ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Συντριπτικές οι επιπτώσεις στην υγεία και στην Ισπανία

Τα δραστικά μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας στην Ισπανίαπεριορίζουν στο ελάχιστο την πρόσβαση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων με χρόνιες και σοβαρές ασθένειες, στα δημόσιανοσοκομεία, κατήγγειλε την Τρίτη η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί του Κόσμου.

Συντριπτικές οι επιπτώσεις στην υγεία και στην Ισπανία

Τα δραστικά μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας στην Ισπανίαπεριορίζουν στο ελάχιστο την πρόσβαση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων,

συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων με χρόνιες και σοβαρές ασθένειες, στα δημόσιανοσοκομεία, κατήγγειλε την Τρίτη η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί του Κόσμου.

"Οι συνέπειες της μεταρρύθμισης απλά είναισυντριπτικές", δήλωσε ο πρόεδρος του παραρτήματος των Γιατρών του Κόσμουστην Ισπανία, Άλβαρο Γκονθάλεθ, σε συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι καθημερινά2.300 πολίτες χάνουν το δικαίωμα πρόσβασης στο σύστημα υγείας μετά την επιβολήτων μέτρων λιτότητας το Σεπτέμβριο του 2012. Οι ανασφάλιστοι στη χώραυπολογίζονται σε 873.000 ανθρώπους.

"Η κυβέρνηση μας διαβεβαιώνει ότι η οικονομίαανακάμπτει, αλλά το σύστημα υγείας της χώρας μας, το οποίο ζήλευαν οι γείτονέςμας, πλήττεται από όλο και μεγαλύτερες περικοπές", είπε ο Γκονθάλεθ.

Ορισμένες ισπανικές περιφέρειες έχουν αρχίσει να καλύπτουναυτές μέρος των δαπανών για την υγεία των πολιτών. Αλλά το ποσό που καταβάλλουν"αντιστοιχεί μόλις στο 16% των συνταξιούχων στην Ισπανία τους οποίουςδιώχνει το σύστημα υγείας της χώρας μας διότι αδυνατούν να πληρώσουν τα νοσήλιάτους για το χρόνιο νόσημά τους", επισήμανε ο ίδιος.