ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τρώτε τα νύχια σας; Τι κρύβει αυτή η νευρική συμπεριφορά

Η ονυχοφαγία δεν είναι απλά μία κακή συνήθεια, είναι μία νευρική συμπεριφορά που βοηθά όσους τρώνε τα νύχια τους να καταπολεμήσουν το άγχος τους, το οποίο σχετίζεται με βιώματα της παιδικής ηλικίας.
Τρώτε τα νύχια σας; Τι κρύβει αυτή η νευρική συμπεριφορά

Η ονυχοφαγία δεν είναι απλά μία κακή συνήθεια, είναι μίανευρική συμπεριφορά που βοηθά όσους τρώνε τα νύχια τους να καταπολεμήσουν τοάγχος τους, το οποίο σχετίζεται με βιώματα της παιδικής ηλικίας.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι ότι η ονυχοφαγία είναι η πιο ήπιαμορφή ακρωτηριασμού του εαυτού μας, και αποτελεί σύμπτωμα μιας υποβόσκουσαςαγχώδους συναισθηματικής διαταραχής.


Σύμφωνα με την ψυχαναλυτική θεωρία, η ονυχοφαγία σχετίζεταιμε παλινδρόμηση στο στοματικό στάδιο ανάπτυξης κατά το οποίο η ευχαρίστησηπροσφέρεται μέσω του στόματος, και το φάγωμα των νυχιών παραλληλίζεται με τηφάση του θηλασμού. Είναι μία διέξοδος στο στρες, όπως, χρησιμεύει η πιπίλα σεένα μωρό.

Η ονυχοφαγία στα παιδιά εμφανίζεται σε συνθήκες πίεσης καιψυχαναγκασμού από το οικογενειακό περιβάλλον και οι γονείς δε θα πρέπει ναμαλώνουν τα παιδιά γι αυτό το λόγο, αλλά να παρατηρούν διακριτικά πότε το παιδίτρώει τα νύχια του και τότε να του ζητούν να ασχοληθει με κάτι άλλο. Η συζητησησε στιγμές που το παιδί δεν τρώει τα νύχια του, είναι πολύ ανακουφιστική για τοπαιδί.

Για τους ενήλικες υπάρχουν κάποιοι πρακτικοί τρόποιαντιμετώπισης (η επάλειψη των νυχιών με πικρό υγρό, το βάψιμο των νυχιώνκ.λπ.), που μπορεί να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά αυτό που έχει σημασίαείναι να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που προκάλεσαν τοσύμπτωμα. Δηλαδή το άγχος και η πίεση.