ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Εντάσσεται στο ΕΣΥ το ψυχιατρικό νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού

Την ένταξη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου που βρίσκεται στις φυλακές Κορυδαλλού, προβλέπει προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Εντάσσεται στο ΕΣΥ το ψυχιατρικό νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού

Η κίνηση στοχεύει στην πλήρη αναβάθμιση του επιστημονικού και θεραπευτικού έργου του νοσοκομείου, στο οποίο νοσηλεύονται πολλοί κρατούμενοι.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του διατάγματος, το οποίο δόθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή σε δημόσια διαβούλευση, την επιστημονική ευθύνη για το σύνολο του ιατρικού έργου αναλαμβάνει στο εξής για το Ψυχιατρείο του Κορυδαλλού, το «Αττικό» Νοσοκομείο, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης διατηρεί την ευθύνη για τη διοίκησή του και την ασφάλεια του καταστήματος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης γνωστοποίησε ότι ο εφετεινός προϋπολογισμός του υπουργείου είναι αυξημένος κατά 3 εκατ. ευρώ και το κονδύλι αυτό θα διατεθεί για την βελτίωση των συνθηκών στα καταστήματα κράτησης και των δομών της κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων.

Παράλληλα με άλλες διατάξεις του διατάγματος προβλέπονται και τα εξής:

-Δημιουργούνται ειδικά τμήματα για γυναίκες και νεαρούς κρατουμένους καθώς και Παρατηρητήριο Μεταθεραπευτικής Παρακολούθησης για την ομαλή κοινωνική επανένταξη των αποφυλακιζόμενων ατόμων.

-Το υπάρχον διοικητικό προσωπικό, οι κοινωνικοί λειτουργοί, το προσωπικό φύλαξης και το βοηθητικό προσωπικό παραμένουν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό επιστημονικό προσωπικό (φαρμακοποιοί, ψυχολόγοι, εργοθεραπευτές) υπάγεται εφεξής στο Υπουργείο Υγείας. Δεν θίγονται εργασιακά δικαιώματα του ήδη υπηρετούντος προσωπικού.

-Δίδεται η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών τηλεψυχιατρικής σε άλλα καταστήματα κράτησης.

-Καθορίζονται διαδικασίες ελέγχου, εποπτείας και αξιολόγησης του ψυχιατρείου από όργανα των δύο Υπουργείων καθώς και του Υπουργείου Παιδείας.