ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Εξίσου καταστροφικό με την ανθυγιεινή διατροφή το εργασιακό στρες

Οι πολλές ώρες δουλειάς και οι αυξημένες εργασιακές πιέσεις μειώνουν το προσδόκιμο ζωής των εργαζομένων, με τις επιπτώσεις για την υγεία να αναλογούν σε αυτές της ανθυγιεινής διατροφής, υποδεικνύει μια νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Behavioural Science and Policy.

Εξίσου καταστροφικό με την ανθυγιεινή διατροφή το εργασιακό στρες

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ συγκέντρωσαν και ανέλυσαν στοιχεία από 228 παλαιότερες μελέτες που αφορούσαν στο εργασιακό στρες ώστε να διαπιστώσουν πώς οι αυξημένες εργασιακές απαιτήσεις, το διευρυμένο ωράριο εργασίας, το αίσθημα ανασφάλειας στο χώρο εργασίας κ.α. επηρεάζουν την υγεία και το προσδόκιμο ζωής.

Διαπιστώθηκε ότι οι επιπτώσεις για την υγεία όχι μόνο είναι υπαρκτές και σοβαρές αλλά μάλιστα είναι ανάλογες με αυτές της ανθυγιεινής διατροφής και άλλων βλαβερών συνηθειών. Συγκεκριμένα, το αίσθημα ανασφάλειας αυξάνει κατά 50% τις πιθανότητες να πάσχει η σωματική υγεία του ατόμου, ενώ ο κίνδυνος να προκύψει διάγνωση για κάποια ασθένεια είναι αυξημένος κατά 35% για τα άτομα που έρχονται αντιμέτωπα με έντονες πιέσεις και αυξημένες απαιτήσεις στο χώρο εργασίας τους. Επίσης, οι πολλές ώρες δουλειάς φάνηκε να συσχετίζονται με υψηλότερους δείκτες θνησιμότητας για τους υπαλλήλους γραφείου σε ποσοστό σχεδόν 20%.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως η απουσία ελέγχου στη δουλειά, οι αυξημένες απαιτήσεις, η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης και το διευρυμένο ωράριο είναι μερικοί από τους παράγοντες που συντελούν στο εργασιακό στρες και που πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά ώστε να περιοριστούν οι απειλές προς τη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων.