ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Αποδεχθείτε το σώμα σας και αποκτήστε αυτοπεποίθηση

Ό,τι κι αν λέει ηζυγαριά σας ή ο καθρέφτης, είναι στο χέρι σας να αισθάνεστε άνετα με το σώμα σας. Μπορεί ναμοιάζει δύσκολο, καθώς τα πρότυπα που προβάλλει η κοινωνία δεν είναι καθόλουρεαλιστικά. Είναι όμως εφικτό και πηγάζει από την αντίδρασή μας όταν κοιτάμετον εαυτό μας.
Αποδεχθείτε το σώμα σας και αποκτήστε αυτοπεποίθηση

Ό,τι κι αν λέει ηζυγαριά σας ή ο καθρέφτης, είναι στο χέρι σας να αισθάνεστε άνετα με το σώμα σας. Μπορεί ναμοιάζει δύσκολο, καθώς τα πρότυπα που προβάλλει η κοινωνία δεν είναι καθόλουρεαλιστικά. Είναι όμως εφικτό και πηγάζει από την αντίδρασή μας όταν κοιτάμε τον εαυτό μας.

Ένας βασικόςκανόνας είναι να μην εστιάζουμε στα τρωτά σημεία όταν κοιτάμε στον καθρέφτη. Ο στόχοςείναι να μάθουμε να σκεφτόμαστε θετικά για την εικόνα και το σώμα μας.

Με τον καιρό, όσοπερισσότερο «παινεύουμε» τον εαυτό μας, τόσο αυξάνεται η αυτοπεποίθησή μας. Στηνψυχολογία, αυτή η τεχνική ονομάζεται «γνωστική συμπεριφορική θεραπεία» καιαποτελεί μια μέθοδο που χρησιμοποιούν ψυχολόγοι και θεραπευτές ώστε ναεμποδίσουν τις αρνητικές σκέψεις. Ακόμη κι ανυποκρινόμαστε ότι βλέπουμε τα θετικά στοιχεία, όσο περνάει ο καιρός θααρχίσουμε να πιστεύουμε περισσότερο στον εαυτό μας.

Δε θα λέγαμε ποτέσε μια φίλη ότι φαίνεται χοντρή με μαγιό, οπότε γιατί να πούμε στον εαυτό μας κάτιτέτοιο;

Θα πρέπει ναφερόμαστε στον εαυτό μας όπως φερόμαστε στους άλλους. Με τον τρόπο αυτό, οιαρνητικές σκέψεις σιγά-σιγά εξαφανίζονται.

Θα πρέπει ναβγάλουμε από τη ζωή μας τις εικόνες που μας χαλάνε τη διάθεση και τηναυτοεικόνα και να απομυθοποιήσουμε τα υπερβολικά πρότυπα που προβάλλουν ταΜέσα.

Πολλές φορές,εστιάζουμε περισσότερο στο δείκτη της ζυγαριάς αντί για τα συναισθήματά μας.

Αντί να μας πιάνειπανικός με τα κιλά, προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι το πώς αισθανόμαστε.Για παράδειγμα, είναι ανησυχητικό εάν λαχανιάζουμε εύκολα. Θα πρέπει να κάνουμετις απαραίτητες εξετάσεις ώστε να διαπιστώσουμε εάν το ζάχαρο, η χοληστερίνηκαι η πίεση βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Εάν ο στόχος μας είναιη απώλεια βάρους, είναι καλύτερο να κάνουμε αλλαγέςστη διατροφή και τον τρόπο ζωής μας αντί να μπαίνουμε σε αυστηρό πρόγραμμα. Ότανεπιλέγουμε μια μορφή άσκησης που μας αρέσει και μας χαλαρώνει, είναι πιο πιθανόνα γίνει κομμάτι της ζωής μας και να μας βοηθήσει να αγαπήσουμε την εικόνα μας.

Ξεχάστε τηνουτοπία της τελειότητας και απολαύστε τη ζωή. Εστιάστε στο σύνολο και όχι στις επιμέρουςατέλειες και επιβραβεύστε τον εαυτό σας κάνοντας υγιεινές επιλογές.