ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τα 6 συνηθέστερα σημάδια της αγχώδους διαταραχής

Όλοι πιεζόμαστε κατά καιρούς λόγω αυξημένων εργασιακών υποχρεώσεων, οικονομικών δυσκολιών ή οικογενειακών ζητημάτων.

Τα 6 συνηθέστερα σημάδια της αγχώδους διαταραχής

Για κάποιους όμως το άγχος αποτελεί καθημερινότητα και επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής, όπως οι ερωτικές σχέσεις, οι φιλίες ή οι επαγγελματικές συνεργασίες.

Πώς θα καταλάβουμε αν το στρες και οι ανησυχίες βρίσκονται μέσα στα όρια του φυσιολογικού ή μιλάμε πλέον για αγχώδη διαταραχή;

Δείτε τα 6 σημάδια που φανερώνουν ότι το άγχος έχει κατακλύσει τη ζωή σας.

1. Υπερβολικές ανησυχίες
Βασικό χαρακτηριστικό της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής (GAD) είναι οι έντονες ανησυχίες για μικρά καθημερινά πράγματα, με αποτέλεσμα την συναισθηματική καταπόνηση και το αίσθημα κόπωσης.

2. Προβλήματα στον ύπνο
Η αϋπνία και ο διακοπτόμενος ύπνος αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα αρκετών ψυχικών διαταραχών.

3. Φοβίες
Τα συμπτώματα της αγχώδους διαταραχής μπορεί να περιστρέφονται γύρω από κάτι συγκεκριμένο, όπως τα αεροπλάνα, τα φίδια, η πολυκοσμία κ.α. Αρκετοί δε γνωρίζουν ότι έχουν φοβίες μέχρι τη στιγμή που θα έρθουν αντιμέτωποι με αυτό που τους φοβίζει.

4. Τεταμένοι μύες
Πρόκειται για ένα σύνηθες ψυχοσωματικό σύμπτωμα που εμφανίζεται, για παράδειγμα, στα άτομα που σφίγγουν υπερβολικά το σαγόνι ή τις γροθιές τους. Άλλοτε πάλι οφείλεται στη συσσωρευμένη ένταση σε ολόκληρο το σώμα.

5. Χρόνια δυσπεψία
Το άγχος ανήκει στις ψυχικές διαταραχές, εκδηλώνεται όμως και με σωματικά συμπτώματα. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από το στομαχόπονο, τις κράμπες, το φούσκωμα, τη διάρροια ή τη δυσκοιλιότητα εμφανίζεται συχνά συνδυαστικά με το άγχος.

6. Εμμονές
Οι επαναλαμβανόμενες σκέψεις και συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν την επονομαζόμενη ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή αποτελούν εμπόδιο στην ομαλή καθημερινότητα του ατόμου.

Διαβάστε επίσης:

Η 4η πιο δυστυχισμένη χώρα του κόσμου η Ελλάδα
Οι 5 πλέον θανατηφόρες ψυχικές ασθένειες
Όταν ένα αγέννητο μωρό βιώνει το στρες (φωτογραφία)