ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Νέα πυρά ΙΣΑ στο υπ. Υγείας: Ρεκόρ θανάτων και εισαγωγών σε ΜΕΘ εξαιτίας της γρίπης

Νέα πυρά κατά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας εξαπολύει για ακόμη φορά ο ΙΣΑ, με αφορμή αυτή την φορά, το ρεκόρ θανάτων και εισαγωγών σε ΜΕΘ κατά την φετινή χρονιά.

Νέα πυρά ΙΣΑ στο υπ. Υγείας: Ρεκόρ θανάτων και εισαγωγών σε ΜΕΘ εξαιτίας της γρίπης

Όπως σχολιάζει σχετικά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, βαρύ είναι το τίμημα που πλήρωσε η χώρα μας, για την ολιγωρία του υπουργείου Υγείας, στην αντιμετώπιση της επιδημίας της γρίπης καθώς φέτος καταγράφηκε θλιβερό ρεκόρ θανάτων και εισαγωγών ασθενών, σε Μονάδες Εντατικής θεραπείας.

Ειδικότερα από την αρχή της επιδημίας, μέχρι σήμερα, 185 έχασαν τη ζωή τους και 403 άτομα έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ. Κατά την προηγούμενη περίοδο (2014-2015), 111 ασθενείς κατέληξαν και 233 νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ .Την περίοδο 2013-214, 145 κατέληξαν ενώ 330 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Την περίοδο 2012-2013, κατεγράφησαν 43 θάνατοι και 108 εισαγωγές σε ΜΕΘ ενώ την περίοδο 2011-2012 οι θάνατοι ήταν 54 και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ 121.

Όπως διαπιστώνεται κατά τη φετινή χρονιά είχαμε το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων και εισαγωγών σε ΜΕΘ, της τελευταίας πενταετίας. Το υπουργείο Υγείας, έχει βαρύτατες ευθύνες, για σωρεία παραλείψεων που οδήγησαν στο τραγικό αυτό αποτέλεσμα.

Καθώς:

α) είναι η μοναδική χρονιά που δεν έγινε το φθινόπωρο , η επιβεβλημένη εκστρατεία ενημέρωσης των ομάδων υψηλού κινδύνου, για τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Το αποτέλεσμα είναι ότι φέτος ο πληθυσμός είχε τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη από κάθε άλλη χρονιά.

β) δεν υπήρξε μέριμνα , για να ανανεωθούν οι συμβάσεις του προσωπικού των ΜΕΘ που έληξαν το φθινόπωρο, με αποτέλεσμα να κλείσουν κλίνες λίγο πριν από την έναρξη της επιδημίας της γρίπης.

γ) τα νοσοκομεία τους τελευταίους μήνες παραμένουν ακέφαλα χωρίς διοικήσεις, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν και να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που δημιούργησε η επιδημία.

Διαβάστε ακόμη:

Αν. Ξανθός: Το τέλος των ανισοτήτων, η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα & το όραμα για το νέο ΕΣΠΑ