ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πατούλης: Εθνική στρατηγική στην υγεία για να κρατήσουμε τους γιατρούς στην Ελλάδα

Στην αναγκαιότητα να υπάρξουν οι απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες και να δημιουργηθούν τα απαραίτητα εργαλεία προκειμένου η υγεία να αποτελέσει ουσιαστικό μοχλό στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πρώτο συνέδριο που οργάνωσε η εφημερίδα Ναυτεμπορική για τον κλάδο της υγείας.

Πατούλης: Εθνική στρατηγική στην υγεία για να κρατήσουμε τους γιατρούς στην Ελλάδα

Ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι θα πρέπει όλοι να λειτουργήσουμε εθνικά, με κεντρικό στόχο και σκοπό να υπάρχει μια ισότιμη και δίκαιη παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες. «Πρέπει να εξασφαλιστεί η καλύτερη ποιότητα με το χαμηλότερο δυνατό κόστος πρόσβασης των πολιτών».

Στη συνέχεια επισήμανε ότι οι σταθερές βάσεις συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα είναι δυνατό να δημιουργήσουν εκείνες τις προοπτικές που θα ωθήσουν σε νέες αναπτυξιακές δραστηριότητες.

Ως ενδεικτικό παράδειγμα ανέφερε τον τουρισμό Υγείας, όπου σε παγκόσμιο επίπεδο γίνεται τζίρος κάθε χρόνο περίπου 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Τουρκία το 2016 πραγματοποίησε τζίρο της τάξης των 5 δισ. ευρώ μέσω του τουρισμού υγείας.

«Ένα κεντρικό ζήτημα είναι η Πολιτεία να καταφέρει να νομοθετήσει μέσω βέλτιστων πρακτικών, υιοθετώντας επιτυχημένα παραδείγματα στο εξωτερικό. Πρέπει να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία και να πραγματοποιηθεί μια ουσιαστική αποκέντρωση των κρατικών αρμοδιοτήτων» σημείωσε ο Γ. Πατούλης.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διαμόρφωσης μιας κοινής εθνικής στρατηγικής, μέσω της οποίας θα υπάρχει συνέχεια των στόχων και των δράσεων στα υπουργεία, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα που εναλλάσσονται σε θέσεις ευθύνης. «Πρέπει να υπάρξει μια εθνική συνεννόηση. Δεν μπορεί ένας υπουργός να ξεκινάει κάτι και αυτό να αλλάζει μόλις αλλάξει και ο υπουργός» ανέφερε ο Γ. Πατούλης με νόημα και πρόσθεσε ότι θα πρέπει το δημόσιο να επενδύσει σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να διαμορφωθούν οι αναγκαίες υποδομές που θα οδηγήσουν στην οικονομική ανάπτυξη.

«Θα πρέπει να αναλάβουμε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα μας βοηθήσουν να κρατήσουμε τους νέους στη χώρα μας και ταυτόχρονα θα βοηθήσουμε να επιστρέψουν και εκείνοι που έχουν φύγει. Για παράδειγμα, οι νέοι γιατροί θα μπορούσαν να παραμείνουν στη πατρίδα μας, αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις προκειμένου να έρθουν οι ασθενείς εδώ. Η ανάπτυξη υποδομών για τον τουρισμό υγείας μπορεί να συμβάλει καθοριστικά προς τη κατεύθυνση αυτή. Είμαστε αξιόμαχοι και έχουμε αξιόμαχο προσωπικό. Αυτό θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε» κατέληξε ο πρόεδρος του ΙΣΑ.

Διαβάστε ακόμη:

Παπαδημητρίου: Φάρμακο, κλινικές μελέτες, τουρισμός υγείας, τα «βαριά χαρτιά» της οικονομίας

Τουρισμός υγείας: Η Έλενα Κουντουρά στηρίζει θερμά το εγχείρημα του ΙΣΑ