοακαρνανίας και κατάγεται από ποντιακή προσφυγική οικογένεια. Είναι Δρ. κοινωνικών επιστημών και δικηγόρος. Το 2012 εξελέγη δεύτερος στη Β' Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το 1961 έχασε το φως του από έκρηξη γερμανικής χειροβομβίδας, απομεινάρι του Β' παγκοσμίου πολέμου. Μία ανέμελη παιδική παρέα έπιασε στα χέρια της ένα σιδερένιο αντικείμενο και θέλησε να το κάνει παιχνίδι της. Κανένα από τα 7 παιδιά δεν κατάλαβε ότι ο πόλεμος που είχε τελειώσει χρόνια πριν θα ήταν τελικά τόσο παρών, μέσα από μία σκουριασμένη χειροβομβίδα. Ο Παναγιώτης της Τετάρτης τάξης είναι ο πιο μικρός και ο πιο περίεργος και η βόμβα σκάει στα χέρια του, σημαδεύοντας για πάντα την ζωή του. Πολιτικοποιήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια στη Σχολή Τυφλών, ενώ στη συνέχεια εισήχθη με Πανελλήνιες Εξετάσεις στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την περίοδο 1993-1996 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας και επιτέλεσε ουσιαστικό έργο με έμφαση στην παιδική προστασία, στην τρίτη ηλικία και στα άτομα με αναπηρία. Η δημιουργία πλήθους καινοτόμων κοινωνικών υποδομών πρόνοιας συνδέθηκε με την περίοδο άσκησης των καθηκόντων του στην εν λόγω θέση.

Για την κοινωνική του δράση τιμήθηκε πολλές φορές από ελληνικούς και διεθνείς φορείς. Η συνέπεια στις πολιτικές και κοινωνικές του πεποιθήσεις επέβαλε την καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος το 2011 και την παύση της συμπόρευσής του με το ΠΑΣΟΚ του μνημονίου.

Αναπληρωτής υπουργός Υγείας και υφυπουργός

fdsfs

Τη θέση του αναπληρωτή υπουργού, υπεύθυνου του τομέα Υγείας, αναλαμβάνει ο ο Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ από το Ρέθυμνο Κρήτης.

Ο κ. Ξανθός είναι μικροβιολόγος, πρόεδρος του ΕΣΥ Ρεθύμνου, αλλά και πολύτιμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη εμπειρία στο χώρο της Υγείας.

Διετέλεσε Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου του ΣΥΝ και μέλος της ΚΠΕ.

Συμμετείχε και στις βουλευτικές εκλογές του 2009 ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τον Οκτώβριο του 2010 ήταν υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης στο νομό Ρεθύμνου με τον συνδιασμό Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Γεώργιο Σταθάκη.

stra

Τη θέση του αναπληρωτή υπουργού, υπεύθυνου του τομέα Κοινωνικής Ασφάλισης -ο οποίος μεταφέρεται από το υπουργείο Εργασίας- αναλαμβάνει ο Δημήτρης Στρατούλης.

Είναι νομικός, πολιτικός επιστήμονας και διδάκτορας νομικής στις εργασιακές σχέσεις.Υπήρξε Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) και μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Δραστηριοποιήθηκε ενεργά στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ τη δεκαετία 2000 – 2010.

Για τη θέση του γενικού γραμματέα Υγείας αναμένεται να προταθεί ο τέως γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας Πέτρος Γιαννουλάτος, ο οποίος θα αναλάβει μεταξύ άλλων την αρμοδιότητα για την Ψυχική Υγεία.

f8b69882bc5fdc181e4fbd4970ce483d L

Τα ανοιχτά μέτωπα στο Υπουργείο Υγείας

Στο νέο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων –όπως θα ονομάζεται πλέον, μετά τις αλλαγές των υπουργείων (με ΠΔ) που από 19 συρρικνώνονται σε 11– όλα τα θέματα θα είναι ανοιχτά και όλα τα μέτωπα, ακόμη και τα πιο μικρά, θα αντιμετωπιστούν με έμφαση στη διαφάνεια, ώστε να χτυπηθεί η διαφθορά από όπου κι αν προέρχεται. Και είναι γεγονός ότι η διαφθορά βρίσκει πρόσφορο έδαφος και φωλιάζει ζεστά στον χώρο της Υγείας.

Οι ανασφάλιστοι και γενικότερα η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η άμεση και ισότιμη πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και στις αναγκαίες θεραπείες, η αναδιάρθρωση της ΠΦΥ, η τόνωση του ΠΕΔΥ, το άνοιγμα κλινών ΜΕΘ, οι γιατροί και η σχέση τους με το ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ, η έμφαση στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία και στα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα, η ενίσχυση του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ, αλλά και οι έλεγχοι στους διαγωνισμούς της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, αποτελούν την αιχμή του δόρατος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο κομμάτι της υγείας.

Μάλιστα, όπως έχει τονίσει πολλές φορές, ο κ. Κουρουμπλής, οι ανασφάλιστοι αποτελούν την «καρδιά» των μεταρρυθμίσεων και εκεί θα δοθεί το μεγαλύτερο βάρος από το πρώτο κιόλας εξάμηνο. Ο κ. Μπασκόζος δε έχει αναφέρει ότι προκειμένου να υποστηριχθεί η μεγάλη υγειονομική βόμβα των 3 εκατ. ανασφάλιστων, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μεγαλώσει την πίτα από την φαρμακευτική δαπάνη των 2 δις ευρώ κατά 350 εκατ. ευρώ εντός του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιάννης Βαρουφάκης –ο οποίος είναι πλέον ο τσάρος της οικονομίας αναλαμβάνοντας το υπουργείο Οικονομικών– έχει αναφερθεί στην ανάγκη δημιουργίας μιας χρεωστικής κάρτας την οποία θα χρησιμοποιούν οι αναξιοπαθούντες προκειμένου να αγοράζουν είδη πρώτης ανάγκης. Η λογική της κάρτας αυτής, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αξιοποιηθεί και στα νοσοκομεία από τους ανασφάλιστους.

Η έμφαση που δίνει η κυβέρνηση Τσίπρα στο θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και στους ανασφάλιστους, αναμένεται να υπογραμμιστεί και με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα, από τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει στην Βουλή. Η άμεση πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας και η έμφαση στους άπορους αποτελούν βασικά άρθρα του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση.

Από την πλευρά τους, οι νοσοκομειακοί γιατροί εκτιμούν πως «η πολιτική ηγεσία του χώρου της υγείας πρέπει να ανατεθεί σε έμπειρο πολιτικό πρόσωπο που έχει ως ειδοποιό διαφορά από τους μέχρι τώρα υπουργούς την οργανική σχέση που διατηρεί με το χώρο της Υγείας.

Η πολιτική συγκυρία δεν επιτρέπει την πολυτέλεια να «εκπαιδεύουμε» για μήνες άλλον έναν υπουργό, ο οποίος αγνοώντας την ανθρωπογεωγραφία του χώρου και τα συγκεκριμένα προβλήματα των Νοσοκομείων, των ΚΥ και του ΠΕΔΥ, θα αποπειραθεί να κολυμπήσει στα βαθιά νερά της Υγείας, βασιζόμενος στις απόψεις συμβούλων που θα κουβαλήσει μαζί του».

Εν κατακλείδι, λέμε και εμείς, ότι το μείζον ζήτημα αυτή τη στιγμή, είναι η άμεση αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων για την υγεία, την περίθαλψη και το φάρμακο και λιγότερο ποιος θα αναλάβει το τιμόνι της Αριστοτέλους!

Συνέντευξη Π. Κουρουμπλή στο ONMED.GR

Λίγες μόλις ημέρες πριν την καθοριστική εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έδωσε συνέντευξη στο ONMED.

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι, σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, να ακολουθηθεί μία άλλη φαρμακευτική πολιτική, η οποία θα βασίζεται στην τόνωση της εγχώριας παραγωγής, των γενοσήμων και στο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο έχει πληγεί δραματικά στα χρόνια του Μνημονίου.

{youtube}Lx-bxf7o8bM{/youtube}

Δεσμεύτηκε για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής, ενώ επανέλαβε ότι rebate μπορεί να επιβληθεί, ωστόσο δεν θα μεταβληθούν οι τιμές.

Όπως τόνισε, η χώρα μας διαθέτει άξιο επιστημονικό προσωπικό το οποίο, όμως, πλήρωσε με τη μετανάστευση, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι φτωχή σήμερα. Και η φτώχεια σε μια χώρα κρίνεται από την έλλειψη στελεχών και άξιου ανθρώπινου δυναμικού. Αυτό που έχει συμβεί, σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, είναι μία σύγχρονη γενοκτονία.

Σχετικά με τον ΕΟΦ

Αναφορικά με τον ΕΟΦ, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τονίζει, είναι να ενισχυθεί με προσωπικό και να αναδειχθεί σε ένα αξιόπιστο και σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κέντρο, ενώ φιλόδοξα σχέδια υπάρχουν και για τον Δημόκριτο, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ οραματίζεται ως ένα φορέα παραγωγής ραδιοφαρμάκων.

Σχετικά με τους διαγωνισμούς της ΕΠΥ

Όσον αφορά στους διαγωνισμούς της ΕΠΥ για τις δραστικές και ειδικότερα την τελευταία απόφαση της Επιτροπής για τις 51 δραστικές στα νοσοκομεία, ο κ. Κουρουμπλής ήταν σαφής: θα ελεγχθούν από την αρχή όλοι διαγωνισμοί, ανέφερε, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι ο πέλεκυς θα είναι βαρύς, σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαφάνεια.

Σε όλη τη διάρκεια της κουβέντας, ο κ. Κουρουμπλής δεν σταμάτησε να αναφέρεται στο γεγονός ότι «η χώρα έχει ανάγκη μια πατριωτική πολιτική, καθώς η Ελλάδα λιμοκτονεί και σε αντίθεση με ό,τι πρεσβεύει η Νέα Δημοκρατία». Όπως σημείωσε, «ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών βογκά και ένα πολύ μικρό ποσοστό έχει μείνει στο απυρόβλητο». Την κρίση, όπως ανέφερε, την πλήρωσαν συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων.

Τέλος, σε ερώτηση του ONMED αναφορικά με την περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του, ο ίδιος τι σκέφτεται να πράξει, ο κ. Κουρουμπλής απάντησε:

«Σκέφτομαι την πατρίδα μου και όχι τον εαυτό μου, δεν θα κάνω καριέρα τώρα. Εάν δεν καταστήσουμε βιώσιμο το χρέος, θα πέσει η κυβέρνηση. Θα πρέπει να πείσουμε την κυβέρνηση ότι είμαστε εντός της Ευρωπαϊκής οικογένειας και όχι σε μια μεσαιωνική γαλέρα. Έχουμε όραμα για την Ευρώπη και η ελληνική κοινωνία θα πρέπει να εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν έχει κυβερνήσει και κομίζει την πολιτική της αθωότητας».

Διαβάστε επίσης:

Συνέντευξη Παν. Κουρουμπλή: Με τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, η Ελλάδα "Ελβετία του Νότου" στην αξιοποίηση γενοσήμων (vid)

Το νέο πρόσωπο στο νέο (!) υπουργείο Υγείας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τα βαρίδια που έχει να διαχειρισθεί