ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Αθαν. Γιαννόπουλος: Αυτές θα είναι οι πρώτες μου ενέργειες στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Μία παλιά και δοκιμασμένη «καραβάνα» ο κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος αναλαμβάνει το τιμόνι ενός από τους μεγαλύτερους υγειονομικούς οργανισμούς της χώρας, του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Αθαν. Γιαννόπουλος: Αυτές θα είναι οι πρώτες μου ενέργειες στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Και εάν το άκουσμα της τοποθέτησής του στην διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ από τον υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή για κάποιους προκάλεσε έκπληξη, για κάποιους άλλους δεν ήταν το ίδιο, διότι το όνομα του κ. Γιαννόπουλου ακουγόταν έντονα εδώ και καιρό για κάποια θέση στον νευραλγικό τομέα της υγείας, στην νέα κυβέρνηση.

Έχοντας διατελέσει υφυπουργός υγείας το 2004 για τρισίμισι χρόνια, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, μέλος στα Διοικητικά Συμβούλια πολλών νοσοκομείων και το βασικότερο, έχοντας υπηρετήσει επί 45 χρόνια στο ΕΣΥ, φθάνοντας πλέον στα ύπατα πανεπιστημιακά αξιώματα ως τακτικός καθηγητής Χειρουργικής του πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Γιαννόπουλος, εκτιμά στο onMed, ότι μπορεί να σχεδιάσει το υγειονομικό αύριο του ΚΕΕΛΠΝΟ μέσα από τις δυσκολίες. Αντίθετα, αυτές ακριβώς οι δυσκολίες, θα αποτελέσουν τον οδηγό του και δεν θα τον κάμψουν, όπως σημειώνει.

«Πολλοί μου είπαν πού πηγαίνεις», αναφέρει, ωστόσο εγώ τους απάντησα ότι «στα νιάτα μου υπήρξα καταδρομέας και έτσι δεν φοβάμαι, αντίθετα, είμαι βέβαιος ότι με την αρμονική συνεργασία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, θα καταφέρουμε σημαντικά πράγματα επ' ωφελεία του ασθενή και της δημόσιας υγείας».

Φυσικά δεν παραλείπει να αναφέρει ότι υπήρξε εκ μέρους του υπουργού μία τιμητική πρόταση στο πρόσωπό του, προκειμένου να αναλάβει την Διεύθυνση του ΚΕΕΛΠΝΟ από τους εποπτευόμενους Οργανισμούς του υπουργείου Υγείας, και μάλιστα ο μεγαλύτερος σε δράσεις επιστημονικής επάρκειας και πολλών άλλων παραμέτρων. Το ΚΕΕΛΠΝΟ όπως επισημαίνει, άπτεται της δημόσιας υγείας, είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο της υγείας, που διαθέτει ιη χώρα μας και η συμβολή του είναι τεράστια στον αγώνα για την πρόληψη και εξάλειψη πολλών νοσημάτων.

Σε ερώτηση ποιες θα είναι οι πρώτες ενέργειες και οι προτεραιότητές του στο ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος τονίζει:

«Έχω μεγάλη σχέση με το αντικείμενο αυτό, ως υφυπουργός ξέρω τον χώρο, θα ήθελα να τοποθετηθώ πρώτα και να δω στην συνέχεια σε ποια κατάσταση βρίσκεται το Κέντρο.

Ωστόσο θα σας απαντούσα, ότι αυτό που με ενδιαφέρει άμεσα, είναι η φροντίδα του χειμαζομένων ομάδων και η εξασφάλισή τους από πλευράς εμβολίων. Με ενδιαφέρει ακόμη να δω πόσο επαρκείς και θωρακισμένοι είμαστε απέναντι σε διάφορα νοσήματα και φυσικά η θωράκιση του πληθυσμού από τα μεταδιδόμενα νοσήματα, όχι μόνο τα σεξουαλικώς αλλά και ξεχασμένων νοσημάτων που έχουν ξεκινήσει δυστυχώς και αναβιώνουν. Θα σας έλεγα ακόμη, ότι ανθρωπιστικά με ενδιαφέρει η υγεία των μεταναστών, είτε παραμένουν μόνιμα στην χώρα μας είτε είναι διερχόμενοι, να ελέγξουμε το βιολογικό και επιδημιολογικό τους προφίλ. Και φυσικά πάνω από όλα, η ενημέρωση των πολιτών σε πολλά θέματα υγείας».

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι αναλαμβάνει την διοίκηση ενός μεγάλου Οργανισμού σε μία περίοδο με λιγοστούς πόρους και με μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση, ο κ. Γιαννόπουλος ξαφνιάζει ευχάριστα τονίζοντας:

«Έχω μία αρχή: είναι μία μεγάλη πρόκληση να αναλάβεις έναν Οργανισμό με όσο το δυνατόν λιγότερους πόρους και να πετυχαίνεις το ίδιο ποιοτικούς στόχους. Και όταν μιλάμε για την υγεία, αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα. Θα δουλέψουμε επομένως με πείσμα και με χρηστή διαχείριση, χωρίς να αφήνω αιχμές για την προηγούμενη διοίκηση του Κέντρου αλλά και με απόλυτο νοικοκύρεμα».

Σε άλλη ερώτηση, κατά πόσο είναι αποφασισμένος να λειτουργήσει με εξωστρέφεια ο Οργανισμός επί των ημερών του, ο συνομιλητής μας αναφέρει:

«Ήμουν βουλευτής μέχρι το 2012 και επομένως, είχα την δυνατότητα να παρακολουθώ κοινοβουλευτικά και επιμελώς όλο το έργο του ΚΕΕΛΠΝΟ. Αυτό που θέλω να τονίσω, είναι ότι μέχρι σήμερα πράγματι έγιναν σημαντικές προσπάθειες και φυσικά δεν είναι ώρα για κριτική τώρα. Θα κάνω την κριτική μου, και την συγκριτική κριτική όταν παραλάβω το χαρτοφυλάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ. Φυσικά θα επιχειρήσω την εξωστρέφεια του Οργανισμού, άλλωστε έχει όλες τις δυνατότητες να βγει προς τα έξω, καθώς διαθέτει πλεονεκτήματα και δυνατά «χαρτιά», όπως το Κεντρικό Εργαστήριο στην Βάρη το ΚΕΔΥ, ένα ολόκληρο εργοτάξιο δομών υγείας. Αυτό θα αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενώ στόχος μου είναι επίσης, να συμπτυχθούν οι δομές του Κέντρου που παραμένουν διάσπαρτες και κατακερματισμένες».

Ακόμη στις σκέψεις του νέου προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ο ρόλος του Κέντρου να λειτουργεί πιο επιτελικά και με έναν λεπτομερή σχεδιασμό.

Πρόθεσή του πάντως όπως αναφέρει, είναι συνεργαστεί αρμονικά με όλους τους Οργανισμούς και φορείς επ' αγαθώ της υγείας.

Δεν είμαι καινούριος, συνεχίζει ο κ. Γιαννόπουλος, στόχος μου είναι με την παρουσία του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και του αναπληρωτή υπουργού Ανδρέα Ξανθού, να μεγιστοποιήσουμε το έργο μας και να συνεργαστούμε επίσης με όλες τις δομές υγείας και με τους ανθρώπους που εκπροσωπούν τις δομές αυτές.

Σε ερώτηση τέλος, εάν αναπολεί την εποχή που βρισκόταν στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Γιαννόπουλος τονίζει χωρίς περιστροφές:

«Δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει περάσει από κάποια θέση και να μην αναπολεί παλιές ιστορίες, οικείες δράσεις και βέβαια όλα αυτά, συνθέτουν και φτιάχνουν την προοπτική των καινούριων δεδομένων που θα αναπτύξει».

Διαβάστε ακόμη:

Αυτά είναι τα πρόσωπα - έκπληξη των Οργανισμών και Φορέων Υγείας

Σήμερα κλειδώνει ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ - Τι δηλώνει ο υποψήφιος καθ. Μιχάλης Χλέτσος

Ποιοι αναλαμβάνουν φορείς και οργανισμούς που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας

Αυτοί είναι οι 21 νέοι επικεφαλής των ΥΠΕ

Η Πετρούλα Σαρτζετάκη επικεφαλής της ΕΠΥ - προσωπική επιλογή του Παν. Κουρουμπλή