ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ανασφάλιστοι: Να βάλουμε πλάτη για να μην θρηνήσουμε θύματα από την κρίση - Συνέντευξη Γ. Πατούλη

Φόβους ότι το πρόβλημα των ανασφάλιστων συμπολιτών μας μπορεί να ενταθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα, εκφράζει στο onMed ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας κ. Γιώργος Πατούλης.

Ανασφάλιστοι: Να βάλουμε πλάτη για να μην θρηνήσουμε θύματα από την κρίση - Συνέντευξη Γ. Πατούλη

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ζούμε την καταρράκωση της αστικής τάξης, την φτωχοποίηση του αστικού πληθυσμού της χώρας μας, με αποτέλεσμα μία άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση και ανεργία, η οποία χτυπά αδιακρίτως, έχοντας δημιουργήσει χιλιάδες μικροεπιχειρηματίες που έχουν χάσει την ασφαλιστική τους κάλυψη και εκατομμύρια ανασφάλιστους, τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ.

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, που δημιούργησαν πριν 3,5 χρόνια ο ΙΣΑ μαζί με την «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αποτελεί το «καθαρό και ανιδιοτελές πρόσωπο» της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης, και στο διάστημα αυτό, έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 31.500 ιατρικές, ενώ καθημερινά περισσότεροι από 100 ασθενείς περνάνε το κατώφλι του και χορηγούνται 300-500 φάρμακα την ημέρα.

Για την δράση του Ιατρείου, αλλά και για την επόμενη ημέρα των ανασφάλιστων, τις ουρές προκειμένου να ανανεώσουν τα βιβλιάρια πρόνοιας οι συμπολίτες μας, καθώς και την διεύρυνση ακόμα περισσότερο του δικτύου των εθελοντών γιατρών και συμπολιτών μας, μιλάει σήμερα στο onMed ο πρόεδρος του ΙΣΑ.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

- κύριε Πατούλη, από την εμπειρία σας, πόσος εκτιμάται ότι είναι ο αριθμός των ανασφάλιστων συμπολιτών μας αυτήν την στιγμή και πως εκτιμάται ότι μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση το επόμενο διάστημα;

- Η χώρα μας βιώνει μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση που απειλεί κυρίως τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Τα τελευταία στοιχεία μιλούν για περισσότερους από 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας που έχασαν την ασφαλιστική τους ικανότητα και δεν έχουν πλέον πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Φοβάμαι ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, το πρόβλημα θα ενταθεί. Ζούμε την καταρράκωση της αστικής τάξης, την φτωχοποίηση του αστικού πληθυσμού της χώρα μας. Χωρίς σοβαρό σχέδιο που θα οδηγήσει σε νέες προοπτικές, οδηγούμαστε δυστυχώς σε παύση του επιχειρείν και αύξηση της ανεργίας. Χιλιάδες μικροεπιχειρηματίες έχασαν την ασφαλιστική τους κάλυψη και δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας ενώ εργαζόμενοι που πλήρωναν για χρόνια, με συνέπεια τις ασφαλιστικές τους εισφορές και τώρα χτυπήθηκαν από την κρίση, εγκαταλείφτηκαν από την πολιτεία.

- Είναι γεγονός ότι στα χρόνια της κρίσης, είδαμε πολλές συλλογικές προσπάθειες αλλά και προσπάθειες θεσμικών φορέων να βάζουν πλάτη, για να στηρίξουν τις ευπαθείς ομάδες και τις ορδές ανασφάλιστων που δημιούργησαν τα Μνημόνια. Πιστεύετε ότι αυτό θα συνεχισθεί και το επόμενο διάστημα, ή θα μπορέσει να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί η Πολιτεία;

- Το ζητούμενο είναι να κατορθώσει η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στις ευπαθείς ομάδες, ωστόσο φοβούμαι ότι θα χρειαστεί να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα για να το επιτύχει. Οφείλουμε λοιπόν να βάλουμε εμείς πλάτη, για να στηρίξουμε το συνάνθρωπο και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα θρηνήσουμε θύματα από την κρίση. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών από την πρώτη στιγμή, στάθηκε δίπλα στους ανασφάλιστους και αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας. Μαζί με την «Αποστολή», της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών δημιούργησε το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής που συμπλήρωσε 3,5 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς στον συνάνθρωπο.

- Γιατί τριπλασιάστηκε ο αριθμός των ανασφάλιστων που επισκέπτονται το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής και πως μπορεί να μειωθεί ο χρόνος για τους ανθρώπους που περιμένουν στην ουρά προκειμένου να ανανεώσουν το Βιβλιάριο Πρόνοιας;

- Τους τελευταίους μήνες ζήσαμε μια άνευ προηγουμένου κατάρρευση των Δημόσιων Δομών υγείας οι οποίες αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Παράλληλα το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής έχει γίνει πλέον γνωστό έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου και όπως μας λένε οι συμπολίτες που το επισκέπτονται αποτελεί το καταφύγιό τους. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση για την ανανέωση του Βιβλιαρίου Πρόνοιας, με αποτέλεσμα να μένουν στον αέρα οι πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ο ΙΣΑ με παρέμβασή του ζήτησε την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος και την επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου οι άποροι να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας όπως εξάλλου δικαιούνται.

- Υπάρχουν κάποιες επιπλέον δράσεις τις οποίες σκέφτεστε για το προσεχές διάστημα που αφορούν στην τόνωση και την φροντίδα των ανασφάλιστων πολιτών;

- Θα κάνουμε προσπάθεια να διευρύνουμε ακόμα περισσότερο το δίκτυο των εθελοντών γιατρών και συμπολιτών μας. Το Ιατρείο έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 31.500 ιατρικές επισκέψεις ενώ καθημερινά περισσότεροι από 100 ασθενείς περνάνε το κατώφλι του και χορηγούνται 300-500 φάρμακα την ημέρα. Περισσότεροι από 63 εθελοντές γιατροί 23 ειδικοτήτων, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Ιατρείο, με εβδομαδιαία παρουσία, καθώς και 150 εργαστηριακοί και κλινικοί γιατροί και ιδιωτικά εργαστήρια.

Παράλληλα το Ιατρείο, έχει 19 παραρτήματα στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα και μέσα στα τριάμισι χρόνια της λειτουργίας του έχει πραγματοποιήσει 25 οδοιπορικά υγείας, σε ακριτικές περιοχές της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας.

Ακόμη, στηρίζει 22 Δήμους σε όλη την χώρα, με Κοινωνικά Ιατρεία και Κοινωνικά Φαρμακεία, συνεργάζεται με 33 ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και 26 Μητροπόλεις σε όλη την Ελλάδα. Έχει αποστείλει φάρμακα σε Δημόσια νοσοκομεία, Αγροτικά ιατρεία, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Προνοιακά Ιδρύματα και Σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να ενσωματώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες σε αυτή την προσπάθεια. Παράλληλα προσπαθούμε να φτάσουμε μέχρι το τελευταίο άκρο της Ελλάδας, για να στηρίξουμε τους κατοίκους των ακριτικών μας περιοχών.

Θα συνεχίσουμε ενωμένοι την προσπάθειά μας, όσο η πολιτεία αδυνατεί να καλύψει αυτούς τους ανθρώπους, για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα μείνει κανένας συνάνθρωπος μας αβοήθητος, σε όποια γωνιά της χώρας και εάν κατοικεί.

Διαβάστε ακόμη:

Τριπλασιάστηκαν οι άποροι που επισκέπτονται το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής - ουρές για το Βιβλιάριο Πρόνοιας

Η ΕΙΝΑΠ ζητά να καταργηθεί κάθε πληρωμή από ασφαλισμένους και ανασφάλιστους στο ΕΣΥ

Ξανθός: Κανένας αποκλεισμός στους ανασφάλιστους μέχρι την επίσημη υλοποίηση της ΚΥΑ