ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Νέες βολές Μπέζα για τις ιδιωτικές κλινικές από τη Βουλή

Προειδοποίηση προς τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Κλινικών ότι «αν δεν ανακαλέσει το μέτρο της επίσχεσης εργασίας και δεν προσέλθει σε διάλογο, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ θα λάβουν άλλα μέτρα», έστειλε από τη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας.
Νέες βολές Μπέζα για τις ιδιωτικές κλινικές από τη Βουλή

Προειδοποίησηπρος τονΣύνδεσμο Ιδιωτικών Κλινικών ότι «αν δεν ανακαλέσει το μέτρο της επίσχεσηςεργασίας και δεν προσέλθει σε διάλογο, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και οΕΟΠΥΥ θα λάβουν άλλα μέτρα», έστειλε από τη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας, ΑντώνηςΜπέζας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας.

Ο υφυπουργόςκ. Μπέζας χαρακτήρισε προσχηματική την επίσχεση εργασίας που πραγματοποιούς οιιδιωτικές κλινικές, σημειώνοντας ότι «αφορά μεγάλες και όχι μικρές ιδιωτικέςκλινικές και λειτουργεί σε βάρος των ασθενών», και τις κάλεσε να τηνανακαλέσουν, και μέσα από διάλογο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τιςληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ, που φθάνουν περίπου στα 800 εκατ. ευρώ.

Τονομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής με τη στήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ο κ. Μπέζαςδιαβεβαίωσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα κλείσουν τα νοσοκομεία πρωτοβάθμιαςυγείας» και έδωσε έμφαση στην ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ.

Οιβουλευτές της αντιπολίτευσης δήλωσαν όλοι, πλην της Χρυσής Αυγής πουεπιφυλάχθηκε, ότι καταψηφίζουν επί της αρχής το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότιστόχος της κυβέρνησης είναι το κλείσιμο των δημόσιων νοσοκομείων και η ενίσχυσητων ιδιωτικών πολυκλινικών.

«Από τα 20άρθρα του νομοσχεδίου μόνο τα τέσσερα αφορούν θέματα του υπουργείου Υγείας»υποστήριξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κυριακάκης, ενώ κατηγόρησε τηνκυβέρνηση ότι «συνεπής με τις μνημονιακές της δεσμεύσεις κλείνει νοσοκομεία,διατηρεί υγειονομικό απαρτχάιντ και ετοιμάζει τη διάλυση της πρωτοβάθμιαςυγείας ενισχύοντας τις ιδιωτικές κλινικές».

«Θαψηφίσουμε επί της αρχής, επιφυλασσόμαστε όμως επί ορισμένων διατάξεων για τιςοποίες περιμένουμε περαιτέρω εξηγήσεις από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας»δήλωσε, από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος. Ο κ.Κουτσούκος ζήτησε, μεταξύ άλλων, διευκρινήσεις για το άρθρο ένα τουνομοσχεδίου, που επιτρέπει τη συστέγαση πολυιατρείων, τονίζοντας την ανάγκη ναδιασφαλιστούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις ώστε, όπως είπε, «να αποτραπούν άνευόρων αδειοδοτήσεις».

Κατά, επίτης αρχής του νομοσχεδίου, τάχθηκε και ο εισηγητής των Ανεξάρτητων ΕλλήνωνΠαναγιώτης Μελάς, καλώντας το υπουργείο Υγείας να δώσει εξηγήσεις γιατί, όπωςανέφερε, «τα 4/5 των διατάξεων του αφορούν άλλα υπουργεία». Παράλληλα, δήλωσετην αντίθεση του στο άρθρο 1, υποστηρίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ναωθήσει την ιατρική περίθαλψη σε άλλα επίπεδα δίνοντας τη δυνατότητα συστέγασηςχωρίς να υπάρχει εταιρική σχέση μεταξύ των δικαιούχων.