ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

6 φυσικοί τρόποι για να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας!

Ο καθένας μας έχει τον δικό του τρόπο να τα εξωτερικεύει τα αρνητικά συναισθήματα. Υπάρχουν εύκολοι και φυσικοί τρόποι να ανεβάσετε την διάθεση σας, που έχουν αποδειχθεί επιστημονικά. Αν και η ευτυχία επηρεάζεται και από την εσωτερική βιοχημεία μας, μπορεί να επιτευχθεί κυρίως από το πόσο δουλεύουμε πάνω στις ειδικές τεχνικές, οι οποίες μελετώνται από μία επιστημονική κοινότητα που λέγεται θετική ψυχολογία.

6 φυσικοί τρόποι για να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας!

της Ελεάνας Παπαχαραλάμπους

«Η Θετική Ψυχολογία είναι ένα παρακλάδι της ψυχολογίας το οποίο μελετάει το πώς μπορούν όλοι οι άνθρωποι να ευημερήσουν, σε αντίθεση με την κλινική ψυχολογία η οποία στοχεύει στο να θεραπεύσει ανθρώπους με συγκεκριμένες παθολογικές ασθένειες» λέει ο Michael Kaminowitz, ιδρυτής της Welli App, μίας εφαρμογής για ψυχική ευεξία, εμπνευσμένη από την θετική ψυχολογία όπως δηλώνει και ο ίδιος στο Bustle. Εφαρμόζοντας αυτές τις τακτικές όχι μόνο νιώθετε καλύτερα εκείνη την στιγμή αλλά και σε βάθος χρόνου επηρεάζεται η συνολική σας διάθεση.

Τρώγοντας σωστά, κάνοντας γυμναστική και αφιερώνοντας χρόνο στον διαλογισμό είναι υπέροχοι τρόποι αλλά υπάρχουν και άλλοι απλούστεροι που δεν περίμενες ότι θα σε βοηθήσουν να νιώσεις καλύτερα. Την επόμενη φορά που θα νιώσεις πεσμένη, δοκίμασε μία από τις 6 παρακάτω τεχνικές που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα ότι θα σε βοηθήσουν να νιώσεις καλύτερά στην στιγμή.

1. Χορέψτε και λίγο

Μπορεί να σου ακούγεται λες και είναι βγαλμένο από κάποιο μιούζικαλ αλλά σύμφωνα με το Psychology Today, ξεσπώντας σε ένα αυθόρμητο χορευτικό όχι μόνο σας φτιάχνει την διάθεση επί τόπου αλλά σας βοηθάει και να καλυτερέψετε τα κοινωνικά σας προσόντα. Ο χορός είναι μία φυσική δραστηριότητα που όχι μόνο σας βοηθάει επειδή αποτελεί μία δραστηριότητα που σας φτιάχνει την διάθεση αλλά επειδή απαιτεί τρομερή συγκέντρωση και συνεπώς έχει συγκριθεί ακόμα και με τον διαλογισμό.

2. Ανάψτε τα φώτα

Για τους ανθρώπους που τους κρύους μήνες τείνουν να είναι πιο θλιμμένοι, η θεραπεία φωτός είναι πολύ καλή για να διατηρήσετέ την διάθεση σας σε καλά επίπεδα. Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Psychiatry, κατέληξε πως η θεραπεία με δυνατά φώτα είναι αποτελεσματική στο να μειώνει τα επίπεδα κατάθλιψης σε άτομα που επηρεάζονται από τις εποχές ή ακόμα και σε άτομα που νιώθουν θλιμμένοι γενικότερα.

3. Ωραίες μυρωδιές

Η όσφρηση είναι μία πανίσχυρη αίσθηση η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να έρθουμε επαφή με τα συναισθήματά μας. Η αρωματοθεραπεία είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να κρατήσουμε την διάθεση μας σε καλά επίπεδα. Μυρωδιές όπως για παράδειγμα του κίτρου έχουν αποδειχθεί ότι αποτρέπουν το άγχος και το στρες, σύμφωνα με το Prevention, οπότε την επόμενη φορά που δεν θα νιώθετε καλά μπορείτε να μυρίσετε έλαια κίτρου ή ακόμα και λεβάντας που σίγουρα θα σας ηρεμίσουν.

4. Να κρατάτε Ημερολόγιο Ευγνωμοσύνης

«Ένα από τα πιο αποδεδειγμένα εργαλεία της θετικής ψυχολογίας που λειτουργεί είναι το ημερολόγιο ευγνωμοσύνης» Λέει ο Kaminowitz. «Όταν γράφεις 3 πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων ενισχύει τις θετικές αναμνήσεις και αυξάνει την θετική επίδραση.» Έρευνες έχουν δείξει ότι κρατώντας ημερολόγιο ευγνωμοσύνης έστω και μία φορά την εβδομάδα μπορεί να σε κάνει να νιώσεις χαρούμενος και αισιόδοξος.

5. Τραγουδήστε!

Όπως και με τον χορό, τραγουδώντας ανεβαίνει η διάθεση σας στην στιγμή! «Είτε τραγουδάτε στο αμάξι, είτε τραγουδάτε με ένα φίλο, είτε τραγουδάτε σε μία συναυλία, άμα ασχολείστε ενεργητικά με την μουσική αυτόματα ανεβαίνει και η διάθεση σας.» Λέει η Μουσική θεραπεύτριά Kat Fulton, MM,MT-BC ,ιδιοκτήτρια του Sound Health Music και ιδρύτρια του MusicTherapyEd.com. Το τραγούδι κατεβάζει τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό, μειώνει το άγχος και βελτιώνει την συνολικότερη υγεία σας.

Το καλό είναι πως λειτουργεί ακόμα και αν δεν έχετε καλή φωνή.

6. Να Γελάτε

Ρίχνοντας ένα καλό γέλιο σας φτιάχνει η διάθεσή σας ακόμα και αν χρειαστεί να το ζορίσετε για να βγει. « Είτε κάτι είναι αστείο είτε όχι, όταν το κορμί γελάει έχει μία αίσθηση που σε κάνει να νιώθεις καλά και απελευθερώνει ορμόνες παρόμοιες με αυτές που απελευθερώνονται όταν έχουμε το φαινόμενο «runner’s high» , που εμπεριέχει ενδορφίνες ντοπαμίνες και σεροτονίνη.», τονίζει η προπονήτρια γελαστού yoga Michele Caskey.
« Το μόνο που χρειάζεστε, ένα καλό και διαρκές γέλιο.»

Βλέπετε ότι η κακή διάθεση δεν είναι τόσο κακή όταν έχεις τόσο απλούς τρόπους για να ξεφύγεις από αυτή την κατάσταση!

(Πηγή: http://www.bustle.com/articles/125606-6-natural-ways-to-boost-your-mood-according-to-science)

Η Ελεάνα Παπαχαραλάμπους, Health Services Manager Health Blogger και CEO στο Πρότυπο Πολυιατρείο Πρόληψης ΟΡΘΟΒΙΟΤΙΚΗ

Διαβάστε ακόμη:

Γιατί οι έρευνες ψυχολογίας είναι αναξιόπιστες