ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΟΕΔΗΝ: Απλήρωτοι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στην καθαριότητα στο Θριάσιο

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.) ζητά να ανακληθεί η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του νοσοκομείου και να προσληφθούν όλοι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα.

ΠΟΕΔΗΝ: Απλήρωτοι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στην καθαριότητα στο Θριάσιο

Η ανακοίνωση αναλυτικά έχει ως εξής:

«Χρειάστηκε, για άλλη μια φορά, η παρέμβαση του Σωματείου μας, με καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, για να πληρωθούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στη σίτιση του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα λόγω της συστηματικής καθυστερήσεις στις πληρωμές από την εργολαβική εταιρεία ΑΡΙΑΝΘΗ ΕΠΕ.

Παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για «εκδίωξη των εργολάβων», τόσο στο ΘΡΙΑΣΙΟ Νοσοκομείο όσο και σε δεκάδες άλλες δημόσιες μονάδες υγείας, οι εργολαβικές εταιρείες συνεχίζουν να θησαυρίζουν, εκμεταλλευόμενες χιλιάδες εργολαβικούς εργαζόμενους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των εργολαβικών καθαριστριών/καθαριστών στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο, που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης γιατί η εταιρεία ΑΝΟΔΙΚΗ δεν τους έχει πληρώσει για τον μήνα Ιούνιο ούτε τους έχει καταβάλει το επίδομα αδείας, παραβιάζοντας την εργατική νομοθεσία, που προβλέπει την προκαταβολή των αποδοχών και του επιδόματος αδείας κατά την έναρξη της αδείας των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, «περίσσεψαν» οι διακηρύξεις περί επέκτασης των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και της «αγοράς» υπηρεσιών από ιδιωτικές εταιρείες, επομένως και της διατήρησης και επέκτασης των ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών των δημόσιων μονάδων υγείας.

Ζητάμε από τους αρμόδιους υπουργούς και τις διοικήσεις της 2ης ΥΠΕ και του ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

-να πληρωθούν άμεσα τη μισθοδοσία του Ιουνίου και το επίδομα αδείας στους εργολαβικούς συναδέλφους στην καθαριότητα και να εξασφαλιστεί ότι θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι κάθε μήνα, χωρίς καμία καθυστέρηση και περικοπή

-να ανακληθεί πλήρως η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών (σίτιση, καθαριότητα, κυλικείο) και να προσληφθούν όλοι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα.

-να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (π.χ. επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στη φύλαξη) και να προσληφθούν όσοι επιπλέον μόνιμοι εργαζόμενοι χρειάζονται για την κάλυψη των αναγκών.

Στην κατεύθυνση αυτή, θα πάρουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε συντονισμό και με άλλα εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία, φοιτητικούς και γυναικείους συλλόγους και φορείς χρόνιων ασθενών».