ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Επιλόχεια κατάθλιψη: Μπορεί να εμφανιστεί αρκετούς μήνες μετά τη γέννα

Νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Annals of Family Medicine υποδεικνύει ότι αρκετές γυναίκες που κρίνονται ψυχικά υγιείς μετά τη γέννα μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης αρκετούς μήνες αργότερα.

Επιλόχεια κατάθλιψη: Μπορεί να εμφανιστεί αρκετούς μήνες μετά τη γέννα

Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές δηλώνουν πως η εξέταση προς αναζήτηση ενδείξεων για επιλόχεια κατάθλιψη αμέσως μετά τη γέννα ίσως δεν είναι επαρκής και πως οι νέες μητέρες θα πρέπει να παρακολουθούνται από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας για διάστημα αρκετών μηνών.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών από το Ιατρικό Κέντρο Όλμστεντ του Ρότσεστερ, όσες γυναίκες φαινόταν αρχικά να ανήκουν στην ομάδα χαμηλού κινδύνου για επιλόχεια κατάθλιψη αργότερα αποδείχθηκε πως αντιμετώπιζαν το μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε 1.432 γυναίκες από τις ΗΠΑ, ποσοστό περίπου 30% εκ των οποίων είχαν γίνει σχετικά πρόσφατα μητέρες για πρώτη φορά. Ζητήθηκε από τις γυναίκες να βαθμολογήσουν σε μια κλίμακα από το 0 έως το 3 (καθόλου έως καθημερινά) πόσο συχνά ένιωθαν θλίψη, πόσο συχνά είχαν μειωμένη όρεξη, πόσο συχνά σκέφτονταν τον αυτοτραυματισμό κ.α. Όσες γυναίκες συγκέντρωσαν 10 ή και περισσότερους βαθμούς κατατάχθηκαν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για επιλόχεια κατάθλιψη.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του ΤΙΜΕ, όλες ανεξαιρέτως οι γυναίκες συγκέντρωσαν λιγότερους από 10 βαθμούς κατά την πρώτη αξιολόγηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12 εβδομάδες μετά τη γέννα. Έξι μήνες μετά τη γέννα, το 10,9% των γυναικών συγκέντρωσαν περισσότερους από 10 βαθμούς, ενώ το ποσοστό αυξήθηκε σε 16,9% ένα χρόνο μετά τη γέννα.