ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΣΥ: Κλείνουν νοσηλευτικά τμήματα για να πάρουν άδειες οι εργαζόμενοι

Η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο ΕΣΥ λόγω της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού οδηγεί σε κλείσιμο ολόκληρων νοσηλευτικών μονάδων προκειμένου οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να πάρουν δύο εβδομάδες καλοκαιρινής άδειας.

ΕΣΥ: Κλείνουν νοσηλευτικά τμήματα για να πάρουν άδειες οι εργαζόμενοι

«Τρελοκομείο. Τρομερός όγκος δουλειάς. Μιλάμε για 1.200 έως 1.800 προσελεύσεις ασθενών σε κάθε γενική εφημερία, με εξαντλημένο προσωπικό, λόγω των τεράστιων ελλείψεων, μιλάμε για πάνω από 1.000 άτομα, ελλείψεις που παρατηρούνται παντού, στα επείγοντα, σε ειδικές μονάδες, σε τμήματα όπως παθολογικά, χειρουργικά και καρδιολογικά. Από τα 15 νέα χειρουργεία λειτουργούν «μετά βίας» τα 12-13, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τη στελέχωση των επιπλέον 8 χειρουργείων που θα είναι έτοιμα το φθινόπωρο». Έτσι περιγράφει στην «Καθημερινή» την κατάσταση που επικρατεί στη ναυαρχίδα του ΕΣΥ, τον «Ευαγγελισμό», ο καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς, που εργάζεται στο νοσοκομείο.

Το τακτικό προσωπικό στο ΕΣΥ έχει μειωθεί την τελευταία τριετία κατά 13.700, οι κλίνες νοσηλείας κατά 2.000, όμως η «κίνηση» παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Πάνω από 2,2 εκατ. νοσηλευθέντες το 2015 και κοντά στα 12 εκατ. επισκέψεις στα τακτικά ιατρεία και στα επείγοντα. Και η χρηματοδότηση βαίνει μειούμενη.

«Ο προϋπολογισμός για τις λειτουργικές δαπάνες του “Ευαγγελισμού” είναι 69 εκατ. ευρώ για το 2016, εκ των οποίων δεν έχουμε λάβει έως σήμερα ούτε το ένα τέταρτο. Οι πιστώσεις, δηλαδή τι μας επιτρέπεται να δαπανήσουμε, ανέρχονται στα 99 εκατ. ευρώ. Προβλέπουμε ότι θα χρειαστεί έξτρα επιχορήγηση 25% για να βγάλουμε το έτος χωρίς να αδειάσουν τα ράφια του νοσοκομείου», συμπληρώνει.

Δεν βγαίνουν οι βάρδιες

«Σε εμάς εδώ, για να μπορέσει να πάρει το προσωπικό δύο εβδομάδες άδεια το καλοκαίρι, θα κλείσουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αναγκαστικά τέσσερα νοσηλευτικά τμήματα!». Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αττικόν το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό λειτουργεί κάτω από τα όρια ασφαλείας, «ενώ τα νοσηλευτικά τμήματα θα έπρεπε να έχουν τουλάχιστον 16-17 νοσηλευτές για να βγαίνουν όλες οι βάρδιες, και έχουν 9-10. Σε ημέρα εφημερίας στο τμήμα επειγόντων είναι μόλις 2-3 τραυματιοφορείς, και γιατροί και σεκιούριτι αναλαμβάνουν συχνά αυτόν τον ρόλο», σημειώνει στην «Κ» ο γ.γ. του Συλλόγου Εργαζομένων στο Αττικόν Γιάννης Πλαγιαννάκος. Τα μειωμένα κρατικά κονδύλια των τελευταίων ετών προς το νοσοκομείο έχουν ως αποτέλεσμα να μην επισκευάζεται ο εξοπλισμός. «Εδώ και δύο χρόνια ο μαγνητικός τομογράφος είναι off», τονίζει ο ίδιος.

«Τα λεφτά φτάνουν ίσα ίσα για φάρμακα και αναλώσιμα και δεν μπορούν να γίνουν άλλες εργασίες, όπως αντικατάσταση εξοπλισμού», αναφέρει για το Κρατικό Νίκαιας στην «Κ» ο νευροχειρουργός Πάνος Παπανικολάου, που χαρακτηρίζει το νοσοκομείο αδικημένο. «Το 2015 το κρατικό κονδύλι λειτουργικών δαπανών ήταν 19 εκατ. ευρώ, 50% κάτω σε σχέση με άλλα νοσοκομεία με μικρότερη κίνηση από εμάς. Εφέτος είναι λίγο ενισχυμένο στα 23 εκατ. ευρώ». Το σοβαρότερο πάντως πρόβλημα είναι η υποστελέχωση. «Για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες του νοσοκομείου, χρειάζονται 200 νοσηλευτές, 100 άτομα βοηθητικό προσωπικό, 100 άτομα διοικητικό και τεχνικό προσωπικό και 50 γιατροί. Λόγω των ελλείψεων, η λειτουργία των χειρουργείων είναι μειωμένη και αναμένεται να ελαττωθεί ακόμα περισσότερο. Από τα 11 χειρουργεία σήμερα λειτουργούν τα επτά, το διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου θα λειτουργούν μόνο πέντε, ενώ θα κλείσουν εντελώς τα τακτικά περιστατικά τον Αύγουστο. Παρακαλούμε εδώ και χρόνια να μας στείλουν δύο αγγειοχειρουργούς. Ο κόσμος πεθαίνει στην εφημερία με ρήξη ανευρύσματος αορτής μέχρι να γίνει διακομιδή σε άλλο νοσοκομείο», τονίζει ο κ. Παπανικολάου.

Πολλοί οι ασθενείς, λίγες οι κλίνες

Σταθερά υψηλός είναι ο αριθμός των νοσηλειών αλλά και των επισκέψεων στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων. Αυτό σχετίζεται άμεσα, αφενός, με την κρίση που δεν επιτρέπει στους πολλούς να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, αφετέρου, με την απουσία ενός καλά οργανωμένου και στελεχωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας (ESY.net) το 2015, καταγράφηκαν 11.935.400 επισκέψεις στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, και 2.211.343 νοσηλείες. Από το 2011 έως σήμερα ο αριθμός των επισκέψεων στα εξωτερικά ιατρεία έχει αυξηθεί κατά 200.000 ετησίως, ενώ σταθερός με μικρές διακυμάνσεις είναι ο αριθμός των νοσηλειών. Αυτό που όμως έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό είναι η στελέχωση του ΕΣΥ και ο αριθμός των ανεπτυγμένων κλινών. Από 35.020 ανεπτυγμένες κλίνες το 2012 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, σταδιακά μειώθηκαν σε 33.001 τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ η μεγάλη μείωση καταγράφεται στο προσωπικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης το τακτικό προσωπικό του υπουργείου Υγείας από 91.387 άτομα που ήταν τον Δεκέμβριο του 2012, μειώθηκε στα 77.679 τον Δεκέμβριο του 2015 (μείωση 15%).

Πηγή: Καθημερινή