ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Αν. Ξανθός: Με θεσμικό σχεδόν τρόπο, γινόταν οι δωρεές υλικών για τα χειρουργεία στο ΑΧΕΠΑ

Με έναν υποτιθέμενο θεσμικό τρόπο, γινόταν στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης η διαδικασία για τις δωρεές υλικών προκειμένου να χειρουργηθούν οι ασθενείς, όπου παρακάμπτονταν οι λίστες αναμονής και οι διοικήσεις των νοσοκομείων τις έκαναν αποδεκτές τις εν λόγω δωρεές, τόνισε την Δευτέρα σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ FM ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. 

Αν. Ξανθός: Με θεσμικό σχεδόν τρόπο, γινόταν οι δωρεές υλικών για τα χειρουργεία στο ΑΧΕΠΑ

Δηλαδή δεν ήταν η άτυπη πληρωμή η οποία γίνεται, το γνωστό φακελάκι για να παρακαμφθεί ας πούμε η σειρά και να μπορέσει κάποιος να εξυπηρετηθεί, γινόταν με ένα τρόπο, είχε φτιαχτεί ένα ολόκληρο σύστημα, τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας, ότι η εποπτεύουσα αρχή, η διοίκηση δηλαδή της 4ης ΥΠΕ, δεν το γνώριζε, ωστόσο ακόμα και το σωματείο εργαζομένων, το οποίο κάποια στιγμή αποφάσισε να το καταγγείλει, επί τρεις συναπτές συναντήσεις με την διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας δεν το είχε αναφέρει. Και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου συνηγορούσε και ψήφιζε και ήταν, από ό,τι ενημερώθηκα, ομόφωνες οι αποφάσεις αποδοχής αυτών των δωρεών.

Ήταν μία συγγνωστή πλάνη με λίγα λόγια, συνέχισε ο υπουργός, προσθέτοντας ακόμη, ότι «Εμείς από την αρχή που ενημερωθήκαμε, διατάξαμε πλήρη έλεγχο και απόδοση ευθυνών. Δεν έχουμε κανένα λόγο να συντηρούμε και να συγκαλύπτουμε τέτοιου τύπου πρακτικές που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των πολιτών και δημιουργούν συνθήκες ανισότητας στην φροντίδα των ανθρώπων».

Εξάλλου, όταν ο δημοσιογράφος χαρακτήρισε πως αυτή είναι η πιο εμπορευματοποιημένη μορφή υγείας και η πιο εξαθλιωμένη αντιμετώπιση των φτωχών, ο υπουργός Υγείας, συμφώνησε, λέγοντας πως «Έχετε απόλυτο δίκιο».

Να σημειωθεί, ότι για το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα.