ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Διπολική διαταραχή: Τα κληρονομικά γονίδια που συνδέονται με την εκδήλωσή της

Σειρά κληρονομικών γονιδίων για τους κύκλους ύπνου, έγερσης και δραστηριότητας, που συνδέονται με την εμφάνιση διπολικής διαταραχής και που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων μεθόδων πρόληψης και αγωγής, εντόπισαν οι ερευνητές.

Διπολική διαταραχή: Τα κληρονομικά γονίδια που συνδέονται με την εκδήλωσή της

Αν και η διπολική διαταραχή έχει περιβαλλοντικά και γενετικά αίτια, ο κιρκαδιανός ρυθμός μπορεί να είναι προπομπός των εναλλαγών της διάθεσης και παίζει ρόλο στη διαταραχή.

Ο Dr. Joseph Takahashi, του University of Texas Southwestern Medical Campus, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα μπόρεσε να εντοπίσει 13 δείκτες ύπνου και δραστηριότητας οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι κληρονομικοί και συσχετίζονταν με το αν κάποιος είχε διπολική διαταραχή. Επιπλέον μπόρεσαν να συνδέσουν ορισμένα από αυτά τα χαρακτηριστικά με συγκεκριμένο χρωμόσωμα.

Ερευνητές της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Science, ανέλυσαν γενετικά και ιατρικά στοιχεία 558 μελών 26 οικογενειών από την Κόστα Ρίκα και την Κολομβία, 136 εκ των οποίων είχαν διαγνωστεί με τη νόσο και 422 ήταν υγιείς.

Μεταξύ των συμμετεχόντων, οι ερευνητές εντόπισαν 73 φαινοτύπους στα μέλη των οικογενειών, 49 εκ των οποίων ήταν σε σημαντικό βαθμό κληρονομικοί και 13 εκ των οποίων συνδέονταν σημαντικά με τη διπολική διαταραχή.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με διπολική διαταραχή κοιμόνταν περισσότερο, περνούσαν λιγότερα λεπτά ξύπνιοι, ήταν δραστήριοι για μικρότερες περιόδους και είχαν γενικά χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητας.

Ο Dr. Nelson Freimer, του University of California Los Angeles, δήλωσε ότι η έρευνα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τον εντοπισμό των γενετικών αιτιών της διαταραχής παρέχοντας στόχους για νέες προσεγγίσεις όσον αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής.

Διαβάστε επίσης:

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον που πάσχει από κατάθλιψη