ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Αγροτικοί γιατροί έκαναν διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών

Σοβαρές ενστάσεις για τις διακομιδές ασθενών από το νοσοκομείο Φιλιατών από ειδικευόμενους γιατρούς, διατυπώνει το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΕΙΝΗ).

Αγροτικοί γιατροί έκαναν διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών

Οι γιατροί επιρρίπτουν ευθύνες στον διοικητή του νοσοκομείου επειδή ανέθεσε τη διακομιδή των ασθενών του νοσοκομείου σε γενικούς γιατρούς της που εργάζονται και εφημερεύουν σε Κέντρα Υγείας (και μάλιστα σε εφημερίας ετοιμότητας, δηλαδή εκτός της αντίστοιχης υγειονομικής δομής).

Οι διακομιδές –αναφέρουν– έγιναν πολλά χιλιόμετρα μακριά από το νοσοκομείο, ενώ χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και ειδικευόμενοι ή αγροτικοί γιατροί.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η νομοθεσία προβλέπει ότι για διακομιδές ασθενών από ένα νομαρχιακό νοσοκομείο σε ένα περιφερειακό ή από μία Υγειονομική Περιφέρεια σε άλλη, πραγματοποιείται από αναισθησιολόγο ή εντατικολόγο.

Αυτό ισχύει εφόσον είναι εφικτή η κατάρτιση κοινής λίστας εφημερευόντων για διακομιδές. Διαφορετικά, η διακομιδή θα γίνεται από γιατρούς του ΕΚΑΒ.

Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται η μεταφορά βαρέως πάσχοντος ή διασωληνωμένου ασθενούς από άπειρο και ανειδίκευτο γι' αυτό το σκοπό γιατρό και μάλιστα από γιατρό που υπηρετεί για εκπλήρωση υπηρεσίας υπαίθρου.

Το προεδρείο της ΕΙΝΗ κάνει λόγο για φαινόμενα κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και για έκθεση σε κίνδυνο της ζωής και της υγείας των ασθενών.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί το ΕΣΥ στέλνει τους ασθενείς στον ΕΟΠΥΥ για συνταγογράφηση

3 παιδίατροι για 15.000 παιδιά στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου