ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

«Νίπτω τας χείρας μου»: Οι επιστήμονες εξηγούν σήμερα το νόημα της κίνησης του Πόντιου Πιλάτου

Δύο έρευνες, μία παλαιότερη και μία πιο πρόσφατη, επιβεβαιώνουν το συμβολικό χαρακτήρα της κίνησης του «πλυσίματος των χεριών», και συγκεκριμένα ότι η καθαριότητα, γενικότερα φαίνεται να απελευθερώνει ψυχολογικά τους ανθρώπους.

«Νίπτω τας χείρας μου»: Οι επιστήμονες εξηγούν σήμερα το νόημα της κίνησης του Πόντιου Πιλάτου

Αρχικά, οι «επιπτώσεις» που έχει το πλύσιμο των χεριών μελετήθηκε επιστημονικά το 2006, με την καθηγήτρια Κέιτι Λίλιενκβιστ του Πανεπιστημίου Μπρίνγκαμ Γιάνγκ να αποδεικνύει ότι ένα απλό καθάρισμα των χεριών μπορεί να κάνει κάποιον να νιώσει λιγότερο ένοχος για κάποια πράξη του.

Η ίδια είχε δηλώσει χαρακτηριστικά σχετικά με τα αποτελέσματα της μελέτης της ότι η καθαριότητα, γενικότερα, φαίνεται να απελευθερώνει ψυχολογικά τους ανθρώπους.

Αργότερα, μία δεύτερη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science από τον ψυχολόγο Σπάικ Λι από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, επιβεβαίωσε ότι το καλό πλύσιμο των χεριών μπορεί να απομακρύνει όχι μόνο τις αμαρτίες παλαιότερες πράξεων, αλλά και τα αισθήματα τύψεων ή αμφιβολιών σχετικά με καθημερινές απλές επιλογές.

Άλλα πειράματα κατέδειξαν ότι το πλύσιμο των χεριών λειτουργεί και όταν γίνεται, όχι μετά αλλά πριν από μια επιλογή, όπως ακριβώς έκανε ο Πόντιος Πιλάτος πριν παραδώσει τον Χριστό για να σταυρωθεί.

Σύμφωνα με τον Λι, πλένοντας τα χέρια τους οι άνθρωποι μπορούν να εστιάσουν καλύτερα στις θετικές πλευρές οποιασδήποτε επιλογής τους και να ανακουφιστούν. Υποσυνείδητα όμως.

Εδώ και αιώνες η καθαριότητα έχει σχετιστεί με την ηθική και η σύγχρονη επιστήμη επιβεβαιώνει πια αυτή τη σχέση.

Οι άνθρωποι που έχουν κάνει κάτι ανήθικο (ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν) δηλαδή, αισθάνονται λιγότερες ενοχές, όταν στη συνέχεια πλένονται.

Άλλα πειράματα, τέλος, έχουν δείξει ότι τα καθαρά και αρωματισμένα δωμάτια βγάζουν τον καλύτερο εαυτό των ανθρώπων και τους παρακινούν να είναι πιο γενναιόδωροι.