ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Νομοσχέδια για την Ιατρική Ειδικότητα και τις Επιστημονικές Εταιρείες ετοιμάζει η πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας

Σχέδιο νόμου που θα αφορά στην ιατρική ειδικότητα, ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς είναι γνωστό, ότι κάτι τέτοιο εκκρεμεί εδώ και 15 χρόνια.

Νομοσχέδια για την Ιατρική Ειδικότητα και τις Επιστημονικές Εταιρείες ετοιμάζει η πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Οι ανάγκες μεγαλώνουν αλλά και διαφοροποιούνται ταυτόχρονα, και τώρα ο κλήρος έπεσε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να διαχειρισθεί το δύσκολο αυτό κομμάτι, με μεγάλες αλλαγές που έχουν συμβεί στον ιατρικό χώρο κατά την διάρκεια της κρίσης τα τελευταία χρόνια.

Γιατροί και γενικότερα νέοι επιστήμονες, ερευνητές και λαμπρά μυαλά έχουν μεταναστεύσει για το εξωτερικό, αφού τα λίθινα χρόνια των Μνημονίων, η μετανάστευση αυτή, αποτέλεσε την μόνη διέξοδο για πολλούς Έλληνες. Ο Υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, έχει αναφερθεί πολλάκις στην αιμορραγία που έχει υποστεί η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, με εξαιρετικούς επιστήμονες να έχουν πάρει τους δρόμους για την Γερμανία, Βρετανία, Εμιράτα, ΗΠΑ κλπ. Και είναι γεγονός, ότι δεν είναι μόνο η ιατρική που έχει δώσει το «αίμα» της στο εξωτερικό, αλλά και άλλοι τομείς, όπως χημικοί, στελέχη φαρμακευτικών επιχειρήσεων, οδοντίατροι, ερευνητές, μηχανικοί.

Πληροφορίες από το περιβάλλον του υπουργού Υγείας, αναφέρουν ότι στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται, οι γιατροί, θα μπορούν να λαμβάνουν ειδικότητα πλέον μέσω ΑΣΕΠ, κάτι που δεν ισχύει σήμερα, καθώς τώρα υπάρχει λίστα. Φυσικά σε πρώτη φάση, θα ισχύσει ένα διπλό σύστημα, δηλαδή σύστημα που θα ξεκινά με μία ποσόστωση κατά 20% από τις εξετάσεις που θα αφορά στην κάλυψη των θέσεων εκπαίδευσης και κατά 80% από την λίστα. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι σταδιακά η ποσόστωση αυτή να αυξάνεται υπέρ των εξετάσεων μέχρις ότου κάποια στιγμή, να καταργηθεί εντελώς η λίστα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και προσωπικά ο υπουργός κ. Παν. Κουρουμπλής εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό, το σύστημα θα είναι πολύ πιο δίκαιο και θα μπορέσουμε να κρατήσουμε νέα και άξια μυαλά στην Ελλάδα και δεν θα τους στρέφουμε στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Το νομοσχέδιο αυτό, θα αποδειχθεί πράγματι πολύτιμο για την ιατρική κοινότητα, ωστόσο άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην παρούσα φάση περισσότερο έτοιμο με προτάσεις του είναι το υπουργείο Παιδείας και όχι το υπουργείο Υγείας. Ακόμη, το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες φαίνεται ότι είναι διατεθειμένο να δώσει προτεραιότητα σε άλλο νομοσχέδιο που θα αφορά στις Επιστημονικές Εταιρείες καθώς απαιτείται διόρθωση στο καθεστώς της εκπαίδευσης των γιατρών.