ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Στρες στην εφηβεία: Ο λόγος που επηρεάζει διαφορετικά κορίτσια και αγόρια

Οι πολύ στρεσογόνες καταστάσεις επηρεάζουν με διαφορετικό τρόπο τον εγκέφαλο των κοριτσιών και των αγοριών.

Στρες στην εφηβεία: Ο λόγος που επηρεάζει διαφορετικά κορίτσια και αγόρια

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στις ΗΠΑ, μια κρυμμένη περιοχή του εγκεφάλου, που συνδέεται με τα συναισθήματα και την ενσυναίσθηση και ονομάζεται insula, βρέθηκε να είναι ιδιαίτερα μικρή σε κορίτσια που είχαν βιώσει κάποιο τραυματικό γεγονός.

Αντίθετα, σε αγόρια που επίσης είχαν υποστεί κάποιο τραύμα η ίδια περιοχή του εγκεφάλου ήταν μεγαλύτερη από το φυσιολογικό.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ειδικοί μελέτησαν τους εγκεφάλους 59 παιδιών (29 κορίτσια και 30 αγόρια), ηλικίας 9-17 ετών.

bigstock Sad Young Man 45022156

Όπως υποστηρίζουν τα μέλη της ερευνητικής ομάδας της Ιατρικής Σχολής του Στάνφορντ, η παρατήρηση αυτή θα μπορούσε να εξηγήσει για ποιο λόγο τα κορίτσια είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαταραχή μετα-τραυματικού στρες (PTSD) συγκριτικά με τα αγόρια. Εικάζουν μάλιστα ότι στα κορίτσια που εμφανίζουν PTSD η περιοχή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τα συναισθήματα και τον πόνο μπορεί να πάσχει από πρόωρη γήρανση.

Με βάση τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό «Depression and Anxiety», οι επιστήμονες τονίζουν ότι αγόρια και κορίτσια μπορούν να εμφανίσουν διαφορετικά συμπτώματα ύστερα από ένα ιδιαίτερα οδυνηρό ή τρομακτικό περιστατικό και ως εκ τούτου συστήνουν να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο.

Διαβάστε επίσης:

Στρες & άγχος: 7 τροφές που τα ενεργοποιούν και πρέπει να αποφεύγετε