ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξανθός: Η ΠΦΥ θα καλύψει μία πραγματική κοινωνική ανάγκη & αναπροσανατολισμός του ΕΣΥ

Τη μεταρρύθμιση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας -η οποία υπερψηφίστηκε την Πέμπτη το βράδυ- υπεραμύνθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real.

Ξανθός: Η ΠΦΥ θα καλύψει μία πραγματική κοινωνική ανάγκη & αναπροσανατολισμός του ΕΣΥ

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τις μεγάλες αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης, οι οποίες εστιάζονται μεταξύ άλλων και στο οικονομικό ζήτημα, ο υπουργός Υγείας, απάντησε λέγοντας, πως «το κρίσιμο ερώτημα είναι αν είναι απαραίτητη αυτή η παρέμβαση, αν καλύπτει μία πραγματική κοινωνική και υγειονομική ανάγκη».

Και επιπλέον, συνέχισε ο υπουργός, «αν οι νέες δομές, τις οποίες θέλουμε να αναπτύξουμε, οι τοπικές μονάδες υγείας, που είναι στην ουσία αποκεντρωμένες δομές, περιφερειακές των σημερινών κέντρων υγείας, όπως θα λέγονται από εδώ και πέρα και τα ΠΕΔΥ, τα παλιά πολυιατρεία, δηλαδή του ΙΚΑ, τα οποία υπάρχουν σήμερα στα αστικά κέντρα, αν είναι απαραίτητες, αν ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού και της ομάδας υγείας, που θα πλαισιώνουν αυτές τις νέες δομές, θα βοηθήσει σε ένα αναπροσανατολισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας». Και συνέχισε:

«Όπως έχουμε πει από την περίθαλψη, τη στενή προσέγγιση της υγείας ως υπηρεσίας περίθαλψης που παρέχεται στο νοσοκομείο, προσπαθούμε να αλλάξουμε το κέντρο βάρους και να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη της ασθένειας, στον προσυμπτωματικό έλεγχο, στη αγωγή υγείας του πληθυσμού, στην παρέμβαση στην κοινότητα, στη σχολική υγιεινή, στην υγιεινή στους χώρους εργασίας και λοιπά. Είναι μία άλλη προσέγγιση, μία άλλη φιλοσοφία».

Ο κ. Ξανθός, κατακεραύνωσε την Αντιπολίτευση, μεγάλο μέρος της οποίας άσκησε κριτική, χαρακτηρίζοντας το εγχείρημα της ΠΦΥ κρατικίστικο. Σύμφωνα με τον υπουργό, η Αντιπολίτευση τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «αυτές οι δομές είναι αχρείαστες, δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα, είναι ένας κρατισμός, μία αγκύλωση, ιδεολογική της Κυβέρνησης που θέλει να δημιουργεί κρατικίστικες δομές» και ότι «θέλουμε να προσλάβουμε ένα κομματικό στρατό 3.000 ανθρώπων».

«Το κρίσιμο ερώτημα λοιπόν, είναι εάν η μεταρρύθμιση αυτή, βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και μετά να συζητήσουμε για τους πόρους και για τη χρηματοδότηση», συνέχισε ο κ. Ξανθός, προσθέτοντας « Εμείς λέμε λοιπόν, ότι όντως είναι κάτι το οποίο χρειάζεται. Είναι ένα έλλειμμα του συστήματος υγείας. Ποτέ στην ουσία το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που προβλέφθηκε από το νόμο 1397/83 δεν αναπτύχθηκε σε αυτό το πεδίο, στο πεδίο της πρωτοβάθμιας φροντίδας παρά μόνο στην ύπαιθρο με τα κέντρα υγείας της υπαίθρου».

Για το θέμα της χρηματοδότησης, ανέφερε ότι «έχουμε ήδη διασφαλίσει για την πρώτη 4ετία του προγράμματος αυτού εγγυημένους πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Μάλιστα όπως είπε, ο ίδιος, μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, παρουσίασαν ένα χρηματοδοτικό πλάνο, το οποίο έχει και μία στρατηγική εξόδου από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. «Είπαμε δηλαδή, ότι θα υπάρχει μία σταδιακή εμπλοκή των εθνικών πόρων, έχουν κατατεθεί αυτά, έχουν συμφωνηθεί με την Commission, έχουν συμφωνηθεί με τους κοινοτικούς, είναι σε γνώση των θεσμών, είναι δηλαδή εγγυημένη αυτή η χρηματοδότηση. Είναι περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, το κόστος το λειτουργικό των νέων δομών, δηλαδή της μισθοδοσίας του προσωπικού το οποίο θα εργαστεί, αυτών των 3.000 ανθρώπων» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΟΜΥ: Στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η προκήρυξη για την πρόσληψη 2.868 ατόμων - Συμβάσεις διετούς διάρκειας



Αλέξης Τσίπρας: Εμβληματική η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ

ΠΦΥ: Κραυγή καρκινοπαθών για απουσία συγκεκριμένης πολιτικής από τη μεταρρύθμιση