ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν νέο μηχανισμό εκδήλωσης της κατάθλιψης

Ερευνητές από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά σε αποτελεσματικότερες θεραπείες για την κατάθλιψη, καθώς πλέον γνωρίζουν περισσότερα για το μηχανισμό εκδήλωσης της ψυχικής νόσου.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν νέο μηχανισμό εκδήλωσης της κατάθλιψης

Ερευνητές από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά σε αποτελεσματικότερες θεραπείες για την
κατάθλιψη
, καθώς πλέον γνωρίζουν περισσότερα για το μηχανισμό εκδήλωσης της ψυχικής νόσου.




Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι αλλαγές σε ένα συγκεκριμένο τύπο εγκεφαλικών κυττάρων, τα οποία ονομάζονται μικρογλοία, αποτελούν το υπόβαθρο της κατάθλιψης. Οι αλλαγές αυτές βρίσκονται πίσω από τα καταθλιπτικά συμπτώματα που εκδηλώνονται λόγω του χρόνιου στρες .




Έπειτα από δοκιμές σε ζώα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ορισμένες σύνθετες ουσίες μεταβάλλουν σημαντικά τη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων κι έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αντικαταθλιπτικό.




Στο πλαίσιο των δοκιμών, οι ερευνητές μελέτησαν το ρόλο των μικρογλοιακών κυττάρων στην εκδήλωση της κατάθλιψης, έπειτα από μακροχρόνιο στρες. Η μικρογλοία αποτελεί περίπου το 10% των εγκεφαλικών κυττάρων και αποτελεί τον «εκπρόσωπο» του ανοσοποιητικού στον εγκέφαλο. Πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν ότι αυτά τα κύτταρα παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολυάριθμες βιολογικές διαδικασίες, όπως η αντίδραση του οργανισμού στο στρες.




Οι ερευνητές εφάρμοσαν μια προσομοίωση των συνθηκών χρόνιου στρες στα ποντίκια για περίοδο πέντε εβδομάδων. Τα πειραματόζωα εκδήλωσαν διαταραχές συμπεριφοράς και νευρολογικές μεταβολές όπως αυτά που παρουσιάζουν τα άτομα με κατάθλιψη. Μετά τις πέντε εβδομάδες, ο αριθμός των μικρογλοιακών κυττάρων είχε μειωθεί σημαντικά, ειδικότερα στην περιοχή του εγκεφάλου που αφορά στην αντίδραση στο στρες.




Όταν οι ερευνητές χρησιμοποίησαν φάρμακα ή γενετική μετάλλαξη για να μπλοκάρουν την αρχική ενεργοποίηση των κυττάρων, ο αριθμός τους παρέμεινε σταθερός και τα συμπτώματα δεν εκδηλώθηκαν.




Τα ευρήματα της νέας μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Psychiatry και υποδεικνύουν ότι η φαρμακευτική αγωγή με στόχο την ενεργοποίηση των μικρογλοιακών κυττάρων μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική στα άτομα με κλινική διάγνωση κατάθλιψης.