ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Εντός του Φεβρουαρίου η τοποθέτηση των 500 ατόμων στις ΜΕΘ - Τεράστιες οι λίστες αναμονής

Μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να αρχίσει η τοποθέτηση των 500 ατόμων (400 νοσηλευτών και 100 γιατρών) στις κλειστές ΜΕΘ, όπως εκτιμά το υπουργείο Υγείας.

Εντός του Φεβρουαρίου η τοποθέτηση των 500 ατόμων στις ΜΕΘ - Τεράστιες οι λίστες αναμονής

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Το θέμα των 200 κλειστών ΜΕΘ έχει πάρει τελευταία σοβαρές διαστάσεις, καθώς υπάρχουν τεράστιες λίστες σε αναμονή, ενώ η αλήθεια είναι ότι ακόμη και τα πιο σοβαρά προβλήματα υγείας συνανθρώπων μας έρχονται δεύτερα όταν προκύψει περιστατικό γρίπης. Ήδη από την ώρα που ξέσπασε το ενδημικό κύμα γρίπης, έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ 128 άτομα, ενώ μόλις χθες νοσηλεύονταν σε Μονάδες 75 άτομα. Η γρίπη εφέτος έχει σκληρό πρόσωπο και προτιμά νεαρότερες ηλικίες, ενώ οι κλειστές ΜΕΘ επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα.

Σήμερα σε όλη την χώρα, λειτουργούν 640 ΜΕΘ, ενώ μόλις χθες, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΑΒ, 45 άτομα περίμεναν για κλίνη ΜΕΘ. Αξίζει να σημειωθεί δε ότι τα άτομα αυτά είναι αρκετά νέα, με ηλικίες γύρω στα 50.

Ασφαλείς πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας αναφέρουν ότι η ηγεσία θα ανακοινώσει άμεσα την προκήρυξη για τις προσλήψεις του προσωπικού στις ΜΕΘ (500 συνολικά νοσηλευτών και γιατρών) και πως αναμένεται η τοποθέτηση αυτών στα μέσα Φεβρουαρίου. Στο ερώτημα, ωστόσο, και στον προβληματισμό κατά πόσο θα μπορέσει να γίνει γρήγορα και απρόσκοπτα η διαδικασία, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας απαντά ότι θα γίνει σύντομα, διότι θα υπάρχει συνεργασία και με την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, η οποία με την γνώση και την εμπειρία της θα στηρίξει το εγχείρημα.

Την ίδια ώρα, και το ΚΕΕΛΠΝΟ δηλώνει έτοιμο για την διαδικασία αυτή, ενώ ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, ομότιμος καθηγητής Χειρουργικής, κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος, δηλώνει στο onMed πως το Κέντρο, ως βασικός και κρίσιμος βραχίονας της δημόσιας υγείας, είναι έτοιμος να τακτοποιήσει τις προσλήψεις αυτές σταδιακά, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η λίστα με τις αναμονές, η οποία κοστίζει στην δημόσια υγεία αλλά και στους ασθενείς.

Διαβάστε ακόμη:

Σε επικίνδυνη τροχιά δημόσια υγεία και ασθενείς με τις λίστες στις ΜΕΘ, ενώ η γρίπη πιέζει το σύστημα

Καλπάζει το κύμα της γρίπης στην χώρα, 22 θάνατοι και 75 σε ΜΕΘ