ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η σχιζοφρένεια μπορεί να οφείλεται σε γονιδιακή μετάλλαξη

Κάποιοι άνθρωποι ενδέχεται να εκδηλώνουν σχιζοφρένεια επειδή μια φυσιολογική διαδικασία της εγκεφαλικής ανάπτυξης διαταράσσεται στην εφηβική και πρώιμη ενήλικη ζωή.

Η σχιζοφρένεια μπορεί να οφείλεται σε γονιδιακή μετάλλαξη

Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον Δρ Στήβεν Μακ Καρολ, οι οποίοι εξηγούν ότι κάθε άτομο διέρχεται την φάση του «κλαδέματος» των εγκεφαλικών συνάψεων καθώς ενηλικιώνεται.

Όταν όμως ένα συγκεκριμένο γονίδιο υποστεί μεταλλάξεις, διαταράσσεται η φυσιολογική διαδικασία και αυξάνεται ο κίνδυνος σχιζοφρένειας.

Το γονίδιο αυτό είναι το C4 το οποίο δρα ως ρυθμιστής του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς βοηθά στην στόχευση ιών, παθογόνων οργανισμών και «απορριμμάτων» που πρέπει να καταστραφούν από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ανάλυση γενετικών δεδομένων από 65.000 άτομα έδειξαν ότι, οι ασθενείς που είχαν μια συγκεκριμένη μορφή του γονιδίου C4 είχαν εντονότερη έκφραση του και άρα μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης σχιζοφρένειας.

Η συνήθης περίοδος εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων της σχιζοφρένειας είναι η εφηβεία, δηλαδή όταν συντελείται και το συναπτικό «κλάδεμα». Οι ερευνητές ελπίζουν ότι οι νέες αυτές διαπιστώσεις θα συντελέσουν στην ανακάλυψη νέων φαρμακευτικών αγωγών και ενδεχομένως σε προληπτικές παρεμβάσεις στα άτομα που ενέχουν γενετικών κίνδυνο εκδήλωσης σχιζοφρένειας.

Διαβάστε επίσης:

Σχιζοφρένεια: Τα σημάδια όπως τα βιώνουν οι οικογένειες των ασθενών

Τα μάτια «προδίδουν» τη σχιζοφρένεια σε αρχικό στάδιο