ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Αυξημένος κίνδυνος κατάθλιψης λόγω υπερβολικής έκθεσης στο τεχνητό φως

Η αυξημένη έκθεση στο τεχνητό φως και την ακτινοβολία από τις ηλεκτρονικές συσκευές αυξάνει στον κίνδυνο κατάθλιψης και μπορεί ακόμη και να πυροδοτήσει τις τάσεις αυτοκτονίας, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Αυξημένος κίνδυνος κατάθλιψης λόγω υπερβολικής έκθεσης στο τεχνητό φως

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία κατέδειξε ότι το τεχνητό φως το βράδυ (LAN) αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης στους ηλικιωμένους και μάλιστα ο κίνδυνος αυξάνεται αναλογικά με το χρόνο έκθεσης.

Παράλληλα, οι ερευνητές εντόπισαν αρνητική επίδραση στην ποιότητα του ύπνου, το μεταβολισμό και την αρτηριακή πίεση. Ο ερευνητής Kenji Obayashi, ένας από τους βασικούς συντάκτες της σχετικής μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Affective Disorders επισημαίνει ότι η κατάθλιψη και η αϋπνία μπορεί να συμβάλλουν στην εκδήλωση τάσεων αυτοκτονίας.

Η σχέση μεταξύ έλλειψης ύπνου, κατάθλιψης και τάσεων αυτοκτονίας παραμένει ασαφής. Μια πιθανή εξήγηση είναι η επίδραση του φωτός το βράδυ στο φυσιολογικό βιολογικό ρυθμό του οργανισμού, μεταβάλλοντας το μοτίβο παραγωγής της μελατονίνης, μιας ορμόνης που παίζει σημαντικότατο ρόλο στη διάθεση και την ποιότητα του ύπνου.

Οι ειδικοί συνιστούν να περιορίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το τεχνητό φως τις βραδινές ώρες και να αποφεύγουμε τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν κοιμηθούμε.