ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Το θρεπτικό συστατικό που δρα ενάντια στην κατάθλιψη

Είτε στη φυσική μορφή που το παίρνουμε από τις τροφές είτε σε μορφή συμπληρώματος, το θρεπτικό συστατικό αποδεικνύεται σημαντικό «όπλο» ενάντια στη συχνή ψυχική νόσο.

Το θρεπτικό συστατικό που δρα ενάντια στην κατάθλιψη

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι όλων των ηλικιών πάσχουν από κατάθλιψη σε παγκόσμια κλίμακα.

Δεδομένου λοιπόν ότι η κατάθλιψη είναι τόσο συχνή, το ενδιαφέρον των επιστημόνων για φυσικές ή τουλάχιστον όσο το δυνατόν λιγότερο επεμβατικές μεθόδους αντιμετώπισης είναι τεράστιο.

bigstock Consulting With Expert 87553358

Στο πλαίσιο αυτό, μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Translational Psychiatry έρχεται να επιβεβαιώσει τη θεωρία ότι τα Ω-3 λιπαρά οξέα παρέχουν σημαντικά οφέλη στους ασθενείς με κατάθλιψη.

Οι ερευνητές πραγματοποίηση επισκόπηση (μετα-ανάλυση) βασιζόμενοι στα ήδη διαθέσιμα δεδομένα αναφορικά με τη χρησιμότητα των Ω-3 λιπαρών οξέων μακράς αλύσου στη μείζονα κατάθλιψη. Η επισκόπηση περιελάμβανε 13 παλαιότερες μελέτες με συνολικό δείγμα 1.200 ανθρώπους που έπασχαν από μείζονα κατάθλιψη. Οι ερευνητές εξέτασαν κατά πόσο τα Ω-3 λιπαρά βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αλλά και κατά πόσο οι επιδράσεις εξαρτώνται από τη δοσολογία δύο συγκεκριμένων λιπαρών: του EPA (εικοσιπενταενοϊκό οξύ) και του DHA (εικοσιδιεξαενοϊκό οξύ). Τα δύο αυτά είδη λιπαρών βρίσκονται κυρίως στα ψάρια.

Το EPA και το DHA παρουσιάζουν ομοιότητες, ωστόσο επιδρούν διαφορετικά στον ανθρώπινο οργανισμό. Για παράδειγμα, το DHA είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών και προστατεύει την καρδιά, ενώ το EPA καταπολεμά τις φλεγμονές και βελτιώνει την ψυχική διάθεση.

Οι αναλύσεις των ερευνητών υπέδειξαν ότι το συμπλήρωμα Ω-3 λιπαρών οξέων πράγματι παρέχει οφέλη για τα άτομα με μείζονα κατάθλιψη. Μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σημειώθηκε από τη λήψη μεγάλης δόσης EPA και από το συνδυασμό των συμπληρωμάτων Ω-3 με τα αντικαταθλιπτικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμβολή των Ω-3 λιπαρών οξέων κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται σε παραδοσιακές θεραπείες για την κατάθλιψη.

Διαβάστε επίσης:

Ω-3 λιπαρά οξέα: Τα διαφορετικά είδη και πού θα τα βρείτε

Ποιες τροφές βοηθούν τον εγκέφαλο να «αντισταθεί» στην κατάθλιψη