ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τι μουσική πρέπει να ακούτε εν ώρα εργασίας

Όταν δουλεύετε θέλετε να επικρατεί απόλυτη ησυχία, να απολαμβάνετε μια χαλαρωτική μουσική υπόκρουση ή να σας δίνει ρυθμό ένα ζωηρό χορευτικό χιτ;

Τι μουσική πρέπει να ακούτε εν ώρα εργασίας

Σύμφωνα με νέα έρευνα από τη βρετανική εταιρία Mindlab International, ο οποία εξειδικεύεται στη μελέτη του ανθρώπινου εγκεφάλου και τις νευροεπιστήμες, καταγράφοντας και αναλύοντας τις αντιδράσεις του ανθρώπου σε αισθητηριακά ερεθίσματα, οι μουσικές μας επιλογές εν ώρα εργασίας μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις επιδόσεις μας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μουσική γενικώς βελτιώνει τις επιδόσεις ως προς την ταχύτητα και την ακρίβεια εκτέλεσης επιμέρους εργασιών, όπως η καταχώριση δεδομένων, η επιμέλεια και διόρθωση αλλά και η επίλυση προβλημάτων.

Στο πλαίσιο πειράματος που πραγματοποιήθηκε σε χώρο γραφείου, το 88% των συμμετεχόντων φάνηκε να αποδίδει καλύτερα όταν εργαζόταν με μουσική υπόκρουση. Επίσης, ποσοστό 81% των συμμετεχόντων μπορούσαν να ολοκληρώσουν ταχύτερα τις εργασιακές τους υποχρεώσεις.

Σε δεύτερο επίπεδο, το συγκεκριμένο είδος μουσικής που θα επιλέξουμε ενώ εργαζόμαστε επηρεάζει τις επιδόσεις μας ανάλογα με τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε.

Για παράδειγμα, εάν κάνουμε καταχώριση φορολογικών ή λογιστικών στοιχείων είναι καλύτερο να ακούμε κλασική μουσική, καθώς ενισχύει τις δεξιότητές μας στα Μαθηματικά.

Από την άλλη, η ρυθμική ποπ μουσική είναι ιδανική για να πετύχουμε καλύτερους χρόνους. Το 58% των συμμετεχόντων φάνηκε να αποδίδει καλύτερα σε καθήκοντα που αφορούσαν στην καταχώριση δεδομένων ακούγοντας ποπ μουσική.

Για εργασίες επιμέλειας και διόρθωσης οι ειδικοί συνιστούν τη χορευτική μουσική. Οι συμμετέχοντες εργάζονταν κατά 20% ταχύτερα όταν άκουγαν αυτή τη μουσική. Η χορευτική μουσική φάνηκε επίσης να ενισχύει την ικανότητα εντοπισμού σφαλμάτων (π.χ. ορθογραφικά λάθη).

Η μουσική λοιπόν δε μας φτιάχνει μόνο τη διάθεση και δεν είναι ιδανική μόνο κατά τις βραδινές μας εξόδους. Αποτελεί σημαντικό «όπλο» στον εργασιακό χώρο για την ενίσχυση της παραγωγικότητας του εργατικού δυναμικού.

Ο Πρόεδρος της Mindlab International, Δρ David Lewis, τονίζει πως εννέα στους δέκα εργαζόμενους φάνηκε να αποδίδουν καλύτερα όταν ακούνε μουσική.

Διαβάστε επίσης:

Οι 9 θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής
Δείτε ποιο είναι το είδος μουσικής που μας... παχαίνει!
Η ιδανική μουσική για καλύτερα αποτελέσματα στη γυμναστική