ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Την περίοδο 1997-2014 θα διερευνήσει η Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία

Υπερψηφίστηκε η πρόταση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει πιθανά σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, για την περίοδο 1997 – 2014.

Την περίοδο 1997-2014 θα διερευνήσει η Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία

Της Διονυσίας Προκόπη

Σε ψηφοφορία τέθηκε και η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία όριζε την προς εξέταση περίοδο από το 1996 μέχρι και σήμερα, ώστε να συμπεριλαμβάνεται η διετία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ., ωστόσο απορρίφθηκε από το σώμα. Η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν εισήχθη προς συζήτηση, καθώς δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών. Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ψήφισαν «παρών» και στις δύο προτάσεις, όπως και οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων. Το ΚΚΕ, το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή ψήφισαν «ναι» και στις δύο προτάσεις.

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης η κυβέρνηση έθεσε θέματα υπερτιμολογήσεων φαρμάκων και υλικών, το σκάνδαλο του «Ερρίκος Ντυνάν», το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση επέμεινε στην έκδοση ενός δελτίου τιμών το 2015 αντί για δύο, στην ακύρωση διαγωνισμών, καθώς και στην υπόθεση του διαγωνισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη στελέχωση των ΜΕΘ.

Στο θέμα της διαφθοράς εστίασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. «Είμαστε ανίκανοι, ξέρετε σε τι; Είμαστε ανίκανοι στις μίζες, στη ρεμούλα, στη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, στη διαφθορά, στις κομπίνες. Σε αυτά αποδειχθήκαμε ανίκανοι γιατί ικανοί σαν και εσάς σε αυτά δεν θα υπάρξουν ποτέ, ποτέ σε αυτόν τον τόπο» επισήμανε.

«Η λέξη πάρτι είναι πολύ μετριοπαθής, για να περιγράψει αυτό που έχει συμβεί στη δημόσια υγεία επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «δεν υπάρχει ούτε ένας συμπολίτης μας, που να άκουσε χθες για το Ερρίκος Ντυνάν, το ΚΕΕΛΠΝΟ, τις υπερτιμολογήσεις σε φάρμακα και νοσοκομειακό υλικό».

Εκτίμησε δε, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι «εξαιρετικά στριμωγμένη στα σχοινιά». Καθώς δεν μπορεί να υπερασπιστεί τη διαφάνεια της δικής της διακυβέρνησης, επιχειρεί «να μας βάλει όλους στο ίδιο τσουβάλι». «Αυτή η τακτική δεν πρόκειται να σας απαλλάξει από τον καταλογισμό πολιτικών ευθυνών, ενδεχομένως και ποινικών ευθυνών για ορισμένους» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο θέμα του «Ερρίκος Ντυνάν». «Έχετε αρχίσει ήδη να απολογείστε, πριν καν ξεκινήσει η Επιτροπή. Ζητάτε τιμητικές πλακέτες για το σθεναρό τρόπο που υπερασπιστήκατε το δημόσιο συμφέρον στη υπόθεση Ντυνάν; Επί κυβερνήσεως Σαμαρά, σε μια νύχτα πέρασε στα χέρια ιδιωτιών, με τα χρέη σβησμένα» ανέφερε και εκτίμησε πως η υπόθεση αυτή ήταν η αρχή ενός σχεδίου, που άνοιγε το δρόμο, για κάθε χρεωμένο νοσοκομείο να παραχωρείται «τζάμπα» σε ιδιώτες.

Για το ΚΕΕΛΠΝΟ, τόνισε ότι επί 20 χρόνια χρηματοδοτούνταν από το δημόσιο, χωρίς να είναι υποχρεωμένο να παρουσιάζει απολογιστικά στοιχεία και χωρίς να διεξαχθεί ποτέ εσωτερικός έλεγχος. Η διασπάθιση δημοσίου χρήματος συνεχίστηκε ακόμα και μετά την οικονομική κρίση και παρά την κοινωνική καταστροφή, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Τέλος, ως προς το ζήτημα των υπερτιμολογήσεων, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως οι τιμές φαρμάκων και νοσοκομειακών υλικών υπερέβαινε κατά πολύ τις τιμές σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για την υπόθεση Novartis, σημείωσε ότι οι πληροφορίες και για αυτό το σκάνδαλο έρχονται «απ’ έξω», όπως και στην περίπτωση της Siemens.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του, υπερασπιζόμενος το έργο της κυβέρνησης στην υγεία, η οποία μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες έχει κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει το δημόσιο σύστημα, όπως είπε.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «άρτον αδυνατεί να προσφέρει. Και αντί θεαμάτων, έχουμε τις Εξεταστικές Επιτροπές. Όπως σήμερα για την Υγεία. Μπας και καλυφθούν οι αποτυχίες και τα "φάλτσα" σε όλους τους τομείς». Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Υγεία είναι σήμερα σε χειρότερη κατάσταση παρά ποτέ, τα νοσοκομεία κρατιούνται μόνο χάρη στην αυταπάρνηση ιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα καταρρέει, οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΟΠΥΥ αυξάνονται.

Ως προς την πρόταση για την Εξεταστική, τόνισε: «Όλα στο φως. Θέλετε να την υπογράψουμε κι εμείς; Μαζί σας. Με έναν όρο όμως: θα μπουν μέσα άλλες δύο χρονικές περίοδοι. Θα μπει μέσα το 1996 και θα μπει και η τελευταία διετία. Τα χρόνια της δικής σας διακυβέρνησης».

Κλείνοντας την ομιλία του, είπε ότι το προσωπικό του χρέος είναι να ενώσει όλους τους Έλληνες και να αφήσει πίσω τους διχασμούς, το φθόνο και το μίσος και να βάλει την Ελλάδα σε τροχιά για ένα καλύτερο μέλλον. «Δεν θα είναι εύκολο γιατί τα αποτυπώματα των δικών σας επιλογών θα μας ακολουθούν για αρκετά χρόνια αφού θα έχετε γυρίσει στην αντιπολίτευση. Αλλά με σκληρή δουλειά θα κάνουμε τους Έλληνες υπερήφανους» ανέφερε.

Πηγή: newsbomb

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)