ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μειωμένη κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015, η χρηματοδότηση των νοσοκομείων το 2017

Την ίδια κρατική χρηματοδότηση με το 2016, αναμένεται να λάβουν τα νοσοκομεία την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του έτους 2017. Ειδικότερα, εφέτος θα λάβουν 1.156 δις ευρώ ποσό μειωμένο κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015. Προβλέπεται μόνο η πληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες επί των ημερών του κου Τσίπρα μήνα με τον μήνα αυξάνουν, όπως τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Μειωμένη κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015, η χρηματοδότηση των νοσοκομείων το 2017

Μάλιστα η Ομοσπονδία σε μία ακόμη αιχμηρή της τοποθέτηση χθες, χαρακτήρισε το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή “copy paste” και κατά τον κο Πολάκη «κόπι πάστε» του Μνημονίου 3 (Ν.4336/2015).

Και όλα αυτά, παρότι δόθηκαν 587 εκατ. ευρώ για πληρωμή ληξιπρόθεσμων από τη δόση της δανειακής σύμβασης της πρώτης Αξιολόγησης, σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ, προσθέτοντας, ότι στο τέλος του έτους τα ληξιπρόθεσμα θα ξεπεράσουν το 1,5 δις ευρώ.

Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2017 στο κεφάλαιο «ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ» υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, αναφέρει γενικόλογα και αφηρημένα ότι έχουν προβλεφθεί δαπάνες 300 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση δράσεων στους τομείς της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της παιδείας χωρίς όμως να αποτυπώνονται στο κεφάλαιο Δαπάνες ανά κατηγορία «Νοσοκομεία – ΠΕΔΥ».

Πρόκειται για ένα επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης, όπως σημειώνει, προσθέτοντας, ότι κόβει 350 εκατ. ευρώ κατ’ έτος το 2016, 2017 από τα Νοσοκομεία σε σχέση με το έτος 2015 και τώρα στα ψέματα δίνει 300 εκατ. ευρώ στην Υγεία, την Παιδεία και την Κοινωνική Προστασία.

Αναφορικά με τις προσλήψεις, η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει, ότι «ακολουθούν τον μνημονιακό κανόνα. Εφέτος (2016) για κάθε 5 αποχωρήσεις έχει προβλεφθεί 1 πρόσληψη και του χρόνου (2017) για κάθε 4 αποχωρήσεις έχει προβλεφθεί 1 πρόσληψη. Όμως επειδή τα δημοσιονομικά πάνε κατά διαβόλου και καραδοκεί ο κόφτης, ούτε αυτές οι ελάχιστες προσλήψεις υλοποιούνται.

Για να υλοποιηθεί η δέσμευση Τσίπρα για 10.000 προσλήψεις, ή να ισορροπήσει το προσωπικό στον ίδιο αριθμό που παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από την προπροηγούμενη κυβέρνηση (παρέλαβε +7.695 υπαλλήλους), θα πρέπει να εξαφανιστούμε από προσώπου γης όλοι οι υπηρετούντες.

Εν τω μεταξύ, θα συνεχίσουν οι Ασθενείς να πεθαίνουν αβοήθητοι, ενώ ο κος Τσίπρας κομπάζει από υπερηφάνεια για τον τσαμπουκαλή Υπουργό κο Πολάκη. Τον κάλεσε στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για να δείξει ότι τον στηρίζει. Δεν υπάρχει αμφιβολία πια ότι ο Πολάκης λειτουργεί κατόπιν πρωθυπουργικής εντολής».

Το Καραβάνι της Υγείας

Αναφορικά με το Καραβάνι της Υγείας, σήμερα Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει από το ΕΚΑΒ, στις 07:00 το πρωί, θα διασχίσει όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας και μετά από πορεία 10 χιλιομέτρων θα καταλήξει στο υπουργείο Υγείας.

«Η συμμετοχή όλων κρίνεται απαραίτητη για να ανατρέψουμε τις καταστροφικές, μνημονιακές πολιτικές που απαξιώνουν, συρρικνώνουν, υποβαθμίζουν, διαλύουν το ΕΣΥ και οδηγούν στην εμπορευματοποίηση της Υγείας» τονίζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Υπενθυμίζεται ότι το «Καραβάνι της Υγείας» συμμετείχε στις κινητοποιήσεις με αφορμή τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από τον πρωθυπουγό, Αλέξη Τσίπρα.

Τις κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) στηρίζει η ΑΔΕΔΥ, για την υπεράσπιση και διάσωση του ύψιστου κοινωνικού αγαθού της Υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

Η ΠΟΕΔΗΝ ξαναχτυπά: Ψέμα οι 4.000 γιαλαντζί προσλήψεις της κυβέρνησης, θα καταλήξουν 500 ...