ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Μήπως ανήκετε στους γονείς που κινδυνεύουν περισσότερο από κατάθλιψη;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Michigan ανακάλυψαν μέσω της νέας τους έρευνας ότι όσοι γονείς καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να είναι ιδανικοί, διατρέχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τους υπόλοιπους να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Μήπως ανήκετε στους γονείς που κινδυνεύουν περισσότερο από κατάθλιψη;

Για τις ανάγκες της μελέτης τους, οι επιστήμονες ζήτησαν από 113 γυναίκες να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την κατάθλιψη και με το πόσο ικανοποιημένες ένιωθαν με τον ρόλο τους ως μητέρες.

Συγκεκριμένα, τους ζήτησαν να δηλώσουν αν συμφωνούν ή διαφωνούν με παραδοχές όπως: «Πρέπει να κάνω εγώ η ίδια τα πάντα για το παιδί μου», «Οι άλλες μαμάδες αντιμετωπίζουν λιγότερες δυσκολίες από μένα στην καθημερινότητά τους», «Νιώθω ενοχές όταν βάζω τις δικές μου ανάγκες πάνω από τις ανάγκες του μωρού μου».

Σύμφωνα με όσα διαπιστώθηκαν όσες μητέρες αισθάνονταν ότι πιέζονται προκειμένου να σταματήσουν το κλάμα του μωρού τους ή να ηρεμήσουν το νήπιο που κάνει αταξίες, συνήθως βιώνουν αδικαιολόγητο στρες, με αποτέλεσμα να γίνονται ευάλωτες σε προβλήματα που σχετίζονται με την ψυχική τους υγεία.

Την ίδια ώρα, φάνηκε ότι οι μητέρες που ανησυχούσαν περισσότερο για το αν οι άλλοι τις θεωρούν καλές μητέρες, είχαν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη.