ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τα ψώνια φέρνουν την ευτυχία; Τι λέει σχετική έρευνα

Αν είστε τύπος που καταναλώνει μανιωδώς και νιώθει ευφορία κάθε φορά που ψωνίζει, δεν χρειάζεται να νιώθετε τύψεις.

Τα ψώνια φέρνουν την ευτυχία; Τι λέει σχετική έρευνα

Τα υλικά αγαθά φέρνουν επανειλημμένες δόσεις ευτυχίας, διαχρονικά, τις εβδομάδες μετά την αγορά, ενώ οι αγορές εμπειριών προσφέρουν πιο έντονη αλλά εφήμερη δόση ευτυχίας.

Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Social Psychological and Personality Science, ερευνητές σημειώνουν ότι οι αγορές αγαθών -από πουλόβερ έως skateboards- παρέχουν πιο συχνή ευτυχία διαχρονικά, ενώ οι αγορές εμπειριών -όπως επίσκεψη στο ζωολογικό κήπο- παρέχουν πιο έντονη ευτυχία περιστασιακά.

Η πλειοψηφία των προηγούμενων ερευνών εστίαζε στο τι περίμεναν οι άνθρωποι σχετικά με την αγορά ή τι θυμόνταν σχετικά με τα αντικείμενα ή τις εμπειρίες.

Οι Aaron Weidman και Elizabeth Dunn, του University of British Columbia, θέλησαν να μάθουν πώς αισθάνονταν οι άνθρωποι τη στιγμή, δηλαδή τις πρώτες εβδομάδες με ένα καινούργιο πουλόβερ ή ένα tablet.

Αξιολόγησαν την στιγμιαία ευτυχία, σε πραγματικό χρόνο, που ένιωθαν οι άνθρωποι από τα 2 είδη αγοράς, μέχρι 5 φορές την ημέρα, για 2 εβδομάδες.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους ανθρώπους να καταγράφουν τις σκέψεις τους τις εβδομάδες μετά τις αγορές, καθώς και ένα μήνα αργότερα. Είδαν ότι αγορές υλικών αγαθών και εμπειριών φέρνουν ευτυχία με διαφορετικό τρόπο.

Τα υλικά αγαθά φέρνουν επανειλημμένες δόσεις ευτυχίας, διαχρονικά, τις εβδομάδες μετά την αγορά, ενώ οι αγορές εμπειριών προσφέρουν πιο έντονη αλλά εφήμερη δόση ευτυχίας.

Επιπλέον, όταν οι άνθρωποι σκέφτονταν την αγορά τους 6 εβδομάδες μετά τα Χριστούγεννα, αισθάνονταν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τις αγορές εμπειριών.

Ο Mr. Weidman, δήλωσε ότι η απόφαση να αγοράσει κάποιος ή όχι ένα αντικείμενο ή μια εμπειρία μπορεί ενδεχομένως να αφορά το τι είδους ευτυχία επιθυμεί.

Σκεφτείτε έναν καταναλωτή που έχει να αποφασίσει μεταξύ της αγοράς εισιτηρίων για μια συναυλία και ενός νέου καναπέ, σημειώνει. Η συναυλία θα δώσει έντονες στιγμές για μια νύχτα, αλλά θα τελειώσει και δεν θα παρέχει στη συνέχεια στιγμιαία ευτυχία, εκτός του ότι θα γίνει καλή ανάμνηση. Αντίθετα, ο καναπές δεν θα παράσχει ποτέ έντονο συναίσθημα όπως η συναυλία αλλά θα δίνει άνεση και θαλπωρή στον αγοραστή κάθε ημέρα τους χειμερινούς μήνες.

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι η χειρότερη μέρα των γιορτών και γιατί