ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η απάντηση του ΕΚΑΒ για το τραγικό περιστατικό της Χίου

Το ΕΚΑΒ με αφορμή το τραγικό περιστατικό στη Χίο, με την καθυστέρηση της μεταφοράς στο νοσοκομείο ένος 48χρονου τραυματία τροχαίου ατυχήματος ο οποίος τελικά έχασε τη ζωή του,  εξέδωσε ανακοινωση στην οποία επισημαίνει ότι η διαχείριση του περιστατικού έγινε από το Σκυλίτσειο νοσοκομείο της Χίου και όχι από το ΕΚΑΒ.

Η απάντηση του ΕΚΑΒ για το τραγικό περιστατικό της Χίου

Το ΕΚΑΒ με αφορμή το τραγικό περιστατικό στη Χίο, με την καθυστέρηση της μεταφοράς στο νοσοκομείο ένος48χρονου τραυματία τροχαίου ατυχήματος ο οποίος τελικά έχασε τη ζωή του, εξέδωσε ανακοινωση στην οποία επισημαίνει ότι η διαχείριση τουπεριστατικού έγινε από το Σκυλίτσειο νοσοκομείο της Χίου και όχι από το ΕΚΑΒ.

Σημειώνεται ότι ο 48χρονος μεταφέρθηκε στο νοοσκομείο ύστερα από1 ώρα με ασθενοφόρο του νοσοκομείου, στο οποίο επέβαινε και ο Διοικητής του νοσοκομείου, καθώς δεν υπήρχε άλλη λύση, αφού το ασθενοφόρο και οι διασώστες του ΕΚΑΒ ήταν στα Ψαρά.

Στην ανακοίνωσή του το ΕΚΑΒ αναφέρει τα εξής:

«Κατόπιν δημοσιευμάτων που,με ανακρίβεια, αναφέρουν ότι ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β.Χίου αφίχθη καθυστερημένα τα ξημερώματα της Δευτέρας σεπεριστατικό Ι.Χ. οχήματος που οδηγούσε 48χρονος, με κατεύθυνση τηνπόλη της Χίου, το οποίο εξετράπη της πορείας του καιπροσέκρουσε σε κολόνα φωτισμού με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του οδηγού, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

Η διαχείριση του τηλεφωνικού κέντρου κλήσεων για τα περιστατικά επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας (166) στη Χίο καλύπτεται από το «Σκυλίτσειο» νοσοκομείο της Χίου και όχι από το Ε.Κ.Α.Β.(Το Ε.Κ.Α.Β. στη Χίο ΔΕΝ διαθέτει αυτόνομο τηλεφωνικό κέντρο διαχείρισης κλήσεων).

Η κλήση για τοπεριστατικό πραγματοποιήθηκε στις01:06 της 23ης Δεκεμβρίου 2013 και απαντήθηκε κατευθείαν από το«Σκυλίτσειο» νοσοκομείο της Χίου και δεδομένου ότι από τις00:51 το ασθενοφόρο βάρδιας του Ε.Κ.Α.Β.,ήταν καθοδόν για τα Λιμνιά της Βολισσού προκειμένου να παραλάβει ασθενή προερχόμενο από τα Ψαρά,η κλήση θα έπρεπε να διαχειριστεί από το ίδιο το Νοσοκομείο ή κάποιο άλλο Κέντρο Υγείας.

Βάσει τωνπαραπάνω,είναι απολύτως κατανοητό πως ότι συνέβη στη συνέχεια καιπόσο μάλλον κατά τη διακομιδή του τραυματία (ο οποίος εξέπνευσε στο νοσοκομείο και όχι κατά τη διακομιδή όπως αναφέρεται) αφορά αποκλειστικά πρωτοβουλίες της Διοίκησης του«Σκυλίτσειου» Νοσοκομείου της Χίου και όχι του Ε.Κ.Α.Β..

Η Κεντρική Διοίκηση του Ε.Κ.Α.Β.εκφράζοντας τη θλίψη και την αμέριστη συμπαράσταση της στην οικογένεια του άτυχου 48χρονου και ορμώμενη από το συγκεκριμένο συμβάν, θα ήθελε να κάνει γνωστό σε όλους τουπολίτες της Ελλάδας πως όταν ηπαροχή της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας (βασικός σκοπός του Ε.Κ.Α.Β.)δεν είναι εφικτή λόγω τεχνικών ή άλλου είδους δυσκολιών, τότε επιβάλλεται η συνεργασία (που αποτελεί καιπροβλεπόμενη ενέργεια) με όλους τους διαθέσιμους φορείς παροχής νοσοκομειακής φροντίδας, όπως στην προκειμένη περίπτωση ήταν το «Σκυλίτσειο» Νοσοκομείο της Χίου.

Διαβάστε επίσης

Χίος: 48χρονος πέθανε γιατί το ασθενοφόρο άργησε 1 ώρα