ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Γιατί η έντονη άσκηση μας κάνει χαρούμενους

Μια νέα ερμηνεία στη λεγόμενη «ευφορία του δρομέα» προτείνει πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Cell Metabolism.

Γιατί η έντονη άσκηση μας κάνει χαρούμενους

Συνήθως, όταν τρέχουμε για να ασκηθούμε, αισθανόμαστε καλύτερα. Το συναίσθημα αυτό, όμως, δεν οφείλεται αποκλειστικά στις ενδορφίνες που εκκρίνονται αλλά και στην ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που συμβάλλει στην κινητοποίηση.

Η καθηγήτρια Στέφανι Φούλτον, εκ των συντακτών της σχετικής μελέτης, αναφέρει ότι «τα ευχάριστα συναισθήματα που γεννιούνται από τις δραστηριότητες αντοχής καθορίζονται από τη λεπτίνη, μια βασική ορμόνη του μεταβολισμού. Η λεπτίνη αναστέλλει τη διάθεση για φυσική δραστηριότητα μέσω των νευρώνων ντοπαμίνης στον εγκέφαλο».

Το εντυπωσιακό είναι ότι η λεπτίνη, η ορμόνη του κορεσμού, διαδραματίζει ρόλο τόσο στην άσκηση όσο και στην κατανάλωση τροφής. Σύμφωνα, μάλιστα, με μία θεωρία, αυτό συμβαίνει επειδή στο παρελθόν οι άνθρωποι έπρεπε να τρέξουν για να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να βρουν τροφή, και έτσι δημιουργήθηκε αυτή η διασύνδεση.

Πράγματι, εξηγεί η δρ Μαρία Φερνάντα Φερνάντες, συντάκτρια της μελέτης, υπάρχει μία σχέση που συνδέει τη λεπτίνη με την αθλητική ικανότητα. «Μελέτες που εκπονήθηκαν στο παρελθόν έδειξαν ότι υπάρχει σαφής διασύνδεση ανάμεσα στη λεπτίνη και στον χρόνο που κάνουν οι μαραθωνοδρόμοι προκειμένου να ολοκληρώσουν τη ιστορική διαδρομή. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι όσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα της λεπτίνης τόσο καλύτερη η επίδοση του αθλητή», εξηγεί η δρ Φερνάντες.

Μελέτη σε ποντίκια έδειξε ότι εκείνα που είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να μένουν ανεπηρέαστα από τα επίπεδα λεπτίνης έτρεχαν λιγότερο.

Διαβάστε επίσης:
Το γονίδιο που κάνει τις γυναίκες να λατρεύουν τα γλυκά!
Ενδορφίνες: Οι ορμόνες της ευτυχίας και πώς θα τις ενεργοποιήσετε