ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η νευρολογική βάση της ψυχοπάθειας

Ένα τυπικόχαρακτηριστικό των ψυχοπαθών είναι η παντελής έλλειψη ενσυναίσθησης, με τηνέννοια της συναισθηματικής κατανόησης προς το συνάνθρωπο. Νέα μελέτηαποκαλύπτει πως το φαινόμενο αυτό έχει νευρολογική βάση.
Η νευρολογική βάση της ψυχοπάθειας

Ένα τυπικόχαρακτηριστικό των ψυχοπαθών είναι η παντελής έλλειψη ενσυναίσθησης, με τηνέννοια της συναισθηματικής κατανόησης προς το συνάνθρωπο. Νέα μελέτηαποκαλύπτει πως το φαινόμενο αυτό έχει νευρολογική βάση.

Όταν τα άτομα μεψυχοπάθεια φαντάζονται πως κάποιος βιώνει πόνο, ορισμένες περιοχές τουεγκεφάλου –αυτές που συνδέονται με την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια– δεν παρουσιάζουνκαμία δραστηριότητα ή σύνδεση με τις περιοχές που αφορούν στη συναισθηματικήεπεξεργασία και τη λήψη αποφάσεων, δηλώνουν οι ερευνητές.

Συνδυαστικά μετην απουσία ενοχής, η ψυχοπάθεια χαρακτηρίζεται από την επιπολαιότητα, τηχειριστική συμπεριφορά και την υπερβολική σκληρότητα. Έρευνα υποδεικνύει ότι τοποσοστό των ψυχοπαθών αγγίζει το 23% στις φυλακές και το 1% στο γενικόπληθυσμό.

Προκειμένου ναμελετήσουν τη νευρολογική βάση της διαταραχής, οι ερευνητές επέλεξαν 121 κρατουμένουςαπό φυλακή των ΗΠΑ. Οι τρόφιμοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με τησοβαρότητα της διαταραχής, όπως αυτή είχε διαγνωσθεί με βάση το εργαλείο Hare Psychopathy Checklist.

Οι ερευνητέςπραγματοποίησαν εγκεφαλική απεικόνιση, δείχνοντας παράλληλα στους συμμετέχοντεςεικόνες που αποτύπωναν το σωματικό πόνο. Ζητήθηκε από τους κρατούμενους ναφανταστούν πως αυτό που έβλεπαν συνέβαινε στους ίδιους ή σε κάποιον άλλο.Ορισμένες από τις εικόνες παρουσίαζαν ουδέτερα αντικείμενα, όπως ένα χέρι ή μιαπόρτα.

Όταν τα άτομα μεακραία ψυχοπάθεια φαντάζονταν ότι το ατύχημα συνέβαινε στους ίδιους, οεγκέφαλος παρουσίαζε έντονη δραστηριοποίηση στον πρόσθιο διάμεσο εγκέφαλο (νήσος),στο φλοιό της πρόσθιας αύλακας του προσαγωγίου, στο σωματοαισθητικό φλοιό καιτη δεξιά αμυγδαλή του εγκεφάλου. Όλες αυτές οι περιοχές σχετίζονται με τοαίσθημα της συμπόνιας. Η αντίδραση του εγκεφάλου ήταν εμφανής, υποδεικνύονταςότι οι ψυχοπαθείς παρουσιάζουν ευαισθησία στη σκέψη του πόνου.

Όταν όμως οικρατούμενοι με σοβαρής μορφής ψυχοπάθεια φαντάζονταν ότι το ατύχημα συμβαίνεισε κάποιον άλλο, δεν παρατηρήθηκε ενεργοποίηση στον εγκέφαλο στις παραπάνωπεριοχές. Αντιθέτως μάλιστα, δραστηριοποιήθηκε η περιοχή που αφορά στηναπόλαυση (κοιλιακό ραβδωτό σώμα). Παράλληλα, τα άτομα αυτά επέδειξαν μιαπαράδοξη συσχέτιση μεταξύ της νήσου και του μεσοκοιλιακού προμετωπιαίου φλοιού,μια περιοχή που παίζει σημαντικό ρόλο στην ενσυναίσθηση ως προς τη λήψηαποφάσεων.

Τα άτομα με ήπιαςμορφή ψυχοπάθεια επέδειξαν σχετικά φυσιολογική εγκεφαλική λειτουργία σε αυτές τιςπεριοχές.

Το μοτίβο τωνεγκεφαλικών αντιδράσεων δείχνει πως τα άτομα με σοβαρή ψυχοπάθεια δεν είναι σεθέση να συμπονέσουν ένα άλλο άτομο και μάλιστα απολαμβάνουν αυτή τη διαδικασία.

Τα ευρήματα της μελέτηςμπορούν να χρησιμεύσουν στα προγράμματα παρέμβασης, δηλώνουν οι ερευνητές. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in HumanNeuroscience.