ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΙΣΠ: Μόνο στην Ελλάδα το ασφαλιστικό έχει εισπρακτικό χαρακτήρα - Σε όλον τον κόσμο είναι αναπτυξιακό

Τις κινήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ αναφορικά με τα νομοσχέδια που ψηφίζονται τις ημέρες αυτές στην Βουλή του ασφαλιστικού και του φορολογικού σχολιάζει με τον δικό του τρόπο ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, τονίζοντας, ότι και τα δύο, χτυπούν άμεσα τη μεσαία τάξη, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες, με αποτέλεσμα την περαιτέρω φτωχοποίηση της κοινωνίας.

ΙΣΠ: Μόνο στην Ελλάδα το ασφαλιστικό έχει εισπρακτικό χαρακτήρα - Σε όλον τον κόσμο είναι αναπτυξιακό

Σε όλον τον κόσμο, τα ασφαλιστικά νομοσχέδια είναι ανταποδοτικά και αναπτυξιακά. Στην Ελλάδα, μόνο εισπρακτικά, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος.

Αναλυτικά, οι παρατηρήσεις του ΙΣΠ έχουν ως εξής:

«Ασφαλιστικό; Ποιο ασφαλιστικό; Ο Θεός να κάνει ασφαλιστικό, αυτό το νομοσχέδιο. Τι προβλέπει; Μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών. Μήπως είναι ένα δεύτερο φορολογικό;
Υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες; ΟΧΙ.
Υπάρχουν μελέτες βιωσιμότητας; ΟΧΙ.
Υπάρχει πρόγραμμα ανάπτυξης και χρηστής διαχείρισης των Ταμείων; ΟΧΙ.

Γνωρίζουμε ακριβώς την ακίνητη περιουσία των Ταμείων και υπάρχει σχέδιο αξιοποίησης της; ΟΧΙ.
Για ποιο λόγο δεν υπάρχουν ισολογισμοί στα περισσότερα Ταμεία; Παραδείγματος χάριν το ΤΣΑΥ δεν έχει ισολογισμό από το 2002 και η κατάσταση στα περισσότερα Ταμεία είναι ίδια. Χωρίς ισολογισμούς δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν αναλογιστικές μελέτες και μελέτες βιωσιμότητας. Μήπως με την κατάργηση ακόμα και των «ευγενών Ταμείων» καλύπτουμε νέες και παλιές αμαρτίες; Πότε θα σοβαρευτούμε ως κράτος και θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας;

Είναι δυνατόν η σημερινή κυβέρνηση να θεωρεί πλούσιους, όσους έχουν σύνταξη πάνω από 1170€; Στο σύνολο τους οι μειώσεις των συντάξεων θα φτάσουν το 30% (μεσοσταθμιστικό 15% με 20%). Περικόπτεται το εφάπαξ και σταδιακά καταργείται το ΕΚΑΣ. Που οδηγούμαστε; Σε περαιτέρω φτωχοποίηση της κοινωνίας.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως και το φορολογικό, χτυπούν άμεσα τη μεσαία τάξη, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες. Αν η σημερινή κυβέρνηση έχει σκοπό να εξαφανίσει τη μεσαία τάξη, ας μας το πει. Πώς θα αναπτυχθεί η χώρα χωρίς μεσαία τάξη, μόνο με άκρατο κρατικισμό; Σε όλον τον κόσμο, τα ασφαλιστικά νομοσχέδια είναι ανταποδοτικά και αναπτυξιακά. Στην Ελλάδα, μόνο εισπρακτικά. Θεωρούμε ότι είναι καταδικασμένο σε αποτυχία λόγω της μορφής του και ευελπιστούμε να δούμε ένα ασφαλιστικό δομημένο ορθολογικά και σε επιστημονική βάση».

Διαβάστε ακόμη:

Συλλαλητήριο με παλμό το απόγευμα της Τρίτης στο Σύνταγμα για το ασφαλιστικό και το φορολογικό