ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ορκίστηκαν οι 186 διασώστες του ΕΚΑΒ, έρχονται 100 νέες προσλήψεις

Τελέστηκε χθες, Τρίτη, η ορκωμοσία των 186 Νέων Διασωστών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), στις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ στου Παπάγου.

Ορκίστηκαν οι 186 διασώστες του ΕΚΑΒ, έρχονται 100 νέες προσλήψεις

Στην τελετή παρευρέθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κος Παύλος Πολάκης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΑΒ, κος Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), κος Παπαευσταθίου Νικόλαος, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΑΒ, κος Κυριαζής Αθανάσιος, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΑΒ, κος Μυλωνάς Μιλτιάδης, ο Αναπληρωτής Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΑΒ, κος Χρηστακάκης και ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ, κος Πύρρος Δημήτριος.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κος Πολάκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

Κύριε Πρόεδρε του ΕΚΑΒ, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, κύριε Πρόεδρε του ΕΚΕΠΥ, αγαπητοί συνάδελφοι στο ΕΚΑΒ, παλαιοί και καινούργιοι, που σήμερα θα ορκιστείτε... Η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να υπάρξει ορατή διέξοδος από την κρίση σε ορατό χρονικό ορίζοντα, με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και με την κουβέντα για το χρέος, η οποία θα τροποποιήσει όλη την κοινωνική πραγματικότητα και θα επαναφέρει την κανονικότητα στη χώρα...

Μετά από 6 χρόνια, για πρώτη φορά ο φετινός προϋπολογισμός είναι αυξημένος κατά 300 εκατ. € για τα νοσοκομεία, κατά 500 εκατ. € για τον ΕΟΠΥΥ, που είναι ο άλλος πυλώνας του Συστήματος, και αυτό θα μεταφραστεί σε συγκεκριμένες δράσεις, που θα ενισχύσουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, το οποίο πέρασε και περνά μεγάλη κρίση...

Όσο αφορά το ΕΚΑΒ, όντως είναι η αιχμή του δόρατος, όπως είπε ο Πρόεδρος προηγουμένως, της προνοσοκομειακής φροντίδας, της επείγουσας μεταφοράς. Έχει 4.000 άτομα προσωπικό. Αν δει κανείς πώς ξεκίνησε το ΕΚΑΒ πριν από πολλά χρόνια, η κατάστασή του παρά την κρίση είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι στο παρελθόν. Είναι σίγουρο όμως ότι μπορεί και πρέπει και θα προσφέρει περισσότερα. Έχουμε κάνει μια σειρά από κινήσεις που δείχνουν ότι θέλουμε να το στηρίξουμε... Είναι οι πρώτες προσλήψεις που γίνονται στο ΕΚΑΒ μετά από πολλά χρόνια.

Θα προκηρυχτούν άλλες 100 θέσεις στην προκήρυξη του Φεβρουαρίου και θα δούμε και τι άλλο θα πάρουμε από τη φετινή κατανομή για προσλήψεις στο Δημόσιο που θα κάνει το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Με ένα πολύ μεγάλο αγώνα γλιτώσαμε τουλάχιστον τα 90 ασθενοφόρα από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, τα οποία θα αρχίσουν να παραδίδονται από τέλη Φλεβάρη στις υγειονομικές περιφέρειες που έχουν εγκριθεί και θα ενισχύσουν το στόλο του ΕΚΑΒ...

Εξαιρετικά σημαντική ήταν η επίσκεψη που κάναμε το Σάββατο στο Τμήμα Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ. Γιατί τελικά δεν μπορείς να βγάλεις πολιτική απόφαση, αν δεν δεις με τα ίδια σου τα μάτια και δεν ενημερωθείς από τους ανθρώπους που κάνουν τη δουλειά για το τι πραγματικά συμβαίνει. Κι εγώ για κάποια πράγματα άλλαξα άποψη πηγαίνοντας εκεί, βλέποντας και τους συναδέλφους και αυτά που κάνουν και λαμβάνοντας ενημέρωση από τους πιλότους για το θέμα της κατάστασης των ελικοπτέρων. Τα 3 ελικόπτερα Α109 Power της Agusta, θα επισκευαστούν και θα πετάξουν με άλλους όρους. Κάτι δουλειές να εκτινάσσουμε το κόστος στον αέρα και να τραβάμε ένα διαγωνισμό και 3 και 4 χρόνια μέχρι να συμφωνήσουμε στη μίζα, αυτά τελείωσαν. Αυτά είναι του προηγούμενου κοινωνικού συμβολαίου, το οποίο έκλεισε τον κύκλο του.

Από δω και πέρα για να βάλουμε τη χώρα σε μία άλλη πορεία, θα πρέπει ο καθένας να αμείβεται γι’ αυτό που πραγματικά κάνει, με προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωντανή εργασία και όχι να ρίχνουμε όλο ή μεγάλο κομμάτι του διαθέσιμου χρήματος σε υπερτιμολογήσεις υλικών, αντιδραστηρίων, επισκευών, ώστε κάποιοι σε επιτελικές θέσεις να έχουν ένα παράλληλο εισόδημα και μάλιστα παντεσπάνι. Άλλο είναι κόστος επισκευής 1 εκατ. € και άλλο 5 εκατ. €, έχει τεράστια απόσταση, κάποιος λέει ψέματα... Επίσης, να ξέρετε ότι ετοιμάζουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τον ανεφοδιασμό των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, από πρατήρια καυσίμων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με καύσιμα χωρίς φορολογία. Το ίδιο σχεδιάζουμε σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ και την ΕΚΟ, για την τροφοδοσία καυσίμων στα νοσοκομεία. Θα γίνουν τέτοιες κινήσεις για να εξοικονομήσουμε χρήμα και αυτό το χρήμα δεν θέλουμε να φύγει από το σύστημα Υγείας.

Θέλουμε να μετατραπεί σε νέες υποδομές, σε ολοκλήρωση υποδομών και στην Πρωτοβάθμια, για να μπορέσουμε να έχουμε πράγματα που μας λείπουν σήμερα και για να μπορέσουμε προοπτικά, γιατί δεν θα έχουμε πάντα μνημόνια, να αποκαταστήσουμε μισθολογικές περικοπές, οι οποίες έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Μέσα σε μία τέτοια λογική καλούμε το καινούργιο Διοικητικό Συμβούλιο που του εύχομαι καλή θητεία, να δουλέψει πολύ, γιατί θέλει πολλή δουλειά. Πρέπει να ανοίξετε την αγκαλιά στους νέους συναδέλφους, να τους εκπαιδεύσετε όπως πρέπει, να γίνει σωστή κατανομή. Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές, ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει γιατί είμαστε από τα σπλάχνα του συστήματος και έχουμε δουλέψει από πολύ χαμηλά έως πολύ ψηλά, ξέρουμε που πονά το σύστημα και όσο το επιτρέπει η παρούσα κατάσταση θα βάλουμε πλάτη και θα το στηρίξουμε. Να είστε καλά και καλωσορίσατε οι καινούριοι.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΑΒ κος Καρακατσιανόπουλος ανέφερε:

Κύριε Υπουργέ, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου, κύριε Πρόεδρε του ΕΚΕΠΥ, συνάδελφοι, παλαιοί και νέοι, σας καλωσορίζω στη σημερινή τελετή ορκωμοσίας των νέων συναδέλφων της προκήρυξης 7Κ/2014. Νέοι συνάδελφοι σας καλωσορίζω στο ΕΚΑΒ, στο ΕΚΑΒ που αποτελεί την αιχμή του δόρατος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με την παρεχόμενη από αυτό επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα. Το ΕΚΑΒ, όπως εξάλλου και το όλο υπόλοιπο Σύστημα της Δημόσιας Υγείας, έχει χτυπηθεί ανηλεώς τα τελευταία 6 χρόνια από τα μνημόνια και την οικονομική κρίση και βρίσκεται πιθανώς στη χειρότερη καμπή της Ιστορίας του. Βρίσκεται σε μία παρατεταμένη κρίση.

Παρ’ όλα αυτά, παρά την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωσή του, από τις οποίες το ΕΚΑΒ υποφέρει και εν μέσω όλων των οικονομικών αντιξοοτήτων, υπάρχει βούληση για την αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων.

Το ΕΚΑΒ θα ενισχυθεί με 100 νέες προσλήψεις, ήδη έχει υπογραφεί συμφωνία για την προμήθεια 90 ασθενοφόρων για τις 8 περιφέρειες της χώρας, ενώ παράλληλα θα προχωρήσουμε άμεσα τις διαδικασίες και για τα υπόλοιπα 96 τουλάχιστον ασθενοφόρα των λοιπών περιφερειών, ενισχύεται άμεσα το Ανατολικό Αιγαίο απέναντι στην προσφυγική κρίση, με 50 διασώστες και υλικό για την ενδυνάμωση του παραρτήματος Μυτιλήνης, το οποίο σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος και είναι μεγαλύτερο βάρος από αυτό που αναλογικά του ανήκει.

Ξεκινάμε άμεσα τις διαδικασίες επισκευής των τριών ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ, που επί χρόνια ήταν καθηλωμένα στο έδαφος λόγω βλαβών, δίνοντας ουσιαστική ώθηση στον τομέα των αεροδιακομιδών. Έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ για το εξορθολογισμό και τη λειτουργικότερη διαδικασία στο σύστημα κατανομής των κλινών στις ΜΕΘ, με άμεσα ορατά αποτελέσματα. Ωστόσο, όμως, επειδή δεν υπάρχει μαγική συνταγή, ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι η συνεργασία προκειμένου να συμβάλουμε κι εμείς στο μέτρο που αναλογεί στον καθένα μας, για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του Συστήματος Υγείας, άρα και το ΕΚΑΒ μέσα από την αναδιοργάνωσή του.

Να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της υγειονομικής φτώχειας, στην έξοδο από την κρίση, αλλά κυρίως να κρατήσουμε ζωντανή την υπόθεση της Δωρεάν Δημόσιας Υγείας με καθολική πρόσβαση. Νέοι συνάδελφοι καλωσήλθατε, σιδεροκέφαλοι και σας εύχομαι από καρδιάς να έχετε την ελάχιστη δυνατή δουλειά στο έργο σας.