ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα του στρες

Οι οικονομικές δυσκολίες, οι αυξημένες υποχρεώσεις και οι εντάσεις στη δουλειά ή το σπίτι καθιστούν το στρες κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα του στρες

Οι οικονομικές δυσκολίες, οι αυξημένες υποχρεώσεις και οι εντάσεις στη δουλειά ή το σπίτι καθιστούν το στρες κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Όλη αυτή η συσσωρευμένη ένταση και οι ανησυχίες μπορεί να επηρεάσουν κάθε σύστημα του σώματος, από το γαστρεντερικό μέχρι το ανοσοποιητικό.

Δείτε ποια είναι τα 6 ψυχοσωματικά συμπτώματα που επιβάλλουν να κάνετε ένα διάλειμμα και να χαλαρώσετε.

1. Τάση προς έμετο

Το οξύ ή χρόνιο στρες πυροδοτούν το λεγόμενο “σύνδρομο κυκλικής ναυτίας”. Σύνηθες σύμπτωμα του συνδρόμου είναι η ναυτία και η τάση προς έμετο για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνήθως την ίδια χρονική στιγμή κάθε μέρα.

2. Τριχόπτωση

Η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε δεκάδες βιολογικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες. Το στρες είναι ένας από αυτούς. Μια πάθηση που συνδέεται άμεσα με το στρες είναι η γυροειδής αλωπεκία, μια αυτοάνοση διαταραχή στην οποία τα λευκά αιμοσφαίρια επιτίθενται στους θύλακες της τρίχας, με αποτέλεσμα να πέφτουν τα μαλλιά.

3. Αιμορραγία της μύτης

Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Medical Journal δείχνει ότι η απότομη άνοδος της αρτηριακής πίεσης λόγω στρες μπορεί να προκαλέσει το αιμορραγικό επεισόδιο.

4. Απώλεια μνήμης

Εάν παρατηρήσετε ότι δεν μπορείτε να θυμηθείτε τις λεπτομέρειες μιας πρόσφατης συζήτησης, αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα της συρρίκνωσης το ιππόκαμπου του εγκεφάλου, υποστηρίζουν ερευνητές απο τη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Ο ιππόκαμπος είναι η περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και το χρόνιο στρες τον εκθέτει σε υπερβολικά επίπεδα της λεγόμενης “ορμόνης του στρες” (κορτιζόλη). Το αποτέλεσμα είναι ο εγκέφαλος να αδυνατεί να ανακαλέσει πληροφορίες.

5. Αδύναμο ανοσοποιητικό

Το στρες πυροδοτεί την απελευθέρωση ορμονών (κατεχολαμίνες) που ελέγχουν τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού. Η συστηματική απελευθέρωση αυτών των ορμονών όμως μπορεί να απορρυθμίσει αυτή τη λειτουργία. Παράλληλα, το στρες οδηγεί σε συρρίκνωση του θύμου αδένα, ο οποίος παράγει λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τις λοιμώξεις.

6. Υπερβολική εφίδρωση

Είναι ένα σύνηθες ψυχοσωματικό σύμπτωμα του στρες και στον ιατρικό χώρο ονομάζεται υπεριδρωσία. Το σύμπτωμα εκδηλώνεται κυρίως στις παλάμες και τις πατούσες.

Διαβάστε επίσης:

Τα 7 ψυχοσωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης

Τα 10 «ύπουλα» σημάδια του άγχους

Ψυχικές διαταραχές που εκδηλώνονται με ψυχοσωματικά συμπτώματα