ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μεταμοσχεύσεις: Τεράστιο έλλειμμα στην Ελλάδα - Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου προανήγγειλε ο Α. Ξανθός

Στο τεράστιο έλλειμμα που έχουμε ως χώρα να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ανάγκη της μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τα πεπραγμένα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Μεταμοσχεύσεις: Τεράστιο έλλειμμα στην Ελλάδα - Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου προανήγγειλε ο Α. Ξανθός

Το συμπέρασμα των μελών της Επιτροπής είναι ότι η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει ώστε να καλύψει το έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπάρχει στους πολίτες, απέναντι στη διαδικασία που ακολουθείται για τις μεταμοσχεύσεις.

Ομόφωνη ήταν και η παραδοχή, ότι χρειάζεται ένα σοβαρό εθνικό σχέδιο δράσης για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας στις μεταμοσχεύσεις και να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες.

Ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι έχουν δρομολογηθεί και είναι σε εξέλιξη σημαντικές παρεμβάσεις, όπως η ενίσχυση του ΕΟΜ που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και τόνισε ότι ήδη υπάρχουν μετρήσιμα θετικά βήματα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. Όπως είπε ο κ. Ξανθός, χρειάζεται ενίσχυση της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης των πολιτών, ενώ προανήγγειλε αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου σε ό,τι αφορά την κοινωνική συναίνεση.

«Η διαδικασία των μεταμοσχεύσεων δεν αφήνει κανένα περιθώριο για δυσπιστίες. Αυτό είναι ένα κρίσιμο πεδίο που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σε συνέργεια με το υπουργείο Παιδείας και τη συστράτευση όλου του επιστημονικού προσωπικού» σημείωσε και συνέχισε: «Η μεταμόσχευση είναι υπόθεση συλλογική και πρέπει αυτό το πνεύμα να το ενισχύσουμε μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τα σημερινά δημόσια μεταμοσχευτικά κέντρα έχουν προβλήματα, λόγω παγώματος των προσλήψεων και περικοπής πόρων. Κάνουμε προσπάθεια να τα στηρίξουμε. Πρέπει ως «κόρη οφθαλμού» να διαφυλάξουμε τα στάνταρ αυτών των κέντρων που λειτουργούν στη χώρα μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ