ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Οι πιθανοί κίνδυνοι υγείας για τις γυναίκες που διαβάζουν τις "50 Αποχρώσεις του Γκρι"

Σύμφωνα με έρευνα του κρατικού πανεπιστημίου του Michigan, οι νεαρές γυναίκες που διάβασαν το best -seller βιβλίο των τελευταίων ετών "50 Αποχρώσεις του Γκρι" είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν διατροφικές διαταραχές και να έχουν ερωτική σχέση με κάποιον σύντροφο που τους ασκεί λεκτική βία σε σύγκριση με εκείνες τις γυναίκες που δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο.

Οι πιθανοί κίνδυνοι υγείας για τις γυναίκες που διαβάζουν τις "50 Αποχρώσεις του Γκρι"

Επίσης, οι γυναίκες που έχουν διαβάσει και τα τρία βιβλία της σειράς ρομαντικών/ερωτικών μυθιστορημάτων "50 Αποχρώσεις" διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Η επικεφαλής της έρευνας και πρόεδρος του τμήματος Ανθρώπινης Ανάπτυξης και Οικογενειακών Σπουδών του πανεπιστημίου του Michigan, δρ Amy Bonomi, υποστηρίζει ότι όλα αυτά είναι γνωστοί κίνδυνοι για μια γυναίκα που βρίσκεται σε μια επιθετική/καταχρηστική ερωτική σχέση.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Women's Health, είναι μία από τα πρώτες που επιχειρεί να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ των κινδύνων για την υγεία και την ανάγνωση "ποπ" λογοτεχνικών κειμένων που απεικονίζουν βία κατά των γυναικών. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι παρακολουθώντας τηλεοπτικά προγράμματα για τη βία στην πραγματική ζωή και για αντικοινωνικές συμπεριφορές, καθώς και η ανάγνωση περιοδικών "lifestyle" οδηγούν το άτομο να αναπτύξει εμμονή με την εικόνα του σώματός του.

Για τις ανάγκες αυτής της έρευνας, η επιστημονική ομάδα της δρ Bonomi εξέτασε τις περιπτώσεις 650 γυναικών ηλικίας 18-24 ετών, η οποία είναι μια ηλικία που έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι μια γυναίκα πιο "ανοιχτή" σε σεξουαλικές προκλήσεις και να αναπτύξει μεγαλύτερη σεξουαλική συντροφικότητα σε μία ερωτική σχέση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν είχαν διαβάσει το βιβλίο, εκείνες που διάβασαν το πρώτο βιβλίο της σειράς "50 Αποχρώσεις":

-Ήταν 25% πιο πιθανό να έχουν έναν σύντροφο ο οποίος τους φωνάζει ή τους επιτίθεται λεκτικά (βρισιές κλπ)

-Ήταν 34% πιο πιθανό να έχουν έναν σύντροφο ο οποίος επιδεικνύει ακραία εμμονική συμπεριφορά απέναντί τους (πχ τις παρακολουθεί συνεχώς στα κρυφά)

-Ήταν πάνω από 75% πιο πιθανό να έχουν χρησιμοποιήσει διατροφικά βοηθήματα για γρήγορη και μεγάλης έντασης δίαιτα, νηστεία που διήρκεσε περισσότερο από 24 ώρες.

Επίσης, εκείνες οι γυναίκες που είχαν διαβάσει και τα τρία βιβλία της σειράς ήταν 65% πιο πιθανό να εκδηλώσουν συμπεριφορές υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ (να πίνουν πέντε ή περισσότερα ποτά σε μία μοναδική ευκαιρία σε έξι ή περισσότερες ημέρες ανά μήνα).

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι σε καμία περίπτωση αυτή η έρευνα δεν συνδέει άμεσα την ανάγνωση μυθιστορημάτων βίας κατά των γυναικών με κάποιον άμεσο κίνδυνο για την υγεία των αναγνωστών/ριών, αλλά ότι είναι σημαντικό οι νεαρές γυναίκες να κατανοήσουν ότι οι συμπεριφορές υγείας που αξιολογήθηκαν στην έρευνα αυτή αποτελούν γνωστούς παράγοντες κινδύνου μιας βίαιης ερωτικής σχέσης.

Προς το σκοπό αυτό, η δρ Bonomi υποστηρίζει ότι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά να συμμετέχουν σε εποικοδομητικές συζητήσεις για τη σεξουαλικότητα, την εικόνα του σώματος και τις προσδοκίες του ρόλου των δύο φύλων σε μία σχέση και ότι παρόμοια προγράμματα είναι ανάγκη να εισαχθούν σταδιακά στο σχολικό πρόγραμμα.

Διαβάστε επίσης:

Πιο... απρόβλεπτος ο γυναικείος οργασμός από τον ανδρικό

Πώς θέλει μια γυναίκα να είναι το φιλί στο στόμα

Μια ύπουλη αιτία πίσω από τις κακές επιδόσεις των ανδρών στο σεξ

Σε ποια ηλικία έχουν οι γυναίκες καλύτερες επιδόσεις στο σεξ