ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Τροπολογία «δώρο» σε ξένες φαρμακοβιομηχανίες

Τα πυρά βουλευτών τωνκομμάτων της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε ο υπουργός Υγείας, κ. ΆδωνιςΓεωργιάδης, για την τροπολογία που αφορά στη νέα τιμολόγηση των φαρμάκων, κατάτη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή.
Τροπολογία «δώρο» σε ξένες φαρμακοβιομηχανίες

Τα πυρά βουλευτών τωνκομμάτων της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε ο υπουργός Υγείας, κ. ΆδωνιςΓεωργιάδης, για την τροπολογία που αφορά στη νέα τιμολόγηση των φαρμάκων, κατάτη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή.


Η νέα τιμολόγηση των φαρμάκων που φέρνει ο κ. Γεωργιάδης μειώνει τις τιμές των φαρμάκων, κυρίως των off patent και τωνγενόσημων, σκευάσματα τα οποία παράγουν ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, σε τέτοιοβαθμό που δεν ανταποκρίνονται ικανά στο κόστος παραγωγής. Ταυτόχρονα, η μείωσηαυτή δεν ελαφρύνει τη δυσβάσταχτη επιβάρυνση των ασθενών, οιοποίοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν από την τσέπη τους για την αναγκαίαφαρμακευτική τους αγωγή, εκτός εάν επιλέξουν το φθηνότερο γενόσημο, πράγμα πουμπορεί να σημαίνει αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότηταςσκευάσματα από την Ινδία ή το Μπαγκλαντές, όπως επεσήμαναν πολλοί βουλευτές.

Ο υπουργός Υγείας, σε μιαπροσπάθεια να δικαιολογήσει το χαρακτήρα της τροπολογίας, δέχτηκε την πρότασητου ΠΑΣΟΚ, να γίνει ονομαστικήψηφοφορία για το ζήτημα, την επόμενη Τετάρτη. Τόσο ο κ. Γεωργιάδης όσοκαι το ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ για την αντίθεσή του στηντροπολογία, ότι εξυπηρετεί «συμφέροντα» φαρμακοβιομήχανων, γι' αυτό καιπρότειναν ονομαστική ψηφοφορία, για να «αποκαλύψουν» την αξιωματικήαντιπολίτευση.

Ωστόσο, τα «επιχειρήματα» του κ. Γεωργιάδηκατέρριψαν στις τοποθετήσεις τους βουλευτές και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, των ΑνεξάρτητωνΕλλήνων και του ΚΚΕ, ενώ επιφυλάξεις εξέφρασαν τόσο η ΔΗΜΑΡ όσο και ο βουλευτήςτου ΠΑΣΟΚ, κ. Δημήτρης Κρεμαστινός.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ,κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ανέφερε χαρακτηριστικά:«Επειδή έχετε μάθει να διαστρεβλώνετε τα πράγματα, και νομίζετε ότι απευθύνεστεσε ανθρώπους που δεν έχουν ούτε νοημοσύνη ούτε μνήμη, θα πρέπει να μπούμε στηνουσία (...) Το φάρμακο δεν είναι μια απλή ιστορία, ή δεν το ξέρετε καλάή δεν είστε διαβασμένο καλά ή τότε υπηρετείτε συγκεκριμένα συμφέροντα.Ξέρετε πώς εξυπηρετείτε τις πολυεθνικές; (...) Οι πολυεθνικές κ.Γεωργιάδη έχουν θυγατρικές στο Μπαγκλαντές, στην Ινδία, σε όλες αυτές τιςχώρες. Φέρνουν λοιπόν εδώ τα γενόσημα, τα οποία δεν υπάρχει καμίαπερίπτωση η ελληνική φαρμακοβιομηχανία να τα ανταγωνιστεί. Θα περικόψετε ταγενόσημα των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών –εμείς, ναι, κ. Γεωργιάδη, θαστηρίξουμε την παραγωγή του ελληνικού φαρμάκου στην Ελλάδα- θέλετε να στηρίξετετην πατρίδα; Ελάτε να βρούμε τόπο και αφήστε αυτές τις δολιχοδρομίες, πουπροσπαθείτε να μεταφέρετε ευθύνες».


Επίσης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ.Ειρήνη Αγαθοπούλου, επέκρινε την κίνηση της κυβέρνησης γιαδυναμική τιμολόγηση των γενόσημων ανάλογα με τον όγκο των πωλήσεων, μιλώνταςγια «πλήγμα στην εγχώρια φαρμακοβιομηχανία». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ.Ανδρέας Ξανθός, επεσήμανε ότι την ώρα που μειώνεται η δημόσιαφαρμακευτική δαπάνη, αυξάνεται η ιδιωτική με αύξηση της συμμετοχής τωνασφαλισμένων και κάλεσε την κυβέρνηση να μην παριστάνει ότι «κλαίει γιατον κοσμάκη».

Ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, κ. Γιώργος Λαμπρούλης, τόνισε από το βήμα τουκοινοβουλίου: «Σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση των φαρμάκων, τα μέτρα αυτάαποτυπώνουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής και στον τομέατου φαρμάκου, που επιδεινώνει ραγδαία τους όρους της ιατροφαρμακευτικήςπερίθαλψης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, αναγκάζοντάς τουςνα πληρώνουν ολοένα και περισσότερο για την αγορά των απαραίτητων γι' αυτούςφαρμάκων. Τα μέτρα που προωθούνται σε αυτή την τροπολογία όχιμόνο δεν αναιρούν την παραπάνω κατάσταση, αλλά θα επιδεινώσουν ακόμα παραπέρατη φαρμακευτική περίθαλψη του λαού.

Η θέσπιση κινήτρων σε φαρμακοποιούς και γιατρούςπροκειμένου να προωθηθεί η κατανάλωση συγκεκριμένων κατηγοριών φαρμάκων,γενόσημα ή φαρμάκων των οποίων το κόστος είναι κάτω από την τιμή αναφοράς κτλ,σε συνδυασμό με την οικονομική αδυναμία ενός μεγάλου μέρους του λαού, θααναγκάζει ολοένα και περισσότερους να επιλέγουν το φάρμακό τους με βάση τοκόστος και όχι την αποτελεσματικότητά του, με ενδεχόμενες παρενέργειες καισυνέπειες στην ίδια τους την υγεία. Επιπλέον η όποια μείωση τιμών προκύψειαπό το νέο σύστημα τιμολόγησης αφορά κυρίως τη μείωση των κρατικώνδαπανών για το φάρμακο και όχι αυτούς που πληρώνουν από την τσέπη τους,τους ασφαλισμένους (...) Ενδεικτικό προς αυτό είναι ότι η μεσοσταθμικήεπιβάρυνση των ασφαλισμένων αυξήθηκε από 9% το 2009 σε 24% το 2013 και οδείκτης ανεβαίνει ακόμα».

Επιφυλάξεις για την νέα τιμολόγηση των φαρμάκωνεξέφρασε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος τόνισε ότιοι μειώσεις δεν πρέπει να αποβούν εις βάρος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας,ιδιαίτερα σε στιγμή κρίσης, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλείσιμοπαραγωγικών μονάδων και απολύσεις. Επιπλέον κατέθεσε αίτημα, ως πρόεδρος της ΕπιτροπήςΚοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, για συνεδρίαση με μόνο θέμα τοφάρμακο, για να βρεθεί τρόπος ώστε με χαμηλή τιμή να στηριχτεί το ελληνικόφάρμακο και η προστιθέμενη αξία του.

Από τη μεριά της ΔΗΜΑΡ, ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος κ.Βασίλης Οικονόμου τόνισε ότι «ακούμε προσεκτικά την ελληνικήβιομηχανία φαρμάκου» και υποστήριξε ότι πρέπει να στηριχτεί η εθνικήφαρμακοβιομηχανία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τωνΑνεξάρτητων Ελλήνων, κ. Νότης Μαριάς, επανέφερε το σοβαρό ζήτημα μηπαράδοσης αντιεμετικού σκευάσματος, απαραίτητου στιςχημειοθεραπείες καρκινοπαθών, σε μεγάλα νοσοκομεία από πολυεθνικήκαι ζήτησε ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας. Ωστόσο, ο κ. Γεωργιάδης δεναπάντησε στο σοβαρό αυτό ζήτημα, που έχει προκύψει λόγω του μοντέλου του ενόςπρομηθευτή στους διαγωνισμούς των νοσοκομείων. Επιπλέον, ο πρόεδρος τωνΑνεξάρτητων Ελλήνων, κ. Πάνος Καμμένος, μετά από συνάντησή του μεπροεδρεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και της Πανελλήνιας ΟμοσπονδίαςΣυλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού του ΕΟΠΥΥ, το μεσημέρι τηςΤετάρτης, δεσμεύθηκε ότι θα ζητήσει να υπάρξει συνεννόηση με τα υπόλοιπα κόμματατης αντιπολίτευσης, ώστε να κατατεθεί από κοινού αίτημα για τηνπραγματοποίηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, συζήτησης προ ημερησίας διατάξεωςγια τα θέματα Υγείας.

Πηγή: newsbomb

Διαβάστε επίσης:

ΟΟΣΑ: Καταδικασμένοι οι Έλληνες από τις περικοπές στην Υγεία

Έντονη φημολογία για «δώρα» εκατομμυρίων σε Έλληνεςαξιωματούχους

Δραματικές ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά στο ΕΣΥ

Χωρίς παιδιατρική κάλυψη η Θεσσαλία

«Ο Άδωνις έκανε τα νοσοκομεία ...περίπτερα»-Δεν έχουνούτε για πετρέλαιo

Ο υπουργός της πόζας

Υγειονομική γενοκτονία καταγγέλλει γιατρός του ΝοσοκομείουΝίκαιας

Ο Άδωνις δίνει σε ιδιώτες τα κέντρα υγείας με ύποπτεςδιαδικασίες

Μ. Βλασταράκος: Οι αριθμοί δεν έχουν αξία όταν οι άνθρωποιπεθαίνουν

Ο Άδωνις και η λίστα Λαγκάρντ: Νόμιμο ναι, ηθικό;

ΣΟΚ - Πέθαναν από καρκίνο επειδή δεν είχαν χρήματα για τηθεραπεία