ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Προσωπικότητα: 5 σημάδια ότι έχετε εμμονή με την τελειότητα

Εάν σας έχειτύχει να κλάψετε εξαιτίας ενός κακού βαθμού ή επειδή δεν κερδίσατε σε έναπαιχνίδι, μάλλον έχετε μια μικρή εμμονή με την τελειότητα.
Προσωπικότητα: 5 σημάδια ότι έχετε εμμονή με την τελειότητα

Εάν σας έχειτύχει να κλάψετε εξαιτίας ενός κακού βαθμού ή επειδή δεν κερδίσατε σε έναπαιχνίδι, μάλλον έχετε μια μικρή εμμονή με την τελειότητα.








Όλοι οι άνθρωποιέχουν την τάση να επαινούν τα άτομα με φιλοδοξίες και υψηλούς στόχους για τηνπροσπάθεια που καταβάλλουν. Οι περισσότεροι τελειομανείς είναι όντως επιτυχημένοι,όμως το τίμημα που πληρώνουν για την επιτυχία τους μπορεί να είναι η χρόνιαθλίψη και η απογοήτευση.







Η επιδίωξη της τελειότηταςμπορεί να μας κάνει κακό ακόμη κι αν δεν εκφράζεται με ακραίο τρόπο. Μάθετεποια είναι τα 5 σημάδια ότι η εμμονή σας με την τελειότητα έχει βγει εκτόςελέγχου.







1. Πάντα θέλετενα ευχαριστείτε τους άλλους







Η εμμονή με τηντελειότητα ξεκινά από την παιδική ηλικία. Οι γονείς και οι δάσκαλοι παροτρύνουντα παιδιά να διαβάζουν πολύ για να πάρουν καλούς βαθμούς και τα επιβραβεύουνόταν τα καταφέρνουν –ενώ αντίθετα τα τιμωρούν όταν αποτυγχάνουν. Οιτελειομανείς μαθαίνουν από μικρή ηλικία να πιστεύουν στο μότο «Καταφέρνω, άραυπάρχω» και δεν υπάρχει τίποτα που να τους ικανοποιεί περισσότερο από το ναικανοποιούν τους άλλους με τις επιδόσεις τους.







2. Γνωρίζετε ότιη εμμονή με την τελειότητα κάνει κακό, αλλά τη θεωρείτε τίμημα της επιτυχίας.







Ένας κλασικόςτελειομανής είναι ικανός να φτάσει στα άκρα προκειμένου να αποφύγει τημετριότητα ή την αποτυχία και πιστεύει ότι τίποτα δε γίνεται χωρίς κόπο. Οιψυχολόγοι τονίζουν πως κάθε τελειομανής γνωρίζει ότι οι υψηλοί στόχοι προκαλούνστρες, όμως θεωρεί ότι μόνο έτσι θα καταφέρει να διαπρέψει.







3. Αναβάλλετεσυνεχώς πράγματα







Αν και οιτελειομανείς χαρακτηρίζονται από μια έντονη επιθυμία να πετύχουν, αυτή ακριβώςη επιθυμία μπορεί παραδόξως να τους κάνει να αποτύχουν. Η εμμονή με τηντελειότητα συνδέεται άμεσα με το φόβο της αποτυχίας και πολλές φορές οδηγείστην αναβλητικότητα. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που δρουν με γνώμονα τηνκοινωνική αποδοχή έχουν την τάση να αναβάλλουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους.Αυτό οφείλεται στην ανησυχία ότι οι γύρω τους πρόκειται να τους αποδοκιμάσουν.







4. Ασκείτε έντονηκριτική στους άλλους







Η αρνητικήκριτική είναι ένας συνήθης μηχανισμός άμυνας: απορρίπτουμε τους γύρω μας ότανδεν μπορούμε να αποδεχτούμε τον εαυτό μας.







5. Πιστεύετε στο «όλαή τίποτα»







Οι τελειομανείς είναιάνθρωποι των άκρων που δεν αναζητούν ενδιάμεσες λύσεις. Ξεκινούν κάτι μόνο ότανπιστεύουν ότι μπορούν να φτάσουν ως το τέλος και τα παρατούν εξ αρχής εάνυπάρχει κίνδυνος αποτυχίας. Μελέτες δείχνουν ότι οι τελειομανείς αποφεύγουν τορίσκο, κάτι που αποτρέπει την καινοτομία και τη δημιουργικότητα.