ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Athens Diabetes Forum: Επιβεβλημένη η συνεργασία των φορέων στο θέμα του διαβήτη

Την αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων φορέων στο θέμα του σακχαρώδη διαβήτη, του σχεδιασμού πολιτικών πρόληψης και τη σπουδαιότητα της οργανωμένης προσπάθειας, επισήμανε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο, «Athens Diabetes Forum- Σακχαρώδης Διαβήτης και Διατροφή».

Athens Diabetes Forum: Επιβεβλημένη η συνεργασία των φορέων στο θέμα του διαβήτη

«Δεν μπορώ να ακούω άλλο ότι τα Ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα» τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι πρέπει να ξεκινήσει μία οργανωμένη προσπάθεια, αρχικά με παρεμβάσεις στα σχολεία.

Ένας στους τρεις διαβητικούς δεν γνωρίζει ότι πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη και από όσους το γνωρίζουν ένας στους τρεις δεν θεραπεύεται σωστά. Δηλαδή, η θεραπεία του είναι εκτός στόχων, ανέφερε κατά την ομιλία του ο ειδικός παθολόγος-διατροφολόγος, δρ Γιώργος Πανοτόπουλος.

Η συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία παραμένει το μεγάλο θέμα, επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, με τα ποσοστά συμμόρφωσης όσον αφορά τα δισκία να είναι 36 έως 39% και όσον αφορά την ινσουλίνη 64%. Ο κ. Χαλβατσιώτης παρατήρησε ότι οι νεότεροι σε ηλικία διαβητικοί είναι πιο δύσπιστοι και δύσκολοι ασθενείς, ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας πιο πειθαρχημένοι. Εκτίμησε, δε, ότι δεν δίνεται ο απαραίτητος χρόνος από τους γιατρούς στους ασθενείς και τόνισε ότι η πρώτη επίσκεψη στον διαβητολόγο, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 45 λεπτά, ενώ οι υπόλοιπες επισκέψεις δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 15 λεπτά.

Τη σπουδαιότητα της πρόληψης και μέσα από τη σημαντική οικονομική διάσταση του θέματος, υπογράμμισε ο καθηγητής Οικονομικών Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος, καθώς ο ρυθμισμένος ασθενής-διαβητικός «κοστίζει» στο σύστημα υγείας 1.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ ο αρρύθμιστος ασθενής-διαβητικός 1.600 ευρώ τον χρόνο. Επίσης, σημείωσε ότι ένας ασθενής-διαβητικός που παρουσιάζει επιπλοκές «κοστίζει» στο σύστημα υγείας 3.000 ευρώ τον χρόνο. Ο κ. Κυριόπουλος τάχθηκε υπέρ της δωρεάν παροχής των σχετικών φαρμάκων στους διαβητικούς με χαμηλά εισοδήματα.

Στο πάνελ με θέμα ζώντας με τον σακχαρώδη διαβήτη-τα δικαιώματα του διαβητικού ως ασφαλισμένου ο κ. Ιωάννης Βαφειάδης, Γενικός Διευθυντής του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σημείωσε ότι με το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εξασφαλίζει στον ασθενή ότι επισκέπτεται πιστοποιημένο γιατρό.

Ο Δρ. Ανδρέας Μελιδώνης, Παθολόγος-Διαβητολόγος, Συντονιστής Διευθυντής στην Α΄ Παθολογική Κλινική & Διαβητολογικό Κέντρο ΓΝΠ «ΤΖΑΝΕΙΟ» αναφέρθηκε στην εμφάνιση του διαβήτη στον πληθυσμό, η οποία το 1970 είχε καταγραφεί στο 3%, ενώ το 2010 είχε τριπλασιαστεί ανεβαίνοντας στο 9% και σύμφωνα με νεώτερη έρευνα, πλέον ξεπερνά το 10%. Πρότεινε για την αντιμετώπιση του προβλήματος του προδιαβήτη την διάθεση ερωτηματολογίων στο διαδίκτυο και την καθοδήγηση για εξετάσεις στις ομάδες ατόμων υψηλού κινδύνου. Επισήμανε ωστόσο, ότι δυστυχώς τα σχέδια δράσης που κατατίθενται στο Υπουργείο μένουν στα συρτάρια αναξιοποίητα.

Στο θέμα του σακχαρώδους διαβήτη η μόρφωση είναι πιο σημαντική από τη συμμόρφωση, υποστήριξε η πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά και Νήσων, Γκόλφω Γεμιστού και τόνισε ότι είναι λάθος να δίνουμε την τελευταία τεχνολογία στους ασθενείς, χωρίς να τους εξηγούμε πώς να τη χρησιμοποιούν. Επισήμανε, δε, ότι ο ίδιος ο ασθενής θα πρέπει να διαχειρίζεται την πάθησή του. Επίσης, η κ. Γεμιστού αναφέρθηκε στο στίγμα που, δυστυχώς, υπάρχει για τους διαβητικούς και το οποίο τούς οδηγεί σε απομόνωση και τους κάνει να αισθάνονται τύψεις και ενοχές για την πάθησή τους.

Η διδάκτωρ Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ελίνα Γκίκα, μίλησε για την έλλειψη ψυχολόγων και εξειδικευμένων νοσηλευτών στα δημόσια ιατρεία για τον διαβήτη, επισημαίνοντας ότι ο διαβητικός «φλερτάρει» με την κατάθλιψη.

Ο ειδικός παθολόγος-διαβητολόγος Χρήστος Ζούπας αναφέρθηκε στην εξέταση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, που καθορίζει και μπορεί να προλάβει έναν άνθρωπο που είναι στο προδιαβητικό στάδιο και τόνισε ότι σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, οι άνθρωποι που έχουν το κατάλληλο υποστηρικτικό περιβάλλον, καταφέρνουν να ζήσουν περισσότερο.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), Χρήστος Δαραμήλας, μίλησε για τη σημασία της οργάνωσης και λειτουργίας εξειδικευμένων μονάδων και ιατρείων για τον σακχαρώδη διαβήτη στα νοσοκομεία, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πάθησης, αλλά και για όλες τις παρενέργειες.

Η Δρ. Παρασκευή Μεντζελοπούλου, Ειδικός Ενδοκρινολόγος – Συνεργάτης του νοσοκομείου "ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ" και των Μαιευτηρίων "ΡΕΑ" και "ΓΑΙΑ", ανέφερε ως πρώτο βήμα την ανάγκη σωστής ενημέρωσης του ασθενή για τον σακχαρώδη διαβήτη, τη νόσο που θα αντιμετωπίσει. Να μην αντιμετωπίζει ο ασθενής φοβικά τον σακχαρώδη διαβήτη και με ντροπή, καθώς η σχέση με τη συγκεκριμένη ασθένεια είναι σχέση ζωής. Σημείωσε επίσης, ότι χρειάζονται περισσότερα εξειδικευμένα κέντρα διαβήτη, γιατί ο διαβητικός πρέπει να έχει πρόσβαση σε εξειδικευμένους γιατρούς.

Η κυρία Έφη Σίμου του Τομέα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας τόνισε ότι οι γιατροί θα πρέπει να εξηγούν περισσότερα στους ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, ελέγχοντας παράλληλα αν όλα όσα εξηγούν, γίνονται αντιληπτά από τους ασθενείς. Ενώ ανέφερε ότι ο γιατρός έχει να παλέψει με πολλαπλές ελλείψεις σε ότι αφορά την ασθένεια του σακχαρώδη διαβήτη.

Ο Δρ. Αντώνης Λέπουρας, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Διευθυντής της Παθολογικής – Διαβητολογικής Κλινικής & Διαβητολογικού Κέντρου του Νοσοκομείου «ΙΑΣΩ General» επισήμανε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης δεν είναι ήπια νόσος. Τόνισε δε ότι προκαλεί μικρό- και μακροαγγειακές επιπλοκές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ευθύνεται για ασθένειες όπως η νεφρική ανεπάρκεια, η νευροπάθεια ακόμα και η τύφλωση.

Τέλος, στο πάνελ με θέμα τον ρόλο της ισορροπημένης διατροφής ο κ. Πέτρος Θωμάκος, Παθολόγος - Διαβητολόγος, Επιμελητής στο Διαβητολογικό Κέντρο και Κλινική ΔΘΚΑ «ΥΓΕΙΑ», σημείωσε ότι αναμένεται αύξηση κατά 20% τα επόμενα χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ 175 εκατ. άνθρωποι παραμένουν αδιάγνωστοι. Τέλος σημείωσε ότι κάθε 20" μπορεί κάποιος να διαγνωστεί με διαβήτη.

Η κυρία Αιμιλία Παπακωνσταντίνου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Λέκτορας Διατροφής και Μεταβολισμού στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, τόνισε ότι η σωστή διατροφή δεν είναι απαραίτητα και ακριβή, ειδικά στην Ελλάδα που έχουμε μεγάλη ποικιλία σε φρούτα και λαχανικά. Επεσήμανε δε ότι πρέπει ακόμα και αυτά να τα καταναλώνουμε με μέτρο και ισορροπία υπογραμμίζοντας παράλληλα την σημασία της ένταξης του πρωινού γεύματος στην καθημερινότητα. Σχολίασε μάλιστα ότι η Ικαρία είναι η μόνη περιοχή που διατηρεί στο ακέραιο την μεσογειακή διατροφή και για τον λόγο αυτό παρουσιάζει το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Η Δρ. Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παθολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, στάθηκε στην τοποθέτηση της στο γεγονός ότι προκειμένου να πετύχουμε μία μέτρια απώλεια βάρους πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγή συμπεριφοράς, με εντατικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής όπως για παράδειγμα στην υιοθέτηση σωματικής δραστηριότητας. Επίσης εκτός της παρακολούθησης των υδατανθράκων που καταναλώνουμε τόνισε ότι θα πρέπει να προσέχουμε και την ποιότητα των λιπαρών περισσότερο από την ποσότητα.
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα με παράλληλες εκδηλώσεις επικεντρωμένες στην ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη, τις επιπλοκές και τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη.

Διαβάστε ακόμη:

Θετική γνωμοδότηση από τις Ευρωπαϊκές Αρχές για την Ινσουλίνη Glargine 300 U/mL

Ουσία που χρησιμοποιήθηκε σε πυρομαχικά στη μάχη κατά του διαβήτη

Παν. Κουρουμπλής: Εξετάζει κατάργηση της συμμετοχής 10% στην ινσουλίνη για τους διαβητικούς

Διαβητικό Οίδημα της Ωχράς: Νέα στοιχεία για την ασφάλεια μίας σημαντικής δραστικής

Η ινσουλίνη, ο διαβήτης και άλλες καθοριστικές στιγμές από την Novo Nordisk

«Δώστε στατίνες σε όλους τους διαβητικούς»

Η «έξυπνη» ινσουλίνη ρυθμίζει αυτομάτως το ζάχαρο