ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Οι επιστημονικές ερμηνείες του déjà vu

Έχει συμβεί σεόλους. Πρόκειται για μια φαινομενική αίσθηση οικειότητας που προκύπτει ότανβρισκόμαστε σε μια καινούρια κατάσταση.

Οι επιστημονικές ερμηνείες του déjà vu

Έχει συμβεί σεόλους. Πρόκειται για μια φαινομενική αίσθηση οικειότητας που προκύπτει ότανβρισκόμαστε σε μια καινούρια κατάσταση.

Ο καθηγητήςψυχολογίας Τζέιμς Λαμπίνεν από το Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας εξηγεί πως το déjà vu είναι ένα παγκόσμιοφαινόμενο που μας κάνει να πιστέψουμε ότι έχουμε ξαναζήσει κάτι που στηνπραγματικότητα συμβαίνει για πρώτη φορά.

Η εμπειρία αυτήμπορεί να πυροδοτήσει τη σύγχυση και την ανησυχία και συχνά συνοδεύεται από μιααίσθηση απομάκρυνσης από την πραγματικότητα. Ο «πατέρας της ψυχανάλυσης»Σίγκμουντ Φρόυντ υποστήριζε πως το déjà vu είναι αποτέλεσμα μιας υποσυνείδητηςφαντασίωσης που έρχεται στην επιφάνεια.

Το περιεχόμενο τηςφαντασίωσης δε γίνεται αντιληπτό σε επίπεδο λογικής, όμως το αίσθημαοικειότητας καταφέρνει να «διαρρεύσει» στο συνειδητό.

Πρόσφατα δεδομέναδείχνουν ότι το déjà vu μπορεί να ερμηνευθεί από τους μηχανισμούς επεξεργασίας των πληροφοριώνστον εγκέφαλο. Ο Χέρμαν Σνο, ειδικός επί του θέματος με πολυετή εμπειρία στονερευνητικό τομέα, υποστηρίζει ότι οι αναμνήσεις αποθηκεύονται όπως οι εικόνες. Έτσι,όταν μια σκηνή που εκτυλίσσεται στο παρόν αντιστοιχεί σε μια συγκεχυμένηανάμνηση, καταλήγουμε να πιστεύουμε ότι ταυτίζεται με αυτήν. Είναι σαν νααναγνωρίζουμε ένα γνωστό πρόσωπο από μια θολή φωτογραφία.

Μια άλλη θεωρίαυποστηρίζει ότι το déjà vu προκύπτει όταν ένα γεγονός είναι παρόμοιο με κάποιο άλλο πουέχουμε ζήσει στο παρελθόν ή με πολλά συναφή γεγονότα του παρελθόντος.

Η βαθύτερη κατανόησητου φαινομένου έχει απασχολήσει και τους νευροεπιστήμονες. Πιστεύουν ότι συγκεκριμένεςπεριοχές του εγκεφάλου ρυθμίζουν τις αναμνήσεις και την αίσθηση της οικειότητας.Όταν αυτές οι περιοχές λειτουργούν συνδυαστικά, προκύπτει το φαινόμενο του déjà vu.

Παρά την εκτενή έρευνα που έχει πραγματοποιηθείσχετικά με το déjà vu, οι βαθύτερες αιτίες του déjà vu παραμένουν άγνωστες .