ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τα σημάδια που προαναγγέλλουν... κατάθλιψη

Η κατάθλιψη δεν εμφανίζεται σε όλους τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο. Επειδή τα συμπτώματα είναι ψυχικά αλλά και σωματικά, μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και τους ειδικούς σε εσφαλμένη διάγνωση.

Τα σημάδια που προαναγγέλλουν... κατάθλιψη

Καθώς πρόκειται για σοβαρή ασθένεια που δεν ξεπερνιέται εύκολα, αν θεωρείτε ότι εσείς ή κάποιος δικός σας άνθρωπος ταλαιπωρείται από τα συμπτώματά της, πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

Πολλοί άνθρωποι αγνοούν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και επιλέγουν να κλειστούν στον εαυτό τους θεωρώντας ότι η κατάσταση θα ξεπεραστεί κάποια στιγμή χωρίς να χρειαστεί να κάνουν κάτι.

Τα ακόλουθα σημάδια πρέπει να τα λάβετε σοβαρά υπ' όψιν, ειδικά αν τα έχετε για πολύ καιρό.

Έλλειψη συγκέντρωσης

Η κατάθλιψη προκαλεί προβλήματα συγκέντρωσης σε μια δουλειά. Οι πάσχοντες δεν μπορούν να θυμηθούν κάτι και το μυαλό τους βρίσκεται σε μια διαρκή αναζήτηση. Διαταράσσει τις σκέψη και το άτομο δεν μπορεί να είναι παραγωγικό και δημιουργικό.

Μόνιμη θλίψη

Όλοι βιώνουμε το συναίσθημα της θλίψης σε κάποια φάση της ζωής μας, με προφανή αιτία ή χωρίς. Όταν όμως τα συναίσθημα διαρκεί και επιμένει για εβδομάδες, αποτελεί σημάδι κατάθλιψης.

Έλλειψη ενδιαφέροντος

Αν έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας για πράγματα που παλιά σας διασκέδαζαν και σας ευχαριστούσαν, τότε ίσως δεν πρόκειται για μια απλή αδιαθεσία. Αν δεν μπορείτε να πείσετε τον εαυτό σας να χαρεί με όσα σας έφτιαχναν τη διάθεση, ίσως χρειάζεστε τη βοήθεια ενός ειδικού για να βγείτε από το τέλμα.

Υπνηλία – αϋπνία

Η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται συχνά από διαταραχές στον ύπνο. Συνήθως ο πάσχων κοιμάται υπερβολικά, νομίζοντας ότι έτσι θα ξεφύγει από τα άσχημα συναισθήματα που τον κατακλύζουν. Άλλοι ασθενείς παρουσιάζουν αϋπνίες, ακριβώς επειδή οι σκέψεις δεν τους αφήνουν να κοιμηθούν.

Αλλαγές στην όρεξη

Εάν παρατηρήσετε διαταραχές στην όρεξή σας, εξάρσεις λαιμαργίας ή απώλεια της όρεξης, που συνδυάζονται με άλλα συμπτώματα κατάθλιψης, επισκεφτείτε ειδικό.

Άγχος

Το άγχος και το στρες είναι παθήσεις που μπορεί να πλήξουν την ψυχολογία ενός ατόμου, ανεξαρτήτως κατάθλιψης. Όταν όμως εμμένουν και συνδυάζονται και με άλλα συμπτώματα, είναι πιθανό να σχετίζονται με κατάθλιψη.

Τάσεις αυτοκτονίας

Το πιο σοκαριστικό στην κατάθλιψη, είναι η επιθυμία του ατόμου να δώσει τέλος στη ζωή του. Αν κάνετε τέτοιες σκέψεις, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε κάποιο ειδικό.

Διαβάστε επίσης:

Χαμηλή αυτοπεποίθηση; Απλά βήματα για να δείτε τη ζωή με άλλο μάτι

Δυσθυμία: Η γκρίζα ζώνη ανάμεσα σε κακή διάθεση & κατάθλιψη

Κάντε το online τεστ που εντοπίζει τα σημάδια της κατάθλιψης