ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πιέσεις Καρόνε στον ΕΟΠΥΥ για είσπραξη του clawback από Κλινικές & Κέντρα Αποκατάστασης

Πιέσεις στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ασκεί ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Οικονομικών της ΕΕ και υπεύθυνος του Τομέα Υγείας και φαρμάκου Τζιουζέπε Καρόνε, προκειμένου ο  Οργανισμός να καταφέρει να εισπράξει το clawback από τις Κλινικές και τα Κέντρα Αποκατάστασης, το οποίο εκκρεμεί ήδη από το 2014.

Πιέσεις Καρόνε στον ΕΟΠΥΥ για είσπραξη του clawback από Κλινικές & Κέντρα Αποκατάστασης

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ο «πολύς» Καρόνε, όπως χαρακτηρίζεται από τους ανθρώπους της αγοράς (φαρμακοβιομηχανία, Κλινικές, θεσμικοί φορείς) είχε την Τρίτη συνάντηση στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ, με εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΦ και του Οργανισμού για το θέμα αυτό. Ο εκπρόσωπος των Θεσμών, έθεσε ως όρο πληρωμής της επόμενης δόσης, την εξόφληση των οφειλών από μέρους των παρόχων Υγείας από τα clawback και rebate του 2014 και 2015.

Σε περίπτωση που δεν εισπραχθούν τα ποσά, τότε δεν θα προβλέπεται συμψηφισμός των χρεών, κάτι που σίγουρα θα δυσαρεστήσει τους παρόχους των Ιδιωτικών Κλινικών. Το χρονικό περιθώριο που δίνει ο Καρόνε στον ΕΟΠΥΥ για την είσπραξη του clawback είναι μέχρι τέλος Οκτωβρίου.

Ο Μπερσίμης στο Healthworld

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης μιλώντας χθες στο 16ο Συνέδριο Healthworld του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, υποστήριξε για ακόμη μία φορά τις πολιτικές του Οργανισμού, τονίζοντας πως έχει ομαλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό η διαδικασία των πληρωμών και ολοκληρώνεται ο έλεγχος όλων των ιδιωτών παρόχων υγείας.
Στο πλαίσιο δε της ομαλοποίησης των πληρωμών έχουν βελτιωθεί οι χρόνοι αποπληρωμής, όπως πάροχοι υγείας 3 μήνες, φαρμακεία 2 μήνες και φαρμακοβιομηχανία 3 μήνες.

Αναφέρθηκε ακόμη, στην επέκταση των κλειστών προϋπολογισμών και στη διεκδίκηση μεγαλύτερων ποσών χρηματοδότησης τόσο για ληξιπρόθεσμες οφειλές όσο και για τις παροχές.

Επίσης, για πρώτη φορά το 2017 δόθηκε η δυνατότητα για μεγαλύτερο προϋπολογισμό παροχών από 1,4 σε 1,5 δις, πραγματοποιήθηκε καλύτερη ανάπτυξη Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και ανακατανομή πόρων για καλύτερη αξιοποίηση.

Τέλος, ο κ. Μπερσίμης, χαρακτήρισε τις συμβάσεις των αναλωσίμων σημαντικό γεγονός για εφέτος, καθώς εξασφαλίζεται το ποιοτικό μέρος, ενώ έκανε λόγο και για τις επιτυχίες της Επιτροπής διαπραγμάτευσης.

Διαβάστε ακόμη:

Θ. Τρύφων: Να αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη & να ελεγχθούν οι συνταγές

ΣΦΕΕ: Επιτακτικό αίτημα να αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη στα 2,3 δισ. ευρώ

Μπερσίμης στο onMed: Κανένας μη συμβασιοποιημένος πάροχος με τον ΕΟΠΥΥ το 2018