ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΟΕΔΗΝ: Το 70% των μόνιμων προσλήψεων στα νοσοκομεία αφορούν σε ήδη υπηρετούν προσωπικό

«Το 70% των επιτυχόντων» για την κάλυψη των 950 θέσεων «υπηρετούν ήδη στα νοσοκομεία ως μόνιμοι υπάλληλοι», αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), επικαλούμενη τους εκδοθέντες προσωρινούς πίνακες.

ΠΟΕΔΗΝ: Το 70% των μόνιμων προσλήψεων στα νοσοκομεία αφορούν σε ήδη υπηρετούν προσωπικό

Όπως επισημαίνει, οι παραπάνω εργαζόμενοι, συμμετείχαν στην προκήρυξη για να προσληφθούν σε νοσοκομεία επιλογής τους, με δεδομένο ότι οι μετατάξεις-αποσπάσεις καθυστερούν και συνεχίζουν να μην συνδέονται με την κατανομή θέσεων προκηρυχθέντων στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι νέες προσλήψεις δεν θα ξεπεράσουν τις 350 για τις 950 θέσεις που είχαν προκηρυχθεί. «Ούτε σταγόνα στον ωκεανό. Εφέτος αναμένονται άλλες 2.000 συνταξιοδοτήσεις, εξαιτίας των νέων δυσμενών αλλαγών στην Ασφάλιση», αναφέρει η Ομοσπονδία και κάνει λόγο για «σκοπιμότητα», και «ανακύκλωση του υφιστάμενου προσωπικού», αφού όπως λέει «το υπουργείο Υγείας και το ΑΣΕΠ αύξησαν κατά δύο τα έτη την εμπειρία, προκειμένου να αποκτήσουν πλεονέκτημα οι ήδη εργαζόμενοι».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ από τα νοσοκομεία έχουν αποχωρήσει 17.000 μόνιμοι υπάλληλοι τα τελευταία έξι χρόνια, και δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας. Σήμερα υπηρετούν 48.000 και πριν τα μνημόνια υπηρετούσαν 65.000.

«Η μία στις 3 οργανικές θέσεις είναι κενή. Σε κάθε κλινική των 40 ασθενών κάνει βάρδια μια νοσηλεύτρια», αναφέρει η Ομοσπονδία, σημειώνοντας ότι «τα νοσοκομεία αποδεκατίστηκαν από προσωπικό» και προαναγγέλλει νέες κινητοποιήσεις.