ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Obesity: Κάνουν οι γιατροί διακρίσεις ως προς την αντιμετώπιση των ασθενών τους;

Διαφορετική στάση φαίνεται πως έχουν οι γιατροί προς τους ασθενείς τους, ανάλογα με το βάρος τους, σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Johns Hopkins και δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Obesity.

Obesity: Κάνουν οι γιατροί διακρίσεις ως προς την αντιμετώπιση των ασθενών τους;

Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι οι λεπτοί ασθενείς απολαμβάνουν καλύτερη αντιμετώπιση από τους γιατρούς συγκριτικά με αυτούς που έχουν περιττό βάρος.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές κατέγραψαν τις συζητήσεις μεταξύ 39 γιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης και περισσότερων των 200 ασθενών, αφού είχαν λάβει προηγουμένως τη συναίνεσή τους. Ο λόγος της ιατρικής επίσκεψης ήταν η υψηλή αρτηριακή πίεση και όχι το σωματικό βάρος. Όμως οι περισσότεροι ήταν είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι και μόνο οι 28 είχαν φυσιολογικό βάρος, που σημαίνει ότι είχαν δείκτη μάζας σώματος κάτω από 25. Από τους υπόλοιπους ασθενείς, οι 120 ήταν παχύσαρκοι (ΔΜΣ 30 ή μεγαλύτερο) και οι 60 ήταν υπέρβαροι (ΔΜΣ 25 - 30).

bigstock Blood Pressure Measuring 91398758

Σε γενικές γραμμές οι ασθενείς αντιμετωπίστηκαν ισάξια και οι επισκέψεις τους διήρκεσαν περίπου τον ίδιο χρόνο. Όταν όμως οι ερευνητές ανέλυσαν προσεκτικά τις επισκέψεις, διαπίστωσαν ότι υπήρχε μια αξιοσημείωτη διαφορά. Η συμπεριφορά των γιατρών προς τους ασθενείς με φυσιολογικό σωματικό βάρος ήταν καλύτερη συγκριτικά με αυτή που είχαν προς τους υπέρβαρους ή παχύσαρκους ασθενείς. Έδειξαν περισσότερη συμπάθεια και ζεστασιά στους συνομιλητές τους. Αν και η μελέτη ήταν σχετικά μικρή, τα ευρήματα είναι στατιστικά σημαντικά.

Σε αντίθεση με τις συνομιλίες τους με τους υπέρβαρους ή παχύσαρκους ασθενείς, στις συζητήσεις τους με τους ασθενείς φυσιολογικού βάρους, οι γιατροί έκαναν απλά σχόλια που έδειχναν ενδιαφέρον. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προσπαθούσαν να τονώσουν τη διάθεση και την αυτοπεποίθηση των ασθενών τους κάνοντάς τους φιλοφρονήσεις.

Η συμπεριφορά αυτή των γιατρών επηρεάζει την στάση των ασθενών στην αντιμετώπιση του ιατρικού προβλήματος, καθώς, όπως έχει αποδειχθεί από μελέτες, οι ασθενείς είναι πολύ πιθανότερο να συμμορφωθούν στις θεραπευτικές οδηγίες του γιατρού και έτσι να έχουν καλύτερη έκβαση της νόσου όταν πιστεύουν ότι ο αυτός εγκύπτει στο πρόβλημά τους.