ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μέχρι τον Ιούνιο του 2017 μπορούν να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί προμηθειών που εκκρεμούν από το 2014

Χρονικό περιθώριο μέχρι τον Ιούνιο του 2017 δίνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και στις ΥΠΕ, προκειμένου να προκηρύξουν τους διαγωνισμούς που εκκρεμούν ήδη από το Πρόγραμμα Προμηθειών του 2014, εδώ και δύο χρόνια δηλαδή.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2017 μπορούν να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί προμηθειών που εκκρεμούν από το 2014

Σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, που δημοσιεύθηκε ήδη σε ΦΕΚ, «παρατείνουμε τη διάρκεια του Π.Π.Υ.Φ.Υ. του έτους 2014 έως την 30η Ιουνίου 2017 ως προς την ολοκλήρωση των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων που εκκρεμούν», με την προϋπόθεση οι φορείς να προβλέπουν σχετικές πιστώσεις στον προϋπολογισμό του έτους, κατά το οποίο θα συνάπτεται κάθε σύμβαση. Παράλληλα, παρατείνεται η διάρκεια του Π.Π.Υ.Υ. του έτους 2010 και των Π.Π.Υ.Φ.Υ. των ετών 2011, 2012 και 2013 έως την 30η Δεκεμβρίου 2016 ως προς την ολοκλήρωση των διαδικασιών σύναψης των συμβάσεων που εκκρεμούν.

Το θέμα των προμηθειών του ΕΣΥ απασχολεί εδώ και καιρό την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και όπως έχει τονίσει πολλές φορές τόσο ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης το θεσμικό πλαίσιο θα αλλάξει, ενώ για τις ελλείψεις των υλικών στα νοσοκομεία, ο κ. Ξανθός, έχει στοχοποιήσει ευθέως το Παρατηρητήριο Τιμών.

Ειδικότερα, όπως τόνισε πρόσφατα στον Real FM ο υπουργός Υγείας:

«Οι ελλείψεις που υπάρχουν πολλές φορές ακόμα και σε φτηνά υλικά, οφείλονται στο ότι έχει μπλοκάρει ένα ολόκληρο σύστημα, μέσα από το παρατηρητήριο τιμών, μέσα από τη λειτουργία της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, μέσα από τους διαγωνισμούς που έχουν μπλοκάρει και δεν προωθούνται, μέσα από τα εντάλματα που δεν εγκρίνονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Υπάρχει ένας κυκεώνας γραφειοκρατικός, ο οποίος αποστερεί τα δημόσια νοσοκομεία κάποιες φορές από απαραίτητα υλικά. Έχουμε κάνει παρεμβάσεις και νομοθετικές για να εκτονώσουμε και να διευκολύνουμε την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς σε αυτό το επίπεδο, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι μία σοβαρή μεταρρύθμιση νομοθετική.Την προωθούμε και πιστεύω στους επόμενους μήνες θα είμαστε σε θέση να την φέρουμε στη Βουλή για ψήφιση. Θα είναι μία τομή στη λειτουργία του συστήματος που όλος ο κόσμος ξέρει ότι ήταν πεδίο συναλλαγής διαφθοράς και φυσικά σπατάλης».

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Με σχέδιο 4ετίας θα καλυφθούν τα κενά - Καμμία περικοπή στον προϋπολογισμό του 2017 για την υγεία